Eurovision Song Contest:

Anklages for å skjule Palestina-kommentarer

Fansen raser mot Eurovision Song Contests kontoer på sosiale medier.

PROTESTER: At Israel får delta i konkurransen har skapt reaksjoner. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB
PROTESTER: At Israel får delta i konkurransen har skapt reaksjoner. Foto: AP Photo/Armando Franca/NTB Vis mer
Publisert

I januar uttalte arrangøren bak Eurovision Song Contest, EBU, at det er uaktuelt å utestenge Israel fra konkurransen som følge av krigen mellom Israel og Hamas.

At landet får delta i konkurransen, på tross av situasjonen i Palestina og på Gaza, har skapt reaksjoner.

Musikkfesten trues nemlig med boikott fra flere hold. Blant annet så har Island uttalt at de vurderer å trekke seg, en stor underskriftskampanje om boikott i Irland, og flere har også vært skeptisk til å delta i Finland. Flere land har i tillegg hatt store felles artistopprør mot deltakelse i konkurransen.

KLAR FOR MALMØ: Den 20 år gamle artisten Eden Golan stakk av med seieren, og skal representere Israel i Eurovision Song Contest i Malmø i mai. Vis mer

Tirsdag i forrige uke publiserte Eurovision et innlegg på Instagram. Bildet viste en oversikt over hva som skjer i Eurovision-verden den kommende uka, med blant annet nasjonale finalene i Finland, Latvia og Italia å se fram til.

Den viste også at Israel skulle velge sin artist tirsdag kveld.

Kommentarfeltet fikk raskt mange kommentarer med støtte til Palestina, og krav om utestengelse av Israel.

Morgenen etter er kommentarene tilsynelatende borte, samtidig som at det nå er overfylt med Israelske flagg og støtteerklæringer til landet.

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer
Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer
Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Det har fått flere til å anklage konkurransens Instagram-bruker for å skjule eller fjerne kommentarer som viser støtte til Palestina.

«Ah, så Eurovision har begynt å slette kommentarene våre om Palestina nå», skriver en bruker som skrev Palestina «P4lest1n3» for å unngå mulige filtre plattformen kan ha.

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

En annen bruker påpeker at Israel-kommentarer uten likerklikk vises først, selv om algoritmer tradisjonelt sett vil vise de med flest likerklikk først.

EUROVISION: Det har kommet kraftige reaksjoner på at Israel får delta i Eurovision, til tross for krigen i Gaza. Artisten Skrellex tror vi også kommer til å merke dette godt på den store scenen. Video: Ørjan Ryland og Agusta Magnusdottir Vis mer

«Jeg måtte lete gjennom flere hundre kommentarer for å finne en kommentar med mange likerklikk, og de viste motstand til Israels deltakelse. Jeg greier ikke å ta innover meg nivået av Israelsk propaganda her».

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Mens en tredje bruker lurer på hvordan det er mulig at så mange tydelig falske profiler, eller «bots» får «spamme» kommentarfeltet uten at det tas grep.

«Hvordan er det mulig å la dette skje?», spør brukeren seg.

Foto: Skjermdump Instagram
Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Dagbladet har forelagt den europeiske kringkastingsunionen (EBU) påstandene om at de sletter eller skjuler kommentarene med Palestina-støtte, hva de tenker om det, og samtidig spurt de om hvorfor det ser ut til at de lar Israel-kommentarer få bli værende.

De har også blitt spurt om hva de tenker om at stadig flere relevante aktører i konkurransen ytrer skepsis til Israels deltakelse.

EBU svarer slik på Dagbladets spørsmål:

«Eurovision Song Contest er en ikke-politisk musikkbegivenhet og en konkurranse mellom allmennkringkastere som er medlemmer av EBU. Det er ikke en konkurranse mellom regjeringer. Vi ber alle våre følgere om å holde kommentarer på sosiale medier respektfulle og relevante for arrangementet. Vi tolererer ikke rasisme, sexisme, diskriminering, homofobi, transfobi, 'body-shaming', eller noen annen form for nedsettende eller fiendtlig språk. Vi tar sikte på å beskytte alle artistene som deltar i arrangementet mot misbruk på nettet. Vi er fortsatt forpliktet til å sikre at Eurovision Song Contest forblir en ikke-politisk begivenhet som fortsetter å forene publikum over hele verden gjennom musikk».

KRITIKK: Kringkastingsrådet diskuterte torsdag Israels deltagelse i Eurovision 2024, etter nesten 100 klager. Vis mer

Undertegnede har sjekket kommentarfeltet på det aktuelle innlegget. Palestina-støtte dukker opp, men må letes fram. Flere av kommentarene har i tillegg ikke vært mulig å finne igjen etter å ha tatt en ny sjekk timer i etterkant.

NRK og Melodi Grand Prix har også fått merke motstanden. Blant annet ved at samtlige sendinger ble møtt med store demonstrasjoner. I tillegg greide en demonstrant å avbryte sendinga i den første delfinalen.

Gåte, Norges representant, har også tidligere uttalt at det er svært problematisk at Israel får delta.