Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dr. Phil McGraw:

Anklages for å utnytte psykisk syke

Selv hevder Dr. Phil at kritikken skyldes sjalusi.

ANKLAGER: I løpet av sin 17 år lange tv-karriere, har mange anklaget Phil McGraw for å utnytte psykiske syke mennesker. Det bryr han seg sjelden om. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGER: I løpet av sin 17 år lange tv-karriere, har mange anklaget Phil McGraw for å utnytte psykiske syke mennesker. Det bryr han seg sjelden om. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dr. Phil McGraw er kanskje verdens mest kjente tv-psykolog, og er blant Hollywoods rikeste personer. Ifølge nettstedet Deadline tjente han 80 millioner dollar i fjor, noe som nesten tilsvarer den svimlende sum av 700 millioner kroner.

Etter nærmere 17 år på skjermen, er 69-åringen fortsatt svært populær. Nylig ble det, ifølge nettstedet, bekreftet at hans kjente tv-program med samme navn, fortsatt vil produseres ut 2023 - og det i første omgang. Den siste tida har han også lansert sin egen podkast «Phil in the Blanks», hvor «Game of Thrones»-stjerna Sophie Turner (23) så langt har vært blant gjestene.

Opp gjennom åra har imidlertid mange kritisert tv-psykologen for å tjene seg søkkrik ved å utnytte psykisk syke mennesker. Flere har også saksøkt McGraw etter framstillingen av seg selv i tv-programmet.

I et nytt intervju svarer dr. Phil nå på anklagene mot ham.

Mange reaksjoner

At kritikken hagler mot den kjente tv-psykologoen er, som nevnt, ikke ukjent. I starten av 2008, da popstjerna Britney Spears (37) var innlagt på sykehus i kjølvannet av sammenbruddet sitt året før, besøkte McGraw henne på sykehuset.

Sykehusbesøket skapte overskrifter internasjonalt, og Spears' familie reagerte kraftig på at tv-profilen gikk ut offentlig og snakket om møtet med henne.

Da den psykisk syke «The Shining»-stjerna Shelley Duvall (69) ble intervjuet i 2016, fikk McGraw også hard medfart, da han ble kritisert for å ha utnyttet Duvall på uverdig vis.

Den avdøde mesterregissøren Stanley Kubricks datter, Vivian Kubrick, kalte stuntet «uhyggelig og utnyttende underholdning».

POPULÆR: Til tross for de mange anklagene mot ham, er det liten tvil om at Dr Phil er populær. Tv-programmet har vært vist på skjermen i hele 17 år og i 2013 fikk han også sin egen stjerne på «Hollywood Walk of Fame». Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: Til tross for de mange anklagene mot ham, er det liten tvil om at Dr Phil er populær. Tv-programmet har vært vist på skjermen i hele 17 år og i 2013 fikk han også sin egen stjerne på «Hollywood Walk of Fame». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er frastøtende og ondskapsfullt. Shelley Duvall var en gang en filmstjerne. Hun blir nektet enhver form for verdighet ved å bli framstilt på denne måten. Jeg blir frastøtt, og jeg håper at andre tar del i å boikotte din hjerteløse form for underholdning. Jeg er oppriktig forferdet, skrev hun blant annet i et åpent brev til Dr. Phil.

SNAKKER UT: Kidnappingsofferet Michelle Knight foreller om livet i «skrekkens hus». Her er deler av det eksklusive intervjuet, som ble vist på det populære amerikanske talkshowet Dr. Phil på tirsdag. Video: Reuters Vis mer

Andre kjente fjes som har latt seg provosere av tv-psykologen, er skuespiller Lindsay Lohan (32). Hun raste mot McGraw på Twitter, hvor hun blant annet kalte ham en svindler etter å ha intervjuet moren hennes, Dina. I tillegg har også en tidligere ansatt saksøkt både ham og produksjonsselskapet hans, ifølge People.

- Skyldes sjalusi

Selv om han la seg delvis flat etter episoden med Britney Spears, og blant annet valgte å beklage at han hadde uttalt seg til pressen i etterkant, er ikke det en gjenganger hva gjelder kritikken mot ham.

KOLLEGER: Phil McGraw entret offentligheten som fast gjest på talkshowet til Oprah Winfrey. Her er de sammen på «The Oprah Winfrey Show» i 2010, der McGraw barberte av seg barten. Foto: AP/ NTB scanpix
KOLLEGER: Phil McGraw entret offentligheten som fast gjest på talkshowet til Oprah Winfrey. Her er de sammen på «The Oprah Winfrey Show» i 2010, der McGraw barberte av seg barten. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

- Det kommer alltid til å finnes folk som har et problem med det du gjør, uansett hva. Du kan sitte og lese i telefonkatalogen, du kan stirre inn i kameraet eller havne i koma, du kan si a, b eller c. Det kommer alltid til til å være noen som har problemer med hva du gjør, uttalte han nylig i et intervju med Profile by Buzzfeed.

Videre mener han at det er sjalusi som ligger bak kritikken mot ham, og la til et sitat fra ingen ringere enn avdøde president Roosevelt.

- President Roosevelt sa det på et bra måte. «Den som får kredibilitet, er mannen som snubler samtidig som han strever for å gjøre mye».

I intervjuet avslørte han også at han selv ikke går til terapi, men at han er glad for at mange velger å gå til ham når de trenger hjelp.

- Jeg blir så glad når folk kommer til meg for å be om hjelp - for jeg er så glad for å kunne være til hjelp. Og jeg gjør det alltid privat. Du har aldri hørt meg si et ord om noen som ikke har vært med i programmet mitt, la han til.

Måtte forsvare tittelen

Etter kritikken han mottok etter møtet med Spears i 2008, så McGraw seg nødt til å gå ut å forsvare psykolog-tittelen sin.

Ifølge TMZ ble McGraw angivelig klagd inn til California Board of Psychology av en psykolog som mente tv-stjerna brøt loven i forbindelse med besøket. Klageren mente at tv-profilen kunne ha brutt loven hvis han fungerte som behandler for Spears, ettersom McGraw ikke har lisens som psykolog.

I et innlegg på DrPhil.com, forklarte han at han bare hadde vært på besøk som en venn av familien. Han la også til at han var autorisert psykolog da han bodde i Texas, men at lisensen ble ugyldig da han flyttet til California.

Siden han ikke hadde noen planer å praktisere som psykolog igjen, mente McGraw at noen ny lisens var unødvendig:

«Likevel har jeg fortsatt 30 års erfaring, en velfortjent doktorgrad i klinisk psykologi, så dere må fortsatt kalle meg Dr. Phil. Jeg er absolutt skikket til å få lisens i California hva gjelder utdanning, opplæring og erfaring, men jeg har heller valgt å følge en annen sti og anvendelse av utdanningen min.»

I etterkant publiserte likevel psykolog Paul G. Mattiuzzi et kritisk innlegg på bloggen sin, Everyday Psychology, der han ga uttrykk for at McGraw likevel ikke hadde rett til å oppføre seg som en psykolog.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!