ANGRER: Regissør, skuespiller og filmprodusent Clint Eastwood forteller i et intervju med Esquire at han angrer på talen han holdt under den nasjonale republikanersamlingen i Tampa, Florida i 2012.  Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Jason Reed/File Photo
ANGRER: Regissør, skuespiller og filmprodusent Clint Eastwood forteller i et intervju med Esquire at han angrer på talen han holdt under den nasjonale republikanersamlingen i Tampa, Florida i 2012.  Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Jason Reed/File PhotoVis mer

Angrer på den bisarre talen alle måpte av: - En teit ting

Clint Eastwood åpner opp om en av de rareste talene fra den amerikanske valgkampen i 2012.

(Dagbladet): - Hva plager deg aller mest om dagen , spør magasinet Esquire skuespiller og regissør Clint Eastwood.

- Vel, den teite tingen jeg gjorde under republikanersamlingen, da jeg talte til den stolen, svarer superstjerna.

I 2012 tok Eastwood, en innbitt republikaner, til talerstolen under en stor valgkampsamling. Han ønsket å si en ting eller to til den sittende presidenten Barack Obama, men da landets leder ikke var tilstede, valgte han å snakke hardt til en tom stol i rundt 12 minutter.

Påfunnet vekket enorm oppsikt. Tungvekteravisen The Washington Post kalte seansen for «ren magi» tett fulgt av subtil latterliggjøring og vantro.

Time Magazine kalte hendelsen for «en av de mest minneverdige øyeblikkene i 2012», og The Guardian skrev at den fikk republikanske mager «til å vrenge seg».

STERKE REAKSJONER: Radiovert og politisk kommentator Laura Ingraham talte på det republikanske landsmøtet onsdag 20. juli. Twitter har stormet etter avslutningen på talen hennes. Video: CNN Vis mer

Nå kommer det altså fram at Eastwood angrer på det politiske stuntet, og den prisbelønte filmkunstneren forklarer til Esquire hvorfor talen ble som den ble.

Det hele skal ha startet med at han satt backstage med et ønske om at talen han skulle levere måtte skille seg ut. Ifølge Eastwood ble han inspirert av en kjent låt som duret og gikk bak scenen, nemlig Neil Diamond’s «I Am, I Said».

- Jeg var bekymret for at talen min ble helt lik teksten til alle de andre som ba folket om å stemme på Mitt Romney. Alle sa det samme, og jeg tenkte at jeg måtte si noe mer.

Da skal visstnok Neil Diamond-låta ha nådd refrenget som ifølge Washington Post lyder slik:

«And no one heard at all / Not even the chair».

- Jeg tenkte at akkurat den linja var Obama. Han går ikke på jobb, han tar ikke en tur ned til kongressen og «lander en avtale». Hvorfor i helvete sitter han egentlig i Det hvite hus, raser Eastwood til magasinet.

Han fortsetter:

- Hadde jeg hatt den jobben, hadde jeg dratt ned (til kongressen) og «fått gjennom de avtalene». Selvfølgelig, kongressen er noen late jævler, men hva så? Obama er sjefen. Han er direktøren for selskapet, og da er det hans ansvar at alle gjør det de skal.

Videre forteller Eastwood at han heller stemmer på Donald Trump enn Hillary Clinton.

- Han har sagt mye dumt, men det får folk bare komme over. Trump er fortsatt bedre enn Clinton, som har lovet at hun skal følge i Obamas fotspor.

Se den bisarre talen i videovinduet under. Seansen med stolen starter to minutter og 40 sekunder ut i klippet: