Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hillary Clinton:

Åpenhjertig om utroskapsskandalen

Den tidligere førstedamen og presidentkandidaten åpner opp om affæren som endte med riksrett for Bill Clinton.

ÅPNER OPP: I den nye dokumentaren «Hillary» forteller hovedpersonen selv om alt fra e-post-skandalen til ektemannens affære med Monica Lewinsky. Video: Hulu Vis mer

Tirsdag begynte det amerikanske senatet behandlingen av riksrettstiltalen mot president Donald Trump (73). At USAs president blir stilt for riksrett, har bare skjedd to ganger før i amerikansk historie: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton (73) i 1999. Richard Nixon valgte i 1974 å gå av som president da han risikerte en riksrettstiltale.

Bill Clinton ble stilt for riksrett for å angivelig ha løyet om sitt forhold til praktikanten Monica Lewinsky (46). Under etterforskning av ekteparet Clintons eiendomskjøp, avdekket spesialetterforskeren Kenneth Starr nemlig at Bill Clinton hadde en seksuell relasjon til Lewinsky.

Selv om presidenten ble frikjent og ekteskapet med Hillary (72) består den dag i dag, står Lewinsky-skandalen igjen som en av amerikansk histories aller største, og en som vil forfølge politiker-ekteparet resten av deres liv.

I en ny dokumentar ved navn «Hillary», åpner den tidligere presidentkandidaten selv opp om ektemannens utroskapsskandale og offentlighetens reaksjon på at hun forble gift med Bill Clinton.

VERDENSKJENT: Bildet av Monica Lewinsky og president Bill Clinton i november 1996 på plenen utenfor Det hvite hus ble ikonisk. Foto: CBS/ NTB Scanpix
VERDENSKJENT: Bildet av Monica Lewinsky og president Bill Clinton i november 1996 på plenen utenfor Det hvite hus ble ikonisk. Foto: CBS/ NTB Scanpix Vis mer

- Takknemlig for at hun ble

Selv om det nå er gått mer enn 20 år siden de mye omtalte utroskapsskandalen satte amerikansk politikk på hodet, har ikke offentligheten mistet interessen.

I anledning at det var 20 år siden skandalen i fjor, ble det blant annet laget en dokumentarserie i sju deler, som tok for seg presidentens forhold til praktikanten og hvordan spesialetterforskerne brukte forholdet i et forsøk på å felle Clinton. Her til lands ble dokumentaren vist på NRK.

bYDMYKET: Monica Lewinsky ble kjent over natten da hennes affære med Bill Clinton ble avslørt. Nå snakker hun ut om skammen hun har levd med for å hjelpe andre, og erklærer seg som det første offeret for netthets. Video: Reuters Vis mer

Da Hillary Clinton kjempet mot Donald Trump om å bli USAs 45. president, uttalte blant annet også Trump at Hillary «var en passiv aktør i Bill Clintons forferdelige behandling av kvinner», og at hun dermed var «ansvarlig for at det kunne skje».

Den ferske Hulu-dokumentaren om Hillary, som sendes i fire deler, slippes først i mars, men allerede nå har flere medier gjengitt deler av innholdet.

Selv om dokumentaren blant annet vil ta for seg tapet mot Trump og hennes syn på demokraten Bernie Sanders, er det hennes uttalelser om Lewinsky-skandalen og ekteskapet med Bill som nå skaper overskrifter.

I dokumentaren snakker nemlig både Bill og Hillary om Lewinsky-affæren. Her skal blant annet Bill Clinton uttale at han er takknemlig for at Hillary trodde ekteskapet hadde nok ved seg til at hun ville bli værende i det, skriver Hollywood Reporter, og legger til at han også påpeker «byrden det valget har lagt på henne».

IKKE FORNØYD: Etter å ha holdt en tale på et arrangement i Jerusalem, ble Monica Lewinsky intervjuet på scenen av den israelske journalisten Yonit Levi. Da Lewinsky fikk spørsmål om Bill Clinton, svarte hun ved å gå av scenen. Video: AP DV Vis mer

- Dobbeltstandard

Hollywood Reporter har også selv intervjuet den tidligere førstedamen, hvor hun åpner videre opp om tematikken.

Til magasinet forteller hun at hun er takknemlig for at ektemannen anerkjenner hvor tøff skandalen var for henne, og sier at beslutningen om å bli i ekteskapet er det valget som har krevd mest mot av henne -noensinne.

RIKSRETT: Her er Bill og Hillary Clinton avbildet under talene i den demokratiske nasjonale komiteen i 1999, under andre dag av riksretten mot presidenten. Foto: AFP/ NTB Scanpix
RIKSRETT: Her er Bill og Hillary Clinton avbildet under talene i den demokratiske nasjonale komiteen i 1999, under andre dag av riksretten mot presidenten. Foto: AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Likevel er hun klar på at alle ekteskap har sine utfordringer, og at hun også er glad for at ektemannen har valgt henne - ettersom hun selv heller ikke er så lett å leve med.

- Jeg er glad han holdt ut også.

72-åringen åpner også opp omkring offentlighetens reaksjon på at hun ble i ekteskapet, noe som slett ikke bare ble positivt mottatt - særlig av kvinner. I dokumentaren forteller nemlig en av lederne for Hillarys valgkampanje at de kvinnene som dømte henne mest for at hun ble værende hos ektemannen etter skandalen, samtidig ville stemt på Bill Clinton igjen.

- Jeg kunne ønske jeg forsto det, det gjør jeg virkelig, sier Clinton om dette temaet og fortsetter:

- Jeg har opplevd det igjen og igjen, at kvinner har dømt meg og så viser det seg i løpet av en liten samtale at de selv, søsteren, eller en venn har opplevd noe liknende (.....) Det er også sant at vi i undersøkelse etter undersøkelse så at han kunne bli valgt på nytt, dersom han stilte. Hva er det med denne dobbeltstandarden i offentligheten og det private, spør hun i intervjuet.