Emma Watson:

Anklages for jødehat

Skuespiller og aktivist Emma Watson satte fyr på både Twitter og Instagram etter et propalestinsk Instagram-innlegg.

AKTIVIST: Emma Watson er kjent for å være en aktivist for blant annet likestilling og klima. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
AKTIVIST: Emma Watson er kjent for å være en aktivist for blant annet likestilling og klima. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den britiske skuespilleren Emma Watson (31) er kjent for sin kamp for feminisme. «Harry Potter»-stjerna har blant annet lansert HeForShe-kampanjen sammen med FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon (77), for å fremme likestilling over hele verden.

31-åringen har tidligere havnet i hardt vær for sin aktivisme, blant annet da hun delte tre svarte bilder etter hverandre på Instagram under «Blackout Tuesday».

Bevegelsen oppsto etter at afroamerikaneren George Floyd mistet livet etter at han ble pågrepet av tre politimenn - der én av dem presset kneet sitt mot Floyds nakke, slik at han til slutt ikke lenger fikk puste.

Mange mente den gang at Watson, ved å dele tre bilder istedenfor ett, brydde seg mer om estetikken på Instagram-profilen sin enn om budskapet bak bildene.

BLEMME: I HBO Max-serien «Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts» så en observant seer en stor bildeblemme. Vis mer

Anklages for antisemittisme

Nå får skuespilleren nok en gang kritikk etter å ha ytret seg. Denne gangen blir hun anklaget for antisemittisme, en betegnelse for fiendtlige holdninger og handlinger rettet mot jøder, av Israels tidligere FN-ambassadør, Danny Danon (50). Det melder The Guardian.

Anklagen kom som følge av et innlegg skuespilleren delte på Instagram. Bildet viser en banner fra en propalestinsk demonstrasjon med teksten «Solidaritet er et verb».

Dette fikk den israelske politikeren Danny Danon til å se rødt, og han tok raskt til Twitter for å vise sin misnøye.

«Ti poeng til Griffing for å være antisemitt», skrev Danon med en velkjent «Harry Potter»-referanse.

Over en million likes

Israels nåværende FN-ambassadør Gilad Erdan har også kritisert Watsons budskap.

«Fiksjon funker i «Harry Potter,» men ikke i virkeligheten», skriver han på Twitter.

Danons kommentar om antisemittisme har også blitt møtt med motstand.

«En perfekt demonstrasjon av den fullstendig kyniske og ondsinnede bevæpningen av antisemittisme for å stenge grunnleggende uttrykk for solidaritet med det palestinske folket», skriver Leah Greenberg, daglig leder for Indivisible Project, på Twitter.

FØLELSESLADET: Som goodwillambassadør for FNs enhet for likestilling og styrking av kvinners rettigheter, UN Women, holdt skuespiller Emma Watson en følelsesladet tale på FNs hovedkvarter i helga. Video: Reuters Vis mer

Det var politiker og advokat Sayeeda Warsi enig i, og slang seg på Twitter-diskusjonen.

«Disse konstante forsøkene på å kvele enhver og all støtte til palestinere må bli snakket om», skrev Warsi.

Bildet som ble delt på Watsons Instagram ble opprinnelig laget av aktivistgruppen «Bad Activist Collective» i forbindelse med et sammenstøt i fjor, der israelske jetfly bombet Gaza som svar på et rakettangrep. På den tida uttrykte andre kjendiser inkludert Bella Hadid (25), Dua Lipa (26) og Susan Sarandon (75) sin solidaritet med Palestina.

Instagram-bildet har i skrivende stund over en million likerklikk og mer enn hundre tusen kommentarer, mange av enten Israelske eller Palestinske flagg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer