ØYESYKDOM: Som 22-åring fikk Anne-Kat. Hærland beskjed om at hun mest sannsynlig kommer til å bli blind.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØYESYKDOM: Som 22-åring fikk Anne-Kat. Hærland beskjed om at hun mest sannsynlig kommer til å bli blind. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Anne-Kat. kan bli blind

Komikeren har holdt den skremmende diagnosen skjult i over 20 år.

Anne-Kat. Hærland (44) er én av Norges mest profilerte komikere, kjent for sin satiriske humor og «rett fra levra»-uttalelser.

Det er lite 44-åringen ikke tør å prate om, men én ting har hun holdt skjult for offentligheten i lang tid.

Som 22-åring fikk nemlig Hærland beskjed om at hun mest sannsynlig kommer til å miste synet. Det avslører hun overfor VG.

Øyesykdom

Hun har øyesykdommen Retinitis pigmentosa, som gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Dette fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell.

- Denne diagnosen har jo ligget under alt jeg har gjort i 20 år. Kanskje man nå skjønner mer av hvor alt kommer fra, forstår raseriet i humoren, sier den tidligere «Nytt på nytt»-profilen til avisen.

Nå er hun altså klar til å snakke om sykdommen – og dét på egen arena.

I høst setter 44-åringen opp sceneshowet «Gudbedre», hvor hun blant annet tar opp sitt stadig dårligere syn.

- Jeg moderer meg ikke et eneste sekund. Denne kua skal melkes til det bare er pulver igjen, for min egen sinnsros skyld, forteller Hærland i intervjuet med VG.

Er ferdig i TVNorge

Hærland er en travel dame.

Ikke bare har «Gudbedre» premiere på Latter 31. august – tidligere i år hadde blondinen også premiere på podcasten «Apropos» sammen med Brita Møystad Engseth (49), der duoen spøker med alt fra begravelser til kongehuset.

I tillegg har hun også vært å se i TVNorge-programmet «Berserk- i pionerenes farvann», der hun er på en to måneders seilas til Sydpolen sammen med eventyrer Jarle Andhøy (38).

I mars ble det likevel kjent at 44-åringen er ferdig i kanalen.

- Kontrakten med Anne-Kat. går ut til sommeren, og det er i dag ingen planer om at hun skal gjøre mer TV for oss, sa programdirektør Eivind Landsverk til Nettavisen den gang.

Anne-Kat. Hærlands manager, Pernille Streijffert, skriver i en sms til Dagbladet at komikeren ikke vil kommentere diagnosen utover VG-intervjuet.

Denne saken ble opprinnelig publisert av Seher.no.