Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjartan Skjelde:

Anmelder tv-kokk etter dette

- Det bør få følger.

FORSKREKKET: Aurora Gude reagerer sterkt på måten krabbene avlives på i andre episode av «Camp Kulinaris». Video: TV3/Viafree Vis mer

I begynnelsen av februar skapte «Camp kulinaris» sterke reaksjoner.

I en av episodene av TV3-programmet skulle deltakerne lage «portørsuppe», der strandkrabbe er hovedingrediens. Tv-kokk Kjartan Skjelde (43) viste hvordan alt skulle tilberedes, og til deltakernes forskrekkelse var krabbene levende da de ble kastet i ei glovarm gryte.

Deretter ble de knust med ei tresleiv.

Framgangsmåten fikk både deltakerne og tv-seerne til å sperre opp øynene, og også seniorforsker, veterinær og fagansvarlig for dyrevelferd ved Veterinærinstituttet, Cecilie Mejdell, reagerte på metoden.

VONDT: Linnea Myhre må ta seg skikkelig sammen under den første oppgaven i finalen av «Camp Kulinaris». Vis mer

Overfor Dagbladet sa Mejdell at det «ikke var en forsvarlig måte å avlive krabbene på», og mente det var i strid med Dyrevelferdsloven.

Avlivingen av krabbene har nå ført til at organisasjonen Dyrenes Rett har besluttet å anmelde Skjelde.

- Bør få konsekvenser

Jenny Rolness i Dyrenes Rett sier til Dagbladet at bakgrunnen for anmeldelsen er at avlivingsmetoden påførte krabbene store og unødige lidelser. Dyrenes Rett mener også at det var i strid med Dyrevelferdsloven.

- Loven krever at dyr skal behandles godt, og beskyttes mot fare for unødig lidelse. Ingen dyr skal utsettes for en slik grusomhet som vi så i programmet, sier hun.

Videre beskriver Rolness avlivingsmetoden som «svært grusom», og mener det må ha påført strandkrabbene store smerter.

- Vi ble sjokkert over avlivingsmetoden, som minner om det som vises på program fra land i Asia, som mangler dyrevernslover.

- GRUFULLT: Minst tre menn var om bord i båten da de fikk en hammerhai på kroken. Det den ene mannen så gjør, sjokkerer. Han tar opp en pistol, og skyter haien gjentatte ganger. - Grufullt, sier dyrevernaktivist Ross Rector, som ble tilsendt videoen. Video: WSVN via CNN Vis mer

Hun påpeker at det må forventes at en profesjonell kokk har kjennskap til dyrenes smertefølelse, og at de tar i bruk metoder som sikrer en raskest mulig død - med minst mulig lidelse.

- I dette tilfellet ble det motsatte gjort. Krabbene ble utsatt for store lidelser, helt unødig. Det bør få følger, og en klekkelig bot hadde vært på sin plass. Det er viktig også i forhold til signaleffekten - at grusomhet mot dyr fører til straffereaksjoner, sier Rolness til Dagbladet, og legger til:

- Vi håper Skjelde blir pålagt å endre sine metoder, også av TV3 - som har sin del av ansvaret, og at han aldri mer avliver krabber eller andre dyr på en grusom måte.

Dyrenes Rett skriver i anmeldelsen at krabber tilhører dyregruppen tifotkreps, som er omfattet av Dyrevelferdsloven. I loven heter det at dyr har egenverdi uavhengig av den nytteverdien de måtte ha for mennesker, og at de skal behandles godt og beskyttes mot far for unødige påkjenninger og belastninger.

SØL: Den svenske Hollywood-fruen Anna Anka har markert seg under årets utgave av «Camp Kulinaris». Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

De mener Skjelde har brutt Dyrevernloven paragraf tolv, der det står at avliving av dyr og håndtering i forbindelse med avlivingen skal skje på dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, og at avliving ikke skal skje som et selvstendig underholdnings- eller konkurranseelement.

På bakgrunn av dette, ønsker organisasjonen at saken etterforskes og straffes for brudd på de nevnte bestemmelsene.

ANDESFJELLENE: TV-kokken Gordon Ramsay kritiseres for å spise det mange ser på som et kjæledyr. Video: National Geographic. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Legger seg flat

Kjartan Skjelde sa nylig til Dagbladet at han har pleid å benytte seg av ovennevnte metode når han avliver strandkrabber som han lager mat av.

Nå beskriver kokken det hele som «en veldig lei sak», og beklager.

BEKLAGER: Skjelde sier det er kritikkverdig at han ikke er godt nok oppdatert på dyrevelferd i denne situasjonen. Foto: NTB Scanpix
BEKLAGER: Skjelde sier det er kritikkverdig at han ikke er godt nok oppdatert på dyrevelferd i denne situasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- At jeg som fagmann ikke er godt nok oppdatert på dyrevelferd i denne situasjonen er kritikkverdig. Og det beklager jeg, sier han til Dagbladet.

43-åringen påpeker at selv om det er ubehagelig at saken er anmeldt, synes han det er viktig at eventuelle lovbrudd får riktige konsekvenser.

- Avdekking og kritikk av manglende dyrevelferd er nødvendig for at bransjen, og jeg som fagmann skal utvikle oss i riktig retning. Så dette tar jeg lærdom av, avslutter Skjelde.

Jonas Møller i Nordic Entertainment Group (NENT), sier til Dagbladet at det å avlive dyr på en human måte er svært viktig.

- Men, i dette tilfellet må vi bare innse at vi ikke har gjort grundig nok research, og det beklager vi på det sterkeste, sier Møller, og legger til at den pågående sesongen av «Camp kulinaris» allerede er ferdig spilt inn.

Ved en eventuell ny sesong, samt i andre produksjoner, lover han at de skal skjerpe rutinene ytterligere for hvordan de håndterer levende dyr og at de avlives på en så skånsom og human måte som overhodet mulig.

LEVENDE: Krabbene ble kastet levende i ei varm gryte, før Skjelde knuste dem med ei tresleiv. Foto: TV3
LEVENDE: Krabbene ble kastet levende i ei varm gryte, før Skjelde knuste dem med ei tresleiv. Foto: TV3 Vis mer

- Jeg håper også at denne saken kan bidra til at andre unngår å gjøre samme feil som oss. Når dette er sagt, så er det prinsipielt viktig for oss å vise hvor maten kommer fra, men det skal selvfølgelig skje på riktig måte, sier Møller til Dagbladet.

- Vi vil ikke havne i denne situasjonen igjen, legger han til.

Mangel på kunnskap

Seniorforsker Bjørn Roth arbeider med velferd i forbindelse med avlivning av oppdrettsfisk og skalldyr. Til Dagbladet forteller han at det å hive levende dyr oppi ei gryte eller stekepanne er en dårlig idé.

Han påpeker likevel at når det gjelder krepsdyr, har vi tradisjoner for å gjøre det på den måten, og at loven gir åpning for dette ved å tillate koking.

- Det er slik alle gjør. Kjartan, som var kokken, gjør ikke noe verre enn at han gjør det på tv. Om det med tanke på dyrevelferd er den riktige måten å gjøre det på, så er svaret nei. Det finnes andre måter å gjøre dette på som er forsvarlig, forteller Roth.

Videre påpeker seniorforskeren at en forsvarlig måte å avlive krabber på er ved å stikke dem i sentralnervesystemet eller ved å splitte dem i to med en kniv.

TIRAMISU: Radio-profil og Camp Kulinaris-deltaker Michael Andreassen er tørrlagt alkoholiker. Det tenkte ikke Erlend Elias på da han lagde dessert. Video: Viafree/Rød Løper Vis mer

- De har ikke en hjerne slik som vi har. Det ligger flere plasser på kroppen. Så det at de prøver å slå de i hjel eller knuse dem, betyr ikke nødvendigvis at de dør med en gang. De er ikke like avhengig av oksygen som oss, så om de knuser, så dør de ikke momentant, de kan leve en stund til, påpeker Roth.

Han understreker at vi ikke har nok kunnskap om krepsdyr eller hva som er den mest humane metoden å avlive dem på.

- Det er enkelte prosedyrer man kan gjøre for å sikre en god død, men for den allmenne kokken har denne informasjonen vært lite tilgjengelig.

Dagbladet har vært i kontakt med Sør-Øst politidistrikt, som ikke kan bekrefte om de har fått anmeldelsen.