Petter Stordalen:

Åpenhjertig om farens dødsfall

- Han hadde vært overrasket, men enormt stolt.

25 ÅR SIDEN: I 1994 mistet hotellkonge Petter Stordalen faren sin, Knut Anker Stordalen. Nå forteller han åpenhjertig om tapet av faren. Foto: NTB Scanpix
25 ÅR SIDEN: I 1994 mistet hotellkonge Petter Stordalen faren sin, Knut Anker Stordalen. Nå forteller han åpenhjertig om tapet av faren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TV 2-programmet «God Morgen Norge» hadde en spesiell sending torsdag. Da feiret de at det er hele 25 år siden den aller første sendingen gikk av stabelen.

I den anledning var det invitert en rekke kjente fjes som gjester, deriblant hotellkongen Petter Stordalen (56).

Året 1994, da «God Morgen Norge» hadde sin første tv-sending, var et tungt år for hotellkongen. Da mistet han faren, sitt største forbilde og inspirator, Knut Anker Stordalen. Han ble bare 60 år gammel.

- Han hadde vært overrasket

I tv-programmet forteller han nå åpenhjertig om sorgen etter faren, som gikk bort så altfor tidlig.

56-åringen hyller faren, og forteller at han aldri kunne ha fått til Steen og Strøm uten alt han hadde lært fra ham. Derfor synes han det er synd at faren aldri fikk oppleve Steen og Strøm på ordentlig vis.

DEN GANG DA: På begynnelsen av 90-tallet takket Petter Stordalen nei til å ta over farens butikker, til fordel for en markedssjef-stilling i Steen og Strøm. Foto: Mimsy Møller/ NTB Scanpix
DEN GANG DA: På begynnelsen av 90-tallet takket Petter Stordalen nei til å ta over farens butikker, til fordel for en markedssjef-stilling i Steen og Strøm. Foto: Mimsy Møller/ NTB Scanpix Vis mer

- Selv om jeg tok ham rundt der i rullestol, så følte jeg at han kanskje ikke fikk med seg dette. Etter han døde bestemte jeg meg for - og jeg er agnostiker (en lære eller oppfatning som avviser at mennesket kan vite noe om det oversanselige, for eksempel om Guds eksistens, journ.anm.), at han på en merkelig måte får med seg at det ble folk av meg også, forteller Stordalen i programmet.

Han forteller videre at han tror faren hadde vært overrasket, men enormt stolt over å se sønnens reise og hva det ble av det hele. Spesielt Steen og Strøm, men også hotelldelen, som han mener faren aldri ville drømt om. Han finner også trøst i troen om at hans avdøde far likevel får det med seg.

- Jeg har alltid hatt med meg det at han på en måte får det med seg, sier Stordalen i «God morgen Norge».

KASTET UT: Da Petter Stordalen stilte noen krav til «Skavlan»-redaksjonen, gikk det ikke helt som han hadde tenkt. Lyd: Storm Productions Vis mer

Det er tydelig at hotellkongens far var et forbilde for Stordalen på mange måter, men også moren og oppveksten la et grunnlag for dit han har kommet i dag.

Stordalen forteller at han kommer fra en familie med uendelig mye kjærlighet, og at det ikke ble stilt mange krav til ham, utenom at han måtte arbeide i farens butikk.

La grunnlaget for karrieren

Stordalen har mange fine ord å si om faren sin, og beskriver ham blant annet som en mann som var flink til å gi tilbakemeldinger.

- Han hadde et utrolig bra humør, masse energi, og fant på mye som han syntes var utrolig morsomt. Små spøker som rammet oss barna, men på en kjærlig måte. Jeg kommer fra et hjem hvor døra sto oppe, og det var fullt av folk, alltid.

56-åringen er ikke i tvil om at han har fått hotellgenet fra sitt gjestfrie barndomshjem, og fra faren fikk han mye kunnskap om butikk. Han mener det derfor er liten tvil om at det er hans foreldre som la grunnlaget for at han har kommet dit han er i dag.

FORRETNINGSMANN: Her er Petter Stordalen avbildet i 1996 på sitt daværende kontor i Lysaker. Foto: NTB Scanpix
FORRETNINGSMANN: Her er Petter Stordalen avbildet i 1996 på sitt daværende kontor i Lysaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tok til tårene

Dette er ikke første gang Stordalen forteller åpenhjertig om faren sin. I selvbiografien «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet», som ble utgitt i 2015, delte 56-åringen om den tunge tiden da faren var preget av sykdom.

I boka forteller han om dagen han stolt skulle vise fram Steen og Strøm til faren sin. Stordalen forteller at farens sykdom hadde gjort at han ikke lenger var seg selv.

«Da han kom, bar vi ham ut av bilen og satte ham i rullestolen. Så trillet jeg ham rundt, introduserte ham for alle, viste ham butikkene og kontorene. Så spiste vi lunsj. Men pappas sykdom preget ham. Han var ikke seg selv. Og da vi satt og spiste, innså jeg at han ikke engang helt skjønte hvor han var», er noe av det 56-åringen skrev i boka.

SKATTELEGGING: Petter Stordalen møtte finanskomiteen for å snakke om skattlegging av store internasjonale selskap. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer

Stordalen legger ikke skjul på at det var tungt å se faren så medtatt, og at han tok til tårene etter at faren hadde reist hjem etter besøket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer