Cathrine Montero Moen:

Åpen om dramatisk fødsel

Ble fraktet til sykehus med blålys.

DRAMATISK: Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Gravs nyfødte sønn fikk en tøff start på livet. Foto: Privat
DRAMATISK: Cathrine Montero Moen og Gaute Grøtta Gravs nyfødte sønn fikk en tøff start på livet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

OBS! Advarer mot sterke bilder lengre ned i saken!

For kort tid siden kunne Cathrine Montero Moen (31) og Gaute Grøtta Grav (43) avsløre at de hadde fått sitt andre barn sammen. I hvert sitt innlegg på Instagram kunne de stolte foreldrene røpe at lille Iver kom til verden allerede 4. september.

Fra før har paret sønnen Aron (2), men den siste fødselen og graviditeten skulle vise seg å være ganske mye mer dramatisk enn den første.

KRISE: Live Nelvik forteller om en gang det holdt på å gå galt for henne og Tore Sagen. Video: NRK Vis mer

Sendt i ambulanse

- Vi er fortsatt på sykehuset. Han trengte pustehjelp i starten, fortalte Moen overfor Dagbladet halvannen uke etter fødsel.

Men for å få hele historien må vi spole litt tilbake. Tobarnsmoren fikk nemlig beskjed allerede ved første ultralyd om at det skulle bli et litt annerledes svangerskap.

- Under første ultralyd fikk jeg høre at jeg hadde forliggende morkake.

Ifølge NHI er det en tilstand hvor morkaka helt eller delvis dekker den indre åpningen i livmoren, som vil si den veien barnet skal ut under fødselen. Symptomer kan blant annet være plutselige blødninger.

BABYNAVN: I juni fikk Martin Danielle og kjæresten sønn nummer to. Når avslører han navnet. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea Vis mer

- Jeg fikk første blødning i uke 21, noe som er veldig tidlig, så da ble jeg sendt med ambulanse til Molde sykehus, fortsetter Montero.

Frykten var at morkaka skulle løsne fra livmoren, men det gikk heldigvis bra. En samtale med jordmor satte imidlertid en støkk i Moen.

TØFT: Moen forteller at graviditeten gikk hardt utover den mentale helsen. Foto: Privat
TØFT: Moen forteller at graviditeten gikk hardt utover den mentale helsen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg snakket med jordmor om sjansen for å få en prematur eller død baby, og da raste verden litt sammen egentlig. Det var veldig skremmende, men samtidig var det fint med en sånn samtale fordi da skjønte jeg alvoret. Men det var litt spesielt å legge seg på kveldene og være redd for at man skulle begynne å blø igjen, forteller hun oppriktig.

- Våknet i en dam av blod

31-åringen fikk streng beskjed av legene om å unngå fysisk aktivitet. Det betydde ingen toppturer og ingen trening.

- Da ble jeg nesten deprimert. Fysisk aktivitet og trening er så viktig for meg. Men jeg har erfart depresjon tidligere så jeg vet at det er viktig for meg å være åpen om det i en tidlig fase, så jeg ikke drar meg selv ned.

I uke 25 opplevde hun imidlertid en kraftig blødning.

BLODPØL: Moen våknet i et blodbad da hun var 25 uker på vei. Foto: Privat
BLODPØL: Moen våknet i et blodbad da hun var 25 uker på vei. Foto: Privat Vis mer
BLØDNINGER: 31-åringen opplevde flere store blødninger under graviditeten. Foto: Privat
BLØDNINGER: 31-åringen opplevde flere store blødninger under graviditeten. Foto: Privat Vis mer

- Jeg våknet av at jeg lå i en dam av blod i senga og løp til toalettet mens blodet fortsatte å renne. Gaute ringte 113 og så ble jeg hentet i luftambulanse og flydd raskt til Ålesund sykehus, forklarer hun.

Også denne gangen endte det fint.

STOR ALDERSFORSKJELL: Ekteparet Quran og Cheryl McCain har fått millioner av følgere på TikTok etter å ha delt kjærlige videoer fra forholdet. Nå har de også startet med OnlyFans. Video: Rød Løper Vis mer

«Angrepet» av okse

Moen og Grav bor halvannen times kjøretur unna sykehuset, og i lys av hvordan graviditeten hadde vært ble det bestemt at hun skulle bli værende på sykehuset og pasienthotellet fra starten av august. Keisersnitt var planlagt i uke 37, nærmere bestemt 15. september.

Halvannen uke før keisersnittet fikk 31-åringen permisjon til å besøke familie en halvtime unna sykehuset. Der så hun fram til å tilbringe tid hvor hun kunne gå rolige turer med hunden.

Under en av turene hørte hun plutselig en rautende okse bak seg, og før hun visste ordet av det var det svære dyret på vei mot dem i stor fart. Moen begynte derfor å løpe vekk med hunden - til tross for at hun hadde fått streng beskjed om å unngå brå fysisk aktivitet.

Etter hendelsen fikk hun en følelse av at noe var galt.

BABY: Martin Lepperød blir skamfull av egen opptreden i «Kongen befaler». Video: Rød Løper Vis mer

Hastet til sykehus

Seinere samme kveld fikk Moen bekreftet følelsen hun hadde

- Jeg fikk kraftige mensensmerter og kynnere om hverandre, og så begynte det å renne blod rett etter at jeg hadde lagt meg.

SYKEHUS: Det ble en del turer til sykehus gjennom svangerskapet. Foto: Privat
SYKEHUS: Det ble en del turer til sykehus gjennom svangerskapet. Foto: Privat Vis mer

Blødende ble hun fraktet med blålys til sykehuset hvor det sto et team klart og ventet på henne.

- Ting skjedde så fort. Klærne mine ble klipt opp også ble jeg lagt i narkose. Jeg tror det tok sju minutter fra jeg ble lagt på operasjonsbordet til Iver var ute, forteller hun, og legger til at det var et såkalt katastrofekeisersnitt.

Et katastrofekeisersnitt blir gjort i de tilfellene hvor mors ellers barnets situasjon er prekær. Den største forskjellen er at ved et katastrofesnitt legges mor i full narkose, da det ofte kun gjøres ved øyeblikkelig fare for barnets liv, skriver Lommelegen.

- Trengte pustehjelp

Etter et par timer våknet Moen til seg selv og kunne endelig hilse på sin nyfødte sønn. På det tidspunktet visste hun ikke engang om kjæresten hadde fått beskjed, da hun ikke hadde rukket å si ifra før inngrepet.

FØDTE PÅ TV: Johanna Grønneberg Mesa gikk på orgasmefødselskurs i håp om å få orgasme da hun fødte. Vis mer

- Men han var der og han var den første som fikk holde Iver, så det synes jeg er veldig, veldig fint. Jeg skulle gjerne vært med på det øyeblikket så klart, men jeg fikk se bilder.

MOR OG SØNN: Lille Iver kom til verden gjennom katastrofekeisersnitt. Foto: Privat
MOR OG SØNN: Lille Iver kom til verden gjennom katastrofekeisersnitt. Foto: Privat Vis mer

Iver ble født i uke 35 + 3, og det var derfor litt usikkerhet rundt tilstanden hans.

- Han trengte pustehjelp i starten, men nå klarer han seg uten CPAP (pustemaskin) og har bare en sonde i nesa. Nå må han bare legge på seg litt og bli litt tjukkere så får vi sikkert dra hjem snart.

FERSKE FIREBARNSFORELDRE: I den nye sesongen av «Bloggerne» får vi bli med Monica og Chris Nyhus på fødestua når datteren Emily blir født. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

- Ekstremt heldig

Den ferske tobarnsmoren gleder seg til å komme hjem til storebror, samboeren og hans to døtre

- Savnet etter de hjemme har vært stort, jeg har blitt veldig hjemmekjær. Nå har vi på en måte en ny familie med et nytt familiemedlem, så da må vi bare få ballen til å rulle på hjemmebane uten at det blir helt kaos. Jeg er spent på hvordan Aron reagerer på lillebroren med tanke på sjalusi, men han har hilst på Iver og er veldig opptatt av at smokken hjelper mot gråting.

FAR OG SØNN: Grav var den første som fikk holde lille Iver, da Moen var i narkose mens sønnen ble født. Foto: Privat
FAR OG SØNN: Grav var den første som fikk holde lille Iver, da Moen var i narkose mens sønnen ble født. Foto: Privat Vis mer

Når hun ser tilbake på det hun og minstemann har vært igjennom sitter hun igjen med en enorm takknemlighet overfor det norske helsevesenet.

- Alt i alt har det gått veldig bra! Norsk helsevesen er helt unikt. Vi er ekstremt heldige som bor i Norge - jeg skal aldri flytte herfra, ler hun avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer