Lisa Børud:

Åpen om troen: - Vil ikke være påtrengende

Lisa Børud skal lørdag kjempe om en finalebillett i Melodi Grand Prix. Seinere i år står imidlertid en av de største hendelsene i livet for tur.

KLAR: Lørdag kjemper Lisa Børud om finalebillett i MGP. Se og Hør møtte henne bare kort tid før konkurransen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
KLAR: Lørdag kjemper Lisa Børud om finalebillett i MGP. Se og Hør møtte henne bare kort tid før konkurransen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg tror det er viktig å ha det litt stille rundt seg, ikke bli helt oppslukt i dette sirkuset, for det kan bli litt overveldende, sier MGP-aktuelle Lisa Børud (23).

Dagbladet møter artisten bare få dager får hun i første delfinale av Melodi Grand Prix skal kjempe om en plass i den norske finalen.

Lisa Børud har vært med på Eurovision-eventyret tidligere, i 2018, da hun sammen med flere var både danser og korist for Alexander Rybak (33) i Lisboa.

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

Dette året skal hun imidlertid stå på egne bein med sin helt egne låt, «Talking About Us», og hun legger ikke skjul på at det er mye forberedelser i tida opp mot konkurransen.

- Jeg føler jeg forbereder meg hele tida, i hvert fall i hodet mitt. Det går ei kvern hele tida, og man må motivere seg selv. Snakker man seg selv ned så merker man det veldig godt. Det er en hårfin balanse i dette her, sier hun, og fortsetter:

- Det handler ikke bare om den utøvende jobben man gjør, men det er også mye i hodet som man må takle.

BARNESTJERNE: Lisa har hatt enorm suksess helt siden hun slo gjennom som barnestjerne. Lørdag skal hun gi alt i MGP. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BARNESTJERNE: Lisa har hatt enorm suksess helt siden hun slo gjennom som barnestjerne. Lørdag skal hun gi alt i MGP. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Suksess

Lisa Børud har vært artist så godt som hele livet. Bare fem år gammel ga hun ut sitt første album, og i løpet av tolv år hadde hun gitt ut åtte album, to DVD-er og to samlealbum.

Hun er en del av den svært musikalske Børud-familien, og selv om hun har mer erfaring enn mange andre på samme alder, innrømmer 23-åringen at hun i likhet med andre kan si ting til seg selv som påvirker selvtilliten hennes.

- Hva er det som kan gjøre deg usikker?

- I mitt tilfelle er det utførelsen på scenen. Hvis jeg gjør noe feil så kan jeg bli usikker og dra med meg det til neste gang. Sånn tror jeg det er mange som har det, men man må bare stole på at det man har og vite at det er bra nok, svarer hun.

«Talking About Us»-sangeren har som nevnt en svært musikalsk bakgrunn. Familien hennes har vært med på MGP hele tre ganger tidligere, i henholdsvis 1995, 1996 og 2000.

Første året havnet familien på en solid andreplass med «La oss feire livet» etter Secret Garden og «Nocturne».

- Det er jo helt andre tider nå, Melodi Grand Prix er noe annet nå enn da, men de heier alltid på meg. Det kommer en stor gjeng på lørdag, sier Børud.

EUROVISION: Lisa danset for Alexander Rybak i Lisboa for snart to år siden. Her sammen med Lene Kokai Flage. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
EUROVISION: Lisa danset for Alexander Rybak i Lisboa for snart to år siden. Her sammen med Lene Kokai Flage. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Forlovet

Med hele familien i ryggen er hun klar for å gi gass på scenen for å kapre seg en finaleplass, men det er også en helt spesiell person i 23-åringens liv som vil være til stede, nemlig forloveden Chris-Michael Gustavsen.

Børud slapp den glade nyheten om at hun hadde fått ring på fingeren i august, og overfor Dagbladet kan hun avsløre at de vil bli smidd i hymens lenker på Sørlandet i slutten av mai.

Paret møttes i Filadelfiakirken, hvor Gustavsen jobber som ungdomspastor, og Børud beskriver sin utkårede som «veldig stødig». Hun er også klar i talen når det kommer til sitt eget forhold.

- Man skal blåse i hva andre tenker om sitt eget forhold, og det er litt det sangen min handler om også. Det er ikke jeg som har skrevet sangen, men da jeg hørte den så tenkte jeg at «denne kan jeg relatere meg til», sier hun, og legger til at det gikk rimelig fort fram for henne og forloveden også, spesielt i forhold til hva mange mener er normalt.

- Jeg har følt på de tingene og tenkt at vi må vente litt så det høres bedre ut, og det skal jo ikke være sånn at det må høres bedre ut for andre. Det er bare trist.

Åpen om troen

23-åringen har i mange år vært åpen om troen sin, også i sosiale medier hvor hun har svart på spørsmål fra følgerne sine. På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor hun har tatt valget om å dele så åpent, svarer artisten:

- Fordi jeg har tatt valget om å være meg selv egentlig.

- Det (troen journ.anm.) er en så stor del av meg og egentlig det viktigste for meg. Det er på en måte det jeg faller tilbake på når alt annet forsvinner. Hvis det hadde gått helt forferdelig med sangen, så er ikke livet over, fortsetter hun.

Børud forteller videre at hun ikke baserer livet sitt på prestasjoner og likerklikk, men at hun finner motivasjon og kilden et annet sted.

- Jeg har aldri fått kritikk for å være åpen om kristendommen. Det handler mer om at personer er kritisk til det jeg tror på, men man må få mene hva man vil.

- Mange synes det gjør det lettere for dem å være åpne når jeg er det. Jeg har tenkt på det om å dele og hva man sier. Jeg ønsker å være ærlig og tydelig, men ikke påtrengende. Hvis folk lurer, så skal de få svar, et ærlig svar.

TILBAKE: Tone Damli er tilbake i MGP-sirkuset for første gang siden 2009.Video: NRK Vis mer

Drikkepress

- Du har vært åpen om at du tar avstand fra alkohol, føler du noen gang på drikkepresset som mange unge gjør?

- Nei, jeg har faktisk aldri følt på det, men jeg tror det kan ha noe å gjøre med det at jeg alltid har vært med på det som skjer, selv om jeg ikke drikker, sier hun, og fortsetter:

- Jeg har syntes det har vært gøy å være ute med vennene mine, jeg viser at jeg har det gøy og har ikke vært kjedelig i deres øyne. Man blir gjerne det hvis man bare sitter ned.

Samtidig legger ikke 23-åringen skjul på at hun skjønner at det kan være vanskelig for andre, spesielt hvis de tidligere har nytt alkohol. Børud sier at hun kan se for seg at presset utenfra da blir større.

- Du har oppnådd mye i ung alder, Lisa. Hvilke drømmer har du for framtida?

- Jeg drømmer om å kunne leve av musikken, bety noe for andre mennesker gjennom det. Ikke bare musikken, men også gjennom meg, det jeg sier, skriver, legger ut og hvem jeg er, egentlig, svarer Børud som innrømmer at det er mange som vil bety noe for andre.

TEGNESPRÅK: Slik ble Norges bidrag i Eurovision 2019 tolket på tegnespråk i Nederland. Video: Avrotros og Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Men jeg mener det virkelig. Og så må jeg av og til huske at veien blir til mens man går, hvem man møter og at alle de øyeblikkene er viktige. Det er gjerne mange som streber etter ett mål og når man kommer dit så føles det tomt. «Hva var det egentlig jeg levde for her, hva var grunnen til at jeg gjorde dette?» Det prøver jeg å huske på, at hvert steg er viktig og den du møter på veien er viktig.

Sexy

Og lørdag kan flere møter bli viktige for Børud, da skal hun nemlig klare å sanke flest stemmer for å kapre finalebilletten. Hun lover show på scenen, men bare litt glitter og glam. Hun går nemlig for den mer sporty stilen som har blitt hennes image, framfor det å være sexy.

- Artisten Tori Kelly har minnet meg på at man ikke må være sexy, noe som det ikke heller ligger meg naturlig å være, innrømmer Børud.

Likevel påpeker hun at hun ved flere anledninger har brukt magetopp, men at det er fordi hun har innsett at det er noe som kan komplimentere dansen.

- Jeg gjør gjerne ikke noe mer enn det. Jeg vil bare at det skal komplimentere dansen, ikke bare for å være sexy. Jeg prøver å finne andre måter å være snasen på, eller å være innbydende og interessant på, enn å være sexy.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer