Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prinsesse Märtha Louise:

Åpen om skammen

Forteller åpenhjertig i ny podkast.

ÅPNER OPP: Prinsesse Märtha Louise forteller åpenhjertig om sin skamfølelse i en episode av den svenske podkasten «Fremgångspodden». Foto: NTB Scanpix
ÅPNER OPP: Prinsesse Märtha Louise forteller åpenhjertig om sin skamfølelse i en episode av den svenske podkasten «Fremgångspodden». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har blitt skrevet mye om prinsesse Märtha Louise (48) opp gjennom tida. 48-åringen har fått oppmerksomhet om alt fra den såkalte engleskolen til sitt forhold med den selverklærte sjamanen Durek Verrett (45), som ble kjent i mai i fjor.

Det er ingen hemmelighet at prinsessa har stukket seg ut som en utradisjonell prinsesse, og hun har ved flere anledninger måtte tåle krass kritikk fra ulike hold. Særlig det siste året har det vært skrevet mye om prinsessa og hennes noe utradisjonelle liv.

UTSTILLING: Prinsesse Märtha Louise og døtrene Emma Tallulah Behn Leah Isadora Behn og Maud Angelica Behn under presentasjon av utstilling med Ari Behns verker på Galleri Varden på Jeløya. Maud Angelica snakker om sin avdøde far. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hun mener selv at hun ikke kan noe for det, og at hun aldri har passet inn i rollen hun ble tildelt fra fødselen av. Det forteller hun åpent om som gjest hos Alexander Pärleros i den svenske «Framgångspodden». Podkasten er en av Sveriges mest populære, og får ukentlig besøk av suksessrike mennesker som snakker om sin vei mot toppen.

- Skamfull

Pärleros gjør det klart at dette er en episode han har gledet seg til, før han og prinsessa setter i gang med det rundt en time lange intervjuet. De tar for seg alt fra oppvekst til forholdet til Verrett, og det er en åpen Märtha Louise som svarer på spørsmål fra den nysgjerrige programlederen - attpåtil på «svorsk».

Hun kan blant annet fortelle om skammen hun ofte har følt på i sitt liv som prinsesse.

EGNE VEIER: Prinsesse Märtha Louise har alltid gjort det hun selv har hatt lyst til. Det har hun skammet seg over. Her er hun fotografert med hesten Lenaro i 1999. Foto: NTB Scanpix
EGNE VEIER: Prinsesse Märtha Louise har alltid gjort det hun selv har hatt lyst til. Det har hun skammet seg over. Her er hun fotografert med hesten Lenaro i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er skamfull for at jeg kan se ulike ting, eller at jeg er så annerledes. Jeg er ikke den prinsessa alle vil ha. Det må jeg bearbeide med meditasjon. Jeg bruker alt som skjer i livet mitt som en mulighet til å vokse og utvikle meg, sier hun i podkasten.

Det er ingen tvil om at hun har valgt en annen vei i livet, sammenliknet med andre europeiske prinsesser.

«Engleskolen» Soulspring, bøker om høysensitivitet, åpenhet om det åndelige, et ekteskap med en forfatter og et forhold med en selvutnevnt sjaman har kostet, men hun har likevel aldri vært i tvil om at det har vært nødvendig for henne å være seg selv.

- Alle vil at jeg skal være et bestemt sted, men jeg passer ikke inn i den prinsesseboksen de vil jeg skal være i. (...) Jeg koblet meg opp til meg selv og forsto hva som gjorde meg lykkelig, og det var langt utenfor den boksen alle hadde plassert meg i. Der passet jeg aldri inn, forteller prinsessa.

BRUKER TITTELEN: Märtha Louise bruker sin prinsessetittel i en kommersiell sending hos Sionearth på YouTube. Video: Sionearth via YouTube Vis mer

- Gikk inn på meg

Hun bruker blant annet sin egen mormor, dronning Sonjas mor Dagny Haraldsen, som eksempel. Da Märtha var rundt ti, spurte hun mormora om hva hun hadde angret mest på her i livet. Svaret hun fikk, var at Haraldsen angret på det hun ikke hadde gjort her i livet.

- Det gikk inn på meg, og jeg bestemte meg for at jeg skulle gjøre alt jeg var redd for, forklarer hun, og forteller at det blant annet innebar det å stå på scenen.

TALERSKREKK: En av tingene prinsessa sleit med lenge, var å stå på scener. Her er hun fotografert i 1996 på åpningen av det nye barneavsnittet ved Statens senter for epilepsi. Foto: NTB Scanpix
TALERSKREKK: En av tingene prinsessa sleit med lenge, var å stå på scener. Her er hun fotografert i 1996 på åpningen av det nye barneavsnittet ved Statens senter for epilepsi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Å stå på scenen er en del av rollen som prinsesse, enten man liker det eller ikke. I voksen alder har hun gjort karriere av å holde foredrag, men som liten måtte hun stå på en prekestol - slik at ingen skulle se at hun skalv med beina. Hun ville likevel gjøre det, for å overkomme frykten. Med litt hjelp fra psykolog, og flere års trening, bedret det seg, slår hun nå fast.

Det er verdt å merke at podkasten ble spilt inn i desember 2019, før prinsessas eksmann Ari Behn døde. Derfor snakker hun heller ikke om sorgen i episoden.

Dagbladet har vært i kontakt med prinsessas manager, Carina Scheele Carlsen, som opplyser om at prinsessa ikke ønsker å tilføye noe.

SKAVLAN: Fredrik Skavlan settes ut når vi stiller spørsmål om det omdiskuterte intervjuet han hadde med Märtha Louise og Durek Verrett tidligere i år. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/TV 2/Rød Løper Vis mer

- En hard tid

Prinsesse Märtha Louise har det siste året, selv om hun tidvis har stått i stormer og kontroverser, blitt hyllet for sin åpenhet. Å miste eksmannen sin, som er far til dine tre barn, er utvilsomt vanskelig, og prinsessa har fått støtte verden over fra etter Behns selvmord.

Åpenheten hun har valgt å møte verden med, er også blitt satt stor pris på av mange. I mars valgte hun å fortelle på Instagram om hvordan det hadde gått med familien de siste månedene. Ved et bilde av en blomst, skrev hun følgende:

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

«I dag dukket de første vårtegnene opp i hagen her. Så vakre disse vårblomstene er som alltid spirer gjennom dødt løv. Vi i vår lille familie har gått gjennom - og går fremdeles gjennom - en hard tid etter Aris død. Den vanskeligste vi har vært gjennom», åpnet hun innlegget med.

Hun forklarte videre at det er det vanskeligste de har vært gjennom, og at de har vært i «mørke bølgedaler av sorg».

«Helt fra jul og selv før covid-19 var et verdensfaktum, var vi i mørke bølgedaler av sorg og jeg måtte finne fotfeste alene i foreldrerollen for tre skjøre, vakre, sårbare, fine barn som trenger meg 24/7», skrev hun.

Videre var hun tydelig på at hun var optimistisk for framtida.

«Det kommer en vår etter vinteren. En vår der verden igjen gir mening om enn kanskje på en ny måte. Vi kommer gjennom også dette. Ta inn de vakre vårtegnene. Dem kan du beundre helt alene og gir oss håp om at våren snart slår ut i full blomst.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!