MØTTE H&M: Annika Englund Jørgensen (18) og Frida Ottesen (18) har begge rettet sterk kritikk mot H&M og deres klesproduksjon i Kambodsja. Tirsdag fikk de selv møte sentrale mennesker i H&Ms norske avdeling, etter at kleskjeden inviterte jentene til Oslo. 
Foto: Thea Steen / Dagbladet
MØTTE H&M: Annika Englund Jørgensen (18) og Frida Ottesen (18) har begge rettet sterk kritikk mot H&M og deres klesproduksjon i Kambodsja. Tirsdag fikk de selv møte sentrale mennesker i H&Ms norske avdeling, etter at kleskjeden inviterte jentene til Oslo. Foto: Thea Steen / DagbladetVis mer

Annikens raseri mot H&M vekket internasjonal oppsikt. I går fikk hun ta et personlig oppgjør

- Det er noe som skorter.

(Dagbladet): For én måned siden, skrev Dagbladet om bloggeren Anniken Englund Jørgensens rasende oppgjør med klesgiganten H&M.

18-åringen fra Drammen var én av tre ungdommer som deltok i Aftenpostens nett-tv-serie «Sweatshop», og oppsøkte flere aktører i den kambodsjanske tekstilindustrien.

I ettertid gikk hun til angrep på H&M, fordi hun «lovet at jeg skulle gjøre alt som sto i min makt for å få til en forandring da jeg dro». Også internasjonale medier fikk med seg Jørgensens kraftsalver, skriver DT.no.

Fikk møte H&M Jørgensen og de andre ungdommene besøkte aldri H&Ms fabrikker i Kambodsja, men sier at de snakket med flere arbeidere som var tilknyttet disse fabrikkene, og som fortalte rystende historier fra arbeidshverdagen.

Tilbake i Norge, bestemte hun seg for å gjøre sitt beste for å framprovosere en reaksjon fra kleskjeden.

H&M opplyser Dagbladet om at de allerede i mai inviterte de tre deltakerne til et møte, men at samtlige da avslo. Tirsdag kveld fant imidlertid møtet sted.

To av deltakerne, Frida Ottesen (18) og nevnte Jørgensen, møtte tre sentrale personer i H&M Norge på kleskjedens showroom i Oslo sentrum.

- Ikke representativt Dagbladet var til stede under det til tider opphetede møtet.

Jørgensen og Ottesen konfronterte H&M med det de hadde blitt fortalt: Om hvordan inspeksjonene varsles i forkant, slik at fabrikklokalet ryddes i god tid. Om arbeiderne som får beskjed om hva de skal si dersom de blir spurt om noe. Om hvordan arbeiderne ikke tør å trosse sine overordnede eller gjøre feil i frykt for å miste jobben. 

- Det er ikke representativt for våre fabrikker. For aktører så store som H&M, er ikke dette holdbart, sier Lucas Seifert, H&Ms norgessjef.

- Strenge krav H&M opplyser om at 73 prosent av inspeksjonene er uanmeldte, og sier at det også er mange lokale med kjennskap til miljøet og landet som foretar stikkprøver.

At H&M får kritikk, er intet nytt. På 90-tallet ble de anklaget for barnearbeid, og for å betale skremmende lite. For to år siden vekket en svensk dokumentar, der det ble hevdet at H&M betalte slavelønn til sine fabrikkarbeidere i Kambodsja og Bangladesh, oppsikt.

Flere ganger under samtalen, bedyrer H&Ms utsendte at de tar ansvaret for fabrikkarbeiderne i Kambodsja - og andre land - på alvor, at de stadig jobber for å bedre både lønn og arbeidsforhold, og at de har sett en positiv utvikling siden de først begynte å produsere klær i landet for 15 år siden.

H&M forteller også at det har gitt resultater, og at de i dag ikke lenger kommer over barnearbeid - som de har nulltoleranse for.

- Vi har strenge minimumskrav til fabrikkene, og møtes ikke de, vil vi ikke jobbe med dem. Og så har vi tilleggskrav. Dersom disse ikke møtes, får fabrikkene en anmerkning, og en liste over hva som må forbedres for at vi skal kunne jobbe med dem. Deretter må de sette opp en handlingsplan som viser hvordan de skal møte kravene og når, steg for steg, i løpet av to år, sier Jonah Wigerhåll.

Wigerhåll er såkalt country sustainability manager i Kambodsja og Vietnam, og opplyser om at H&M besøker hver fabrikk minst én gang i halvåret.

Framover ønsker kleskjeden også å være mer disponible for andre som har spørsmål i forbindelse med klesproduksjonen. Derfor stiller de til nettmøte hos Dagbladet torsdag klokka 12.30, og lanserer også en egen nettside der nysgjerrige og kritikere kan stille sine spørsmål.

- Dritforbanna Etter møtet, er Jørgensen og Ottesen langt ifra fornøyde.

- Jeg er dritforbanna. Det er noe som skorter, sier Jørgensen og legger til:

- For de menneskene vi møtte, er en del av jobben å tvinne oss rundt lillefingeren.  De er sikkert hyggelige personer, men jeg følte at de bortforklarte seg, og at de ikke ga konkrete svar.

Under møtet ble de to jentene tilbudt å bli med H&M tilbake til Kambodsja for å se fabrikkene der kleskjedens tøy produseres. Det håper de å få muligheten til.

- Det er det eneste gripepunktet nå, tror jeg, det eneste som kan gjøre at det ikke bare blir helt stille rundt dette. Men jeg tror ikke det skjer, sier Jørgensen.

- Det er det store spørsmålet: Vil det skje noe nå? Jeg vil at folk skal åpne øynene og at noe skal skje - snarest mulig. Forholdene på fabrikkene i Kambodsja er ikke utholdelige slik de er nå, sier Ottesen, og uttrykker at hun er bekymret for at møtet var forgjeves.

- Ingenting å skjule Norgessjef Seifert synes det er veldig synd at de to jentene føler de fikk lite ut av møtet.

-  Vi har gjort vårt beste for å forklare H&Ms virksomhet i Kambodsja, og  at det de har opplevd ikke er representativt for den delen av tekstilindustrien vi jobber med, sier Seifert.

- Kommer dere til å følge opp tilbudet om å invitere jentene ned til Kambodsja?

- Selvsagt. Vi tar ofte imot eksterne besøkende. Annika og Frida kan selv få lista over våre fabrikker der nede, og velge hvilken de vil besøke. Vi har ingenting å skjule, sier Jonah Wigerhåll.

ENGASJERTE: Det var til tider opphetet stemning under møtet mellom H&Ms presseansvarlig Kristin Fjeld, Kambodsja-bosatte Jonah Wigerhåll og norgessjef Lucas Seifert, og kritikerne Frida Ottesen og Annika Jørgensen.
Foto: Thea Steen / Dagbladet
ENGASJERTE: Det var til tider opphetet stemning under møtet mellom H&Ms presseansvarlig Kristin Fjeld, Kambodsja-bosatte Jonah Wigerhåll og norgessjef Lucas Seifert, og kritikerne Frida Ottesen og Annika Jørgensen. Foto: Thea Steen / Dagbladet Vis mer