Anita Skorgan

Åpner opp om livet med handikappede barn

- Jeg har ikke hatt krefter til å snakke om det før.

ÅPEN: Anita Skorgan forteller åpent om livet som mamma til to jenter med cerebral parese. Foto: Espen Solli
ÅPEN: Anita Skorgan forteller åpent om livet som mamma til to jenter med cerebral parese. Foto: Espen Solli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som forbinder artist Anita Skorgan (60) med flott musikk, konserter, turneer og forholdet med Jahn Teigen. Gjennom flere tiår har hun satt sitt preg på norsk musikk, og er på alle måter folkekjær.

Tross et langt liv i rampelyset, med utallige intervjuer og tv-opptredener, er det enkelte elementer fra livet sitt hun har valgt å holde privat.

På besøk hos Anne Lindmo forteller hun nå for første gang om livet som mamma til to jenter med cerebral parese.

- Ikke hatt krefter

- Du kan jo tenke deg. To rullestoler. Alle foreldre håper jo at alt skal gå bra. Og når det ikke gjør det, så er det et sjokk og en veldig sterk følelsesmessig påkjenning. Det er jo en sorg. Og så er det veldig, veldig mye hardt arbeid, sier hun hos «Lindmo», ifølge NRK.

Ifølge Norsk Helseinformatikk skyldes tilstanden en skade i hjernen. Hva slags utslag det gir, kommer an på skadens omfang og hvor den er i hjernen.

Skadene påvirker signalene hjernen sender til musklene, og gjør at musklene ikke vil adlyde helt. I de mest alvorlige tilfellene kan man rammes med lammelser i både armer og bein. Man kan derimot fortsatt leve rike og normalt lange liv.

Det er anslått at to av 1000 barn som fødes i Norge har eller vil utvikle tilstanden.

De siste 22 åra har Skorgan hatt ansvar for døtrene, som begge har CP. Det har tatt mye av kreftene hennes.

- Jeg har ikke hatt krefter til å snakke om det før, sier hun til kanalen.

STOLT MAMMA: Anita Skorgan har tre barn. I 1984 fikk hun en datter sammen med Jahn Teigen, som hun her er fotografert med utenfor Ullevål sykehus. Hun har også to døtre med Freddy Dahl. Foto: NTB scanpix
STOLT MAMMA: Anita Skorgan har tre barn. I 1984 fikk hun en datter sammen med Jahn Teigen, som hun her er fotografert med utenfor Ullevål sykehus. Hun har også to døtre med Freddy Dahl. Foto: NTB scanpix Vis mer

Samtidig tilføyer hun at det selvsagt også har vært mye kjærlighet og store følelser i bildet her. Det beskrives som en tøff kamp.

- Det handler om å se hvor stor kjærlighetsevne man har, og hvor mye man er i stand til å tåle, forklarer hun.

Døtrene bor nå i egen bolig, og det er ikke lenger Skorgan som har det daglige ansvaret for dem. De to døtrene fikk hun med Freddy Dahl. Hun har også en datter med Jahn Teigen.

2013: Anita Skorgan om livet, kjærligheten og turer på kirkegården. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Gedigen feiring

Det nye intervjuet står i sterk kontrast til livet mange kanskje tror Skorgan lever, med sang på scenen og kjendisfester. Tirsdag 13. november er en dag i Anita Skorgans navn, fordi hun fylte hele 60 år.

En rekke kjendiser samlet seg til fest og forestilling på Chat Noir den kvelden, der ikke bare jubilanten - men også hennes imponerende karriere - ble hyllet. Hanne Sørvaag hadde blant annet følgende å si om Skorgan:

- Det er inspirerende å se at går an å holde en karriere ved like over så lang tid. Med tanke på Anitas forhistorie i media med Jahn Teigen og det der, tror jeg det er lett å glemme hvor stort talent hun egentlig har, sa artistkollegaen, og la til:

- Hun har en så vakker og klokkeklar stemme, og har det fortsatt. Det er imponerende.

FYLTE ÅR: Anita Skorgan hadde samlet kjente og kjære til sin egen 60-årsfest på Chat Noir i Oslo i november, der hun selv sto på scenen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FYLTE ÅR: Anita Skorgan hadde samlet kjente og kjære til sin egen 60-årsfest på Chat Noir i Oslo i november, der hun selv sto på scenen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

På spørsmål om hva hun var mest stolt av gjennom sine 60 år, var hun ikke i tvil:

- Det må være at barna mine ser ut til å være lykkelige. Oppturene har ellers vært de musikalske opplevelsene, det å få lov til å jobbe med flinke folk og at karrieren fortsatt eksisterer. Nedturer har vært når jeg mistet folk jeg er glad i, sa hun til Dagbladet.

Tungt brudd

Høsten 2017 åpnet Skorgan seg om en annen personlig nedtur, da hun og kjæresten gikk fra hverandre etter fem år.

Forholdet skal ha tatt slutt på forsommeren 2017, og i et lengre intervju med VG fortalte artisten at det hadde vært tøffe tak siden bruddet, og at hun fortsatt sleit med kjærlighetssorg.

- Skikkelig kjærlighetssorg. Det er en ærlig sak. Relasjoner er det viktigste i livet mitt, og når det ikke går, blir jeg veldig lei meg. Det handler om forventninger og håp som brister, fortalte Skorgan.

I høst kunne hun derimot avsløre overfor Dagbladet at hun hadde funnet kjærligheten på ny.

- Det er veldig, veldig hyggelig. For som alle voksne kvinner vet: Gode og fine mannfolk henger ikke på trær, sa hun.

Artisten var på åttitallet gift med den nevnte artisten Jahn Teigen, og sammen har de dattera Sara (34). I 2015 ble de også besteforeldre da Sara fikk en liten gutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer