J.K Rowling:

Anklages: - Elsker ikke transpersoner

«Harry Potter»-forfatterens Twitter-innlegg får flere til å se rødt.

RASER MOT FORFATTEREN: Etter J.K Rowlings utsagn på Twitter er det flere som kritiserer «Harry Potter»-forfatteren. Foto: NTB Scanpix
RASER MOT FORFATTEREN: Etter J.K Rowlings utsagn på Twitter er det flere som kritiserer «Harry Potter»-forfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den verdenskjente «Harry Potter»-forfatteren J.K Rowling (54), hvis egentlige navn er Joanne «Jo» Rowling, er i hardt vær etter å ha blitt beskyldt for å lire av seg transfobiske kommentarer på Twitter.

Lørdag ettermiddag delte 54-åringen en artikkel med tittelen «Skape en mer lik verden etter Covid-19 for menstruerende mennesker».

Til artikkelen uttrykket Rowling sin forvirring rundt uttrykket «mennesker som menstruerer».

«Folk som menstruerer. Jeg er sikker på at det pleide å være et ord for dem», skrev hun og eksemplifiserte deretter med engelske stavefeil av ordet «kvinner».

Det tok imidlertid ikke lang tid før flere tusenvis responderte på den britiske forfatterens innlegg, og flere beskylder Rowling for å være både «transfobisk» og «respektløs».

NEKTET ADGANG: Charlotte Clymer hevder at hun ble fysisk tvunget ut av en restaurant etter denne hendelsen. Nå beklager myndighetene. Video: CNN Vis mer

- Ikke hat å fortelle sannheten

Til tross for den massive negative responsen på Rowlings ovennevnte Twitter-innlegg, fortsatte hun å uttrykke sitt synspunkt:

«Hvis kjønn ikke er ekte, er det ingen tiltrekning av samme kjønn. Hvis kjønn ikke er ekte, blir den levde virkeligheten til kvinner globalt slettet. Jeg kjenner og elsker transpersoner, men å slette begrepet kjønn fjerner mange menneskers evne til å diskutere livene sine på en meningsfull måte. Det er ikke hat å fortelle sannheten», skrev hun.

Innleggene skapte sterke reaksjoner, og en av dem som reagerte var Charlotte Clymer ved organisasjonen Human Rights Campaign.

«Den enorme enigheten av medisinske og andre vitenskapelige eksperter validerer transpersoner og oppfordrer til bekreftelse av oss. Ditt eget lands medisinske organisasjoner har selv sagt dette. Du elsker ikke transpersoner, og du bryr deg absolutt ikke om oss», skriver hun.

MISFORSTÅELSE: Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe forteller om en hendelse hvor en fremmed mann trodde at han var en uteligger. Vis mer

- Utrolig skuffende

Andre antyder at Rowling er uvitende når det gjelder å fremme et binært syn på seksualitet og kjønn.

«Du er en smart person. Hvordan kan du ennå ikke forstå forskjellen mellom seksualitet og kjønn? Den eneste måten jeg muligens kan forklare din uvitenhet på dette tidspunktet, er vilje. Det er utrolig skuffende», skriver sanger og musikkprodusent Brad Walsh (37).

Skuespiller Anthony Rapp (48) tok også til Twitter for å uttrykke sin frustrasjon rundt Rowlings Twitter-innlegg.

«Hun har en så kraftig stemme. Hvorfor bruker hun stemmen til å dø på en høyde med transfobi? Det er skadelig og trist, og gir ingen mening. Er det virkelig hennes tro at transkvinner på en eller annen måte truer selvfølelsen hennes? Hva er hun redd for?», skriver han.

Svarte på kritikken

Seinere svarte Rowling på kritikken i nok et Twitter-innlegg, hvor hun meddelte at hun synes det var tull at folk beskyldte henne for hat.

«Ideen om at kvinner som meg, som har vært empatiske for transpersoner i flere tiår og føler slektskap fordi de er sårbare på samme måte som kvinner - det vil si for mannlig vold - «hater» transpersoner fordi de synes kjønn er ekte og har opplevd konsekvensene - er tull», skrev hun i et påfølgende innlegg, og refererte til kritikken hun har mottatt.

«Jeg respekterer enhver transpersons rett til å leve på den måten som føles autentisk og behagelig for dem. Jeg ville ha marsjert med deg hvis du ble diskriminert på grunnlag av å være trans. På samme tid har livet mitt blitt formet av å være en kvinne. Jeg synes ikke det er hatefullt å si det», fulgte hun opp med i et siste Twitter-innlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer