Fengslet i Iran:

Anholdt i Iran - får endelig dra

Influenserparet har sittet varetektsfengslet i fire måneder.

FÅR FORLATE IRAN: Influenserparet Christopher Richwhite og Bridget Thackway har sittet varetektsfengslet i Iran i fire måneder. Foto: Instagram
FÅR FORLATE IRAN: Influenserparet Christopher Richwhite og Bridget Thackway har sittet varetektsfengslet i Iran i fire måneder. Foto: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I sommer kunne man følge influenserparet Christopher «Topher» Richwhite og Bridget Thackwray på en lang rundreise, under navnet «Expedition Earth». Paret, som er fra New Zealand, hadde nemlig som mål å reise gjennom 90 land i en Jeep.

Influenserne filmet reisen, og delte daglig videoer og Instagram-innlegg fra eventyret. Det stoppet imidlertid da de skulle krysse grensa fra Tyrkia til Iran i juni.

Kort tid etter forsvant paret fra sosiale medier. «The Expedition Earth»-GPS-sporeren, som følgerne kunne bruke til å følge reisen deres gjennom, ble også kuttet, med følgende beskjed: «Sporeren er midlertidig fjernet for teamets sikkerhet i denne regionen».

Kort tid seinere ble det kjent, gjennom en bekreftelse til The Guardian, at paret hadde blitt varetektsfengslet i Iran.

KRITISERES: Den russiske influenseren Alla Bruletova har publisert flere videoer på Tiktok sammen med brunbjørnen Tom. Nå raser det inn med kommentarer. Video: Tiktok. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Nå, fire måneder seinere, har de fått forlate landet igjen, skriver storavisa.

- I trygghet

I månedene etter fengslingen ble parets følgere på sosiale medier, menneskerettighetseksperter og Iran-spesialister stadig mer bekymret for parets velferd.

Onsdag morgen ble løslatelsen bekreftet av blant annet utenriksdepartementet i New Zealand.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern kunne også bekrefte at myndighetene hadde jobbet i flere måneder for å få paret ut av Iran.

- Jeg er glad for at de er i trygghet, uttalte hun videre.

Statsministeren la også til at pågripelsen av paret ikke hadde dempet New Zealands kritikk av det iranske regimet og sikkerhetsstyrkenes vold mot demonstranter.

KRITISERES: Den russiske influenseren Alla Bruletova har publisert flere videoer på Tiktok sammen med brunbjørnen Tom. Nå raser det inn med kommentarer. Video: Tiktok. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Ganske nervøs

Richwhite og Thackwray er å anse som kjendiser i New Zealand. «Expedition Earth» har fått nesten 300 000 følgere, og parets bryllup tidligere i år ble dekket av flere av landets største aviser, ifølge The Guardian.

Richwhite er sønn av en av landets rikeste menn, David Richwhite.

Da paret krysset grensa til Iran i juni, ble Thackwray og Richwhite arrestert og avhørt av immigrasjonsoffiserer for å ha brakt et kjøretøy inn i landet. I en video delte de at de ble satt inn i baksetet på en bil, på vei til et møte.

- Vi kom nettopp ut av et 45 minutter langt møte med tollsjefen i den nærliggende byen. Møtet handlet om hvem vi var og hvorfor vi kom til Iran med et sanksjonert kjøretøy, sa Richwhite i en video, delt på Instagram, og la til:

- Vi venter bare på å høre svaret, egentlig. Jeg er ganske nervøs.

Dagen etter fortalte de at de var på vei til politistasjonen, og kort tid seinere forsvant de altså fra alle sosiale medier-plattformer.

Paret har foreløpig ikke uttalt seg om løslatelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer