Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anklages for misbruk av Hitler-globus

Tom Cruise i globalt nazibråk.

||| (Dagbladet.no): En globus — eid av Hitler og brukt av føreren til å planlegge ubåtangrep fra skjulestedet Ørneredet — risikerer å bringe skuespiller Tom Cruise inn for retten.

Eieren av den verdifulle globusen fra krigen, kunstsamleren Robert Pritikin, rasler med sablene og truer med å saksøke Tom Cruise og hans filmselskap United Artists.

Årsaken: I Cruise-krigsfilmen «Valkyrie» bruker de det Pritikin mener er en uautorisert kopi av globusen som ble berget i 1945 — som han kjøpte på auksjon i 2007 for 700 000 kroner.

Kopibeskyttet
I tillegg kopibeskyttet han utseende på miniverden anno 1940-tallet.

Derfor har han hyret inn to etterforskere, Paul Barresi og Dan Hanks, for å undersøke det han mener er «Valkyrie» og Tom Cruises brudd på kopibeskyttelsen.

- Pritkin tror globusen bør bli brukt som et undervisningsmiddel, så lærdommene fra Hitlers mareritt kan forhindre historien fra å gjenta seg selv, sier Barresi til New York Posts Page Six-seksjon.

- Tom Cruises bruk av globusen var antakelig bare en glipp. Vi er sikre på at dette vil løse seg raskt utenfor rettssalen, mener Hanks.

Vil selge
Og med «utenfor rettssalen» mener de at Cruise nå må kjøpe globusen for å donere den til Wiesenthal-senteret, skriver avisen.

I «Valkyrie», som har norgespremiere 30. januar, spiller Tom Cruise den antinazistiske nazisoldaten Claus von Stauffenberg, som i 1944 ble henrettet etter at han ledet et mislykket attentat mot Adolf Hitler.

Filmen har mottatt blandete kritikker, og særlig tyske kritikere har vært skeptiske til at Cruise portretterer en av landets store antinazisthelter.

Verken Tom Cruise eller United Artists har så langt kommentert påstandene om globusmisbruket.