Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Solveig Kloppen

Åpen om spontanabort

Programlederen forteller om tung periode etter at første graviditet endte galt.

ÅPENHJERTIG: TV 2-programleder Solveig Kloppen åpner seg om et tema mange kvinner kan kjenne seg igjen i. Foto: Morten Eik / Se og Hør
ÅPENHJERTIG: TV 2-programleder Solveig Kloppen åpner seg om et tema mange kvinner kan kjenne seg igjen i. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Programleder Solveig Kloppen (48) er kjent for å være åpen om det meste.

Gjennom TV 2-serien «Det jeg ikke fikk sagt» delte Kloppen sin historie om møtet med døden, da 48-åringen i løpet av seks uker mistet både moren og søsteren sin.

Nå snakker hun igjen åpent om et krevende tema som har berørt mange.

Mislykket graviditet

Kloppen gjestet nylig journalist Randi Fuglehaugs podkast «Fødselspodden», der hun snakker ut om hvordan hennes opplevelse med graviditet og fødsel var.

Programlederen ble mamma for første gang i 2006 til sønnen Albert, før hun tre år seinere kunne ønske dattera Klara velkommen til verden.

Det mange ikke visste var at hun allerede i 2004 kunne juble over en positiv graviditetstest, etter at hun og ektemannen Kjartan Brügger Bjånesøy (49) hadde forsøkt å bli gravide i et halvt års tid.

- Jeg husker at jeg satt på en utedo på Gåsøy utenfor Tønsberg. Der hadde vi leid ei hytte sammen med to veldig gode venner av oss. Kjartan var og spilte en konsert et annet sted, så jeg bare satt på utedoen og tok testen, ringte han og var veldig, veldig glad, forteller Kloppen i podkasten.

ÅRETS KVINNE: Det var en rørt Solveig Kloppen som i går mottok prisen for årets kvinne på Se og Hørs kjendisgalla. Video: Bjørn Lindgren/Rød Løper Vis mer

- I løpet av de to ukene hadde jeg veldig magesmerter innimellom. Jeg fikk en litt dårlig følelse. Og så bestilte jeg time hos legen, og ja. Så viste det seg at det var borte vekk, sier hun videre.

Helt uforberedt

Kloppen fikk deretter time på Ullevål sykehus, men hun var ikke forberedt på det som skulle møte henne.

- Jeg var ikke forberedt i det hele tatt. Kjartan var ikke med. Jeg dro dit alene og tenkte «tja, dette er vel fort gjort». Jeg måtte i narkose, og det var jeg heller ikke forberedt på. Det var en heftig opplevelse. Jeg liksom sjanglet ut derfra ensom og alene, forteller hun, og legger til:

- Det var en ganske tung periode.

Se og Hør har vært i kontakt med Kloppen, som henviser til det hun forteller i podkasten. Imidlertid forklarer hun at det var snakk om en såkalt «missed abortion», som ifølge Helsebiblioteket kjennetegnes av at fosteret er dødt i livmoren, men at kroppen ikke støter det ut.

TAR TIL TÅRENE: Solveig Kloppen sliter med å holde tilbake tårene hos «Lindmo» når hun snakker om den tøffe tiden etter både morens og søsterens død. Video: NRK Mistet både mor og søster på seks uker: https://www.dagbladet.no/kjendis/mistet-bade-mor-og-soster-pa-seks-uker/70641523 Vis mer

Visste ikke om det

Mange opplever et mislykket svangerskap i en eller annen form. Noen opplever en «missed abortion», men det er også svært normalt å oppleve spontanabort der fosteret dør og seinere støtes ut av kroppen.

Andre opplever prematurfødsel, som en spontanabort kalles etter uke 22.

Ifølge Helse-Norge ender mellom ti og 30 prosent av alle svangerskap med spontanabort, så det er liten tvil om at dette er en smerte mange opplever å kjenne på.

Blant dem er den norske modellen Hanneli Mustaparta (37), som i ovennevnte podkast åpnet seg om at også hun har opplevd å miste fosteret i magen - hele to ganger.

I likhet med Solveig Kloppen opplevde modellen en såkalt «missed abortion» da hun gikk gravid for første gang. Mustaparta fortalte i podkasten at hun ikke var kjent med denne typen abort før hun selv opplevde det.

- Jeg visste ikke at det var en ting. Det er visst veldig vanlig, og det er ikke noe gøy. Der og da står du i det, og du har håp for hva dette skal bringe i livet ditt, men så skjer det ikke. Så alt raser jo sammen, og det er trist å snakke om, fortalte hun i «Fødselspodden».

I etterkant av spontanabortene har Mustaparta opplevd å bli mor til sønnen Ferdinand (11 md.) sammen med forloveden Stian Fintland Skaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!