Anne Grete Preus:

Anne Grete Preus er død

Den folkekjære artisten ble 62 år gammel.

FOLKEKJÆR: Den folkekjære artisten Anne Grete Preus døde natt til søndag 25 august. Preus ble 62 år. Bilder: NTB Scanpix / Dagbladet. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Artist Anne Grete Preus døde natt til søndag etter en tids sykdom, sier hennes mangeårige venn og manager Rune Lem til NRK. Hun ble 62 år gammel.

- Anne Grete var en praktfull artist og et nært og sjenerøst menneske. Vi som var nær henne sørger nå, sier Lem til NRK.

Hun er kanskje best kjent for sanger som «Månens elev», «Millimeter», «Amatør», «Når himmelen faller ned», «Fryd» og «Sommerfuglvinger».

Hun regnes også som en foregangsfigur blant norske, kvinnelige rockeartister. Allerede på 70-tallet skrev hun det meste av sitt eget låtmateriale, og dessuten var Anne Grete Preus en habil gitarspiller.

Preus fikk i 2007 beskjed om at hun hadde nyresvulst. Før sommeren i år ble hun på nytt syk, og alle de kommende konsertene hennes fram til november 2019 ble avlyst som følge av dette.

BLE 62 ÅR GAMMEL: Anne Grete Preus gikk bort natt til søndag, etter en tids sykdom. Foto: Adrian Øhrn Johansen
BLE 62 ÅR GAMMEL: Anne Grete Preus gikk bort natt til søndag, etter en tids sykdom. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

Folkekjær artist

Anne Grete Preus ble født i 1957 i Haugesund, og hun har vært godt synlig og til stede i norsk musikkliv siden hun debuterte på slutten av 70-tallet.

Preus er blant landets mest suksessrike artister, kunstnerisk og kommersielt, og har solgt mer enn 400 000 eksemplarer av sine utgivelser bare her til lands.

Hennes profesjonelle karriere startet i 1977, som medlem av rockebandet Veslefrikk, før hun i 1982 ble medlem av bandet Can Can. Begge disse bandene var blant de viktigste norske rockebandene i sin samtid. I 1987 signerte hun sin første solokontrakt, og i 1988 kom soloalbumet «Fullmåne».

VESLEFRIKK: Anne Grete Preus startet sin musikkarriere i rockebandet Veslefrikk, her avbildet i 1982. Foto: NTB Scanpix
VESLEFRIKK: Anne Grete Preus startet sin musikkarriere i rockebandet Veslefrikk, her avbildet i 1982. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Totalt har Preus gitt ut ti soloalbum.

I løpet av karrieren har Preus mottatt flere priser, inkludert fire Spellemannpriser. Ved siden av disse har hun blitt hedret med Prøysenprisen, Edvardprisen og Gamlengprisen.

I 2013 ble Preus innlemmet i Rockheim Hall of Fame, samme år som hun mottok hedersprisen under Spellemann.

IMPONERENDE KARRIERE: Anne Grete Preus har mottatt flere priser for sitt arbeid. Foto: NTB Scanpix
IMPONERENDE KARRIERE: Anne Grete Preus har mottatt flere priser for sitt arbeid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mangefasettert menneske

Preus har tidligere vært åpen om hvordan hun opplevde å få beskjeden om at hun hadde en tvilsom nyresvulst. I et intervju med Dagbladet fra 2016, fortalte hun at hun fikk god hjelp av familie og venner til å komme seg gjennom det. På toppen av det hele hadde hun nylig også mistet faren og gått gjennom et samlivsbrudd.

- I slike situasjoner blir sårbarheten din trukket fram og forsterket. Men med venners og familiens hjelp kom jeg gjennom det. Når du står midt oppe i det er det viktig å tenke at det ikke bare er svart. At motgangen gir en livserfaring som du bærer med deg videre. Det å være sterk er å klare å være svak, sa hun.

Preus hadde ingen barn, men hun har opp gjennom åra hatt mange barn rundt seg. I Dagbladet-intervjuet beskrev hun seg som heldig som hadde tantebarn.

PRISVINNER: Anne Grete Preus har vunnet flere priser opp gjennom sin karriere. I 1994 stakk hun av med hele tre Spellemannpriser. Foto: NTB Scanpix
PRISVINNER: Anne Grete Preus har vunnet flere priser opp gjennom sin karriere. I 1994 stakk hun av med hele tre Spellemannpriser. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den folkekjære artisten var heller ikke gift, og har opp gjennom åra unngått å snakke for mye om legningen sin. Til Dagbladet fortalte hun hvorfor hun ikke snakket høyt om det at hun var lesbisk:

- For meg føltes det som å skulle gå inn i et skap snarere enn å komme ut av et skap. Det har heller ikke vært noe viktig for meg å flagge den siden av livet. Jeg respekterer at mange andre synes det er befriende, og jeg har alltid vært åpen og ærlig overfor mine venner og kjærester. Men vi mennesker er mangfoldige. Jeg ville framstå som et mangefasettert menneske, og ikke at min legning skulle bli oppfattet som en dominerende del av meg, sa Preus da.

- Forferdelig leit

Ole Paus (72) forteller til Dagbladet at dødsfallet ikke kom uventet, da hun har vært syk lenge og vært dårlig i det siste.

- Det var vondt å høre, og forferdelig leit. Hun var et vakkert og godt menneske. En stor artist, forteller han til Dagbladet.

GODE VENNER: Ole Paus beskriver Anne Grete Preus som et vakkert og godt menneske. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GODE VENNER: Ole Paus beskriver Anne Grete Preus som et vakkert og godt menneske. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Jeg kommer til å huske henne som en venn på søken etter noe større enn henne selv. Jeg var heldig som fikk jobbe med henne. Det blir lett å savne henne. Det er nok mange som sørger, legger Paus til.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande er blant dem som uttrykker sin sorg over Anne Grete Preus' bortgang på Twitter. Hun skriver følgende om Preus:

«Triste nyheter, og så altfor tidlig. Takk for alt du ga oss, Anne Grete Preus. I fire tiår har musikken din preget oss, og som kvinne viste du alle at rock ikke er forbeholdt gutta. Takk for alle minnene vi fikk, musikken din vil leve videre».

- Varm om inkluderende

Mona Olsen har vært prosjekt- og presseansvarlig for Preus i 13 år.

Hun fikk beskjeden av en tidligere kollega kort tid før NRK meldte dødsfallet.

- Det er selvfølgelig veldig vondt og trist. Hun var en av de artistene som har vært lengst hos oss i Warner. Hun var en veldig engasjert artist. Veldig varm og inkluderende. Vi ble veldig glad i henne. Vi har visst at det har vært et lang tids sykeleie, men vi hadde håpet at det ikke skulle gå den veien, sier hun til Dagbladet.

Hun vil bli savnet av mange, tror Olsen.

- Både de som sto henne nær, og folk som ikke kjente henne, på grunn av musikken, og hennes personlighet. Hun hadde et stort engasjement for mange. Jeg tror det er slik hun vil bli husket. Hun har betydd mye for mange, på grunn av tekstene sine, forteller hun.

Preus brant for musikken til det siste.

- Hun var veldig opptatt av unge artister og nye talenter. Hun ville alltid være med på alt. Helt til det siste heiet hun på andre norske artister, og hadde stor interesse for det de holdt på med.

I sosiale medier er det flere som deler fine ord om avdøde Anne Grete Preus:

View this post on Instagram

Akkurat sånn skal jeg huske deg.

A post shared by Bertine Zetlitz (@bertinez) on

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer