Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anne-Kat. Hærland:

Anne-Kat. om sykdommen: - Går ikke an å skjule det lenger

Komikerens syn blir gradvis dårligere.

ÅPEN OM SYKDOMMEN: I over 20 år har Anne Kat. Hærland visst at hun med tida kan bli helt blind. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
ÅPEN OM SYKDOMMEN: I over 20 år har Anne Kat. Hærland visst at hun med tida kan bli helt blind. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer

I 2016 ble det kjent at komiker Anne-Kat. Hærland (46) har øyesykdommen Retinitis pigmentosa. Diagnosen har hun imidlertid holdt hemmelig i over 20 år.

Sykdommen gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo, noe som fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell, ifølge NHI.no.

46-åringen gikk rett på sak om sin alvorlige sykdom da hun gjestet radioprogrammet «Ari & Michael» med P4-programlederne Ari Behn (45) og Michael Andreassen (46).

- Retinitis pigmentosa er en uhelbredelig sykdom. Det er «tikk takk, tikk takk» – synet mitt forsvinner litt og litt hele tida, sier hun i sendingen, ifølge Se og Hør.

Måtte slutte å kjøre bil

Hærland, som er mest kjent fra NRK-programmet «Nytt på nytt», var i starten av 20-åra da hun under en synsundersøkelse fikk den tunge beskjeden.

- Man blir litt gæren av å få vite det, i begynnelsen av 20-åra. Og at man ikke vet hvor fort synet skal forsvinne. Man veksler mellom å være kjempedeprimert, le hysterisk, være redd og trist. Men jeg er heldig - for meg forsvinner synet sakte, sier hun.

I dag er synet hennes ganske dårlig, og det hjelper ikke å bruke briller. Når det er mørkt ute, kan hun nesten ikke se.

Det er omtrent ti år siden hun måtte innse at hun heller ikke var trygg bak rattet lenger.

- Det er blitt veldig vanskelig å skjule. Jeg har egentlig ikke lyst til å dele dette om sykdommen med andre enn nære venner og familie. Men det går ikke an å skjule det lenger, sier hun.

UT AV KOMFORTSONEN: Anne Kat. Hærland forklarer at hun ønsket å utfordre seg selv. Hun ble derfor med Jarle Andhøy rundt Antarktis. Video: TVNorge Vis mer Vis mer Vis mer

- Håpløst

Det var i sceneshowet «Gudbedre» at komikeren valgte å snakke åpenhjertig om sykdommen for første gang.

Hun har tidligere uttalt til Dagbladet at hennes stadig dårligere syn har ført til noen misforståelser.

- Det er vanskelig nok å leve selv med sykdommen om jeg ikke skal dele den med andre. Bedre å si ifra nå før jeg snubler over barn og barnevogner, segne om og rave rundt og bli tatt for å være full. Sykdommen gjør at jeg også blir veldig lysømfintlig og må bruke solbriller. «Herregud, hvorfor skal Anne-Kat. bruke solbriller. Er ho blitt helt Bono», sa hun, og la til:

- Å forsøke å finne mat på et dunkelt opplyst buffetbord er håpløst. Da har jeg fått hjelp med servering, og har forklart til folk på nabobordet at jeg ser litt dårlig og derfor slipper å hente mat selv. Da har jeg fått høre at: «Den unnskyldningen skal jeg også begynne å bruke». Folk forstår ikke, tror ikke på meg.

Hun har også vært nødt til å gjøre noen grep for å kunne håndtere hverdagen.

- På datamaskinen bruker jeg et tastatur som har hvite bokstaver på svart bakgrunn, det gjør det lettere for meg å se. Jeg leser primært nå bøker på det elektroniske lesebrettet Kindle, der jeg kan ha hvit skrift på svart bakgrunn, og kan justere lysstyrken. Det er sånne småting hele tiden, har 46-åringen sagt til Se og Hør.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media