Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Olof Palme:

Anna (17) forsøkte å redde mann i blodpøl. Først etterpå innså hun at det var Sveriges statsminister

Anna Hage var den første på stedet etter at Olof Palme ble skutt. Nå bryter hun tausheten om sine opplevelser fra den natta.

ET TRAUME: I 30 år har Anna Hage måttet leve med den traumatiske hendelsen hun opplevde den natta Sveriges tidligere statsminister Olof Palme ble skutt og drept. Nå forteller hun sin versjon i en ny bok. Foto: NRK
ET TRAUME: I 30 år har Anna Hage måttet leve med den traumatiske hendelsen hun opplevde den natta Sveriges tidligere statsminister Olof Palme ble skutt og drept. Nå forteller hun sin versjon i en ny bok. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag 28. februar 1986 var Sveriges tidligere statsminister Olof Palme på vei hjem fra et kinobesøk, sammen med sin kone Lisbet.

Etter filmen, rundt klokka 23.15, begynte ekteparet å spasere sørover i Sveavägen i Stockholm sentrum. De to hadde akkurat sagt farvel til sønnen Morten og hans forlovede som var med dem på Grand kino. Filmbesøket ble bestemt på kort varsel, og Palme hadde tidligere på dagen sendt sine livvakter hjem.

Tilfeldighetene ville ha det til at den 17 år gamle sykepleierstudenten Anna Hage på samme tidspunkt beveger seg mot T-banestasjonen i Stockholm. Hun hadde - i likhet med ekteparet Palme - vært på kino denne kvelden.

EKTEPAR: Lisbet og Olof Palme hadde vært på kino da sistnevnte ble skutt i ryggen bakfra. Foto: NTB Scanpix
EKTEPAR: Lisbet og Olof Palme hadde vært på kino da sistnevnte ble skutt i ryggen bakfra. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Blør fra brystet

Hage skulle kort tid etter bli vitne til noe som skulle prege livet hennes i flere tiår framover.

Tre personer - to menn og en kvinne - fanger plutselig hennes oppmerksomhet. Så faller en av dem til bakken. Tredjemann løper av gårde og forsvinner ut i Stockholmsnatta.

I disse dager er Hage aktuell med boka «30 år av tystnad - Mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme». Ifølge Expressen skriver hun i egne ord om hvordan hendelsen har preget livet hennes. Samtidig beskriver hun frykten for at gjerningsmannen potensielt sett kunne komme bankede på døra når som helst, da hun tross alt kan regnes som et vitne.

FØRSTE PÅ STEDET: Anna Hage forsøkte å redde Olof Palmes liv - bare 17 år gammel. Foto: Skjermdump / NRK
FØRSTE PÅ STEDET: Anna Hage forsøkte å redde Olof Palmes liv - bare 17 år gammel. Foto: Skjermdump / NRK Vis mer

Hage var nemlig den første på stedet etter at Olof Palme ble beskutt på nært hold i Stockholm sentrum den februarkvelden.

En annen person kommer til. Sammen begynner de to å utføre livreddende førstehjelp.

«Mannen blør fra brystet. Skjorta er helt rød. Jeg ser at det kommer mye mer blod. Nå er blodpølen rundt ham stor. (...) En, to, tre, fire, fem ... jeg legger press mot brystet hans», heter det i boka, ifølge Expressen.

- BLODPØL: Anna Hage beskriver hvordan hun forsøkte å utføre livreddende førstehjelp på Sveriges daværende statsminister Olof Palme. Han mistet livet som følge av skadene han pådro seg. Foto: NTB Scanpix
- BLODPØL: Anna Hage beskriver hvordan hun forsøkte å utføre livreddende førstehjelp på Sveriges daværende statsminister Olof Palme. Han mistet livet som følge av skadene han pådro seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Våknet til sjokkmelding

Det kalde februarværet stikker mot huden. Så lenge adrenalinet pumper, skal imidlertid ikke hjernen registrere kulden før det hele er over.

Så går hukommelsen i svart.

Blålyset vitner om at politi og ambulanse er kommet til stedet. Deretter blir statsministeren fraktet til sykehus. En drøy halvtime etter at han ble skutt av en ukjent gjerningsperson bakfra, erklæres Olof Palme død på Sabbatsbergs sykehus klokka 00.06.​ Ved siden av ham sitter kona Lisbet i sjokktilstand.

ERKLÆRT DØD: Olof Palme hadde vært på kino med kona bare minutter før de dødelige skuddene falt. Her er Palme avbildet i forbindelse med et besøk i Norge i 1983.
Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix
ERKLÆRT DØD: Olof Palme hadde vært på kino med kona bare minutter før de dødelige skuddene falt. Her er Palme avbildet i forbindelse med et besøk i Norge i 1983. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB / Scanpix Vis mer

Drøye to timer etter drapet utløses riksalarmen. Tragedien er et faktum. Journalistene kommer på banen - det samme gjør den svenske regjeringen. Det nasjonale traumet skal ikke bare prege mediebildet i Sverige den påfølgende tida. Aviser i både inn- og utland rydder forsidene, og vier den rystende saken spalteplass i uker - og år framover.

«Flaggene på offentlige bygninger i Norge hang på halv stang lørdag ettersom det norske folk våknet opp til den sjokkerende meldingen om at Sveriges statsminister Olof Palme var skutt og drept.», het det blant annet fra NTB dagen etter Palmes bortgang.

LANDESORG: Det svenske folk samlet seg etter drapet på statsminister Olof Palme. Mange opp for å være med i fakkeltoget og minnestunden.
Foto: Inge Gjellesvik NTB / SCANPIX .
LANDESORG: Det svenske folk samlet seg etter drapet på statsminister Olof Palme. Mange opp for å være med i fakkeltoget og minnestunden. Foto: Inge Gjellesvik NTB / SCANPIX . Vis mer

Igjen sitter kvinnen som forgjeves forsøkte å redde hans liv. Dekket av blod og kraftig nedkjølt. Ifølge Expressen ble Hage først klar over at det var Palme hun hadde forsøkt å redde, da ambulansen var på stedet.

I boka forteller Hage at hun ikke fikk tilbud om noen form for profesjonell hjelp etter å ha vært involvert i den traumatiske opplevelsen.

«Jeg burde nok ha snakket med en psykolog eller en prest», skriver hun i boka.

Hage er også en av ukas gjester i «Skavlan» der hun forteller sin versjon av hendelsen og tida etter. På spørsmål om hun ville gjort det samme om igjen - forsøkt å redde statsministerens liv - svarer hun:

- Jeg har faktisk mange ganger tenkt at jeg angrer på at jeg gikk fram, men samtidig tror jeg at jeg ville gjort det igjen, sier Hage, som videre forteller at hun fortsatt kjenner ubehag i situasjoner der hun kjenner seg «redd eller i situasjoner der hun føler seg truet».

- Jeg får frost i meg. Jeg kjenner at kroppstemperaturen faller, slik som på den natta, sier Hage til Skavlan.

31 år etter drapet på Palme er saken formelt sett fortsatt uløst. Så mange som 130 personer har imidlertid stått fram og hevdet at de sto bak ugjerningen. Konspirasjonsteoriene lever i beste velgående for et av Sveriges største drapsmysterier.

Ble dømt og frifunnet

Den natta skuddene falt, skal flere vitner ha observert en mann som forfulgte ekteparet fra kinoen. Seinere skulle en av dem identifisere en mann ved navn Christer Pettersson som forfølgeren.

I desember 1988 - nesten tre år etter drapet - blir Pettersson arrestert, mistenkt for drapet på Olof Palme. Pettersson ble dømt i tingretten, men noen måneder seinere ble han frifunnet grunnet manglende bevis. Hage ble kalt inn som vitne i begge rettssakene.

I 2004 ble Pettersson innlagt på sykehus etter å ha blitt funnet bevisstløs og med store hodeskader. Han døde 57 år gammel samme år.

DØDE I 2004: Selv om Christer Pettersson ble frikjent i tingretten, mener familien til Olof Palme fortsatt at det var Christer som skjøt ned og drepte Sveriges statsminister. Foto: NTB Scanpix
DØDE I 2004: Selv om Christer Pettersson ble frikjent i tingretten, mener familien til Olof Palme fortsatt at det var Christer som skjøt ned og drepte Sveriges statsminister. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!