Kong Carl Gustaf:

Åpner opp om sjokkavgjørelsen

I sin årlige juletale forklarer 73-åringen bakgrunnen for beslutningen om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble det kjent at kong Carl Gustaf (73) av Sverige hadde tatt en beslutning om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

«Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», het det blant annet i pressemeldingen.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke å i framtida påta seg kongelige oppdrag», sto det videre.

Se utdrag fra juletalen øverst i saken.

Barna vil også beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Prins Carl Philip (40), prinsesse Sofia (35) og prinsesse Madeleine (37) kommer på sin side til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de har grunnlagt og engasjerer seg i. Likevel er det kronprinsessa som i høyest grad vil representere kongehuset framover.

SLET MED RINGEN: Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist gav hverandre sitt ja i Slottskyrkan i Stockholm i juni 2015. Da prinsen skulle tre ringen på sin kjære foran hundretusener fikk han imidlertid litt problemer. Video: Reuters Vis mer

Forklarte hvorfor

Onsdag holdt Carl Gustaf sin årlige juletale, hvor han blant annet beskrev høytida som «ei tid for refleksjon». I den anledning forklarte han hvorfor han valgte å fjerne sine fem barnebarn fra kongehuset. Det melder den britiske tabloidavisa Daily Mail.

- Avgjørelsen ble tatt for å gjøre det klart hvem innad i kongefamilien som vil være offisielle representanter for Sverige i framtida. For meg er dette en måte å klargjøre hva forventningene er, fortalte Carl Gustaf og fortsatte:

- Det vil forhåpentligvis bli hjelpsomt når mine barnebarn baner vei for sin egen framtid, men den dagen er langt unna.

UT AV FAMILIEN: Det var mange som fikk seg et sjokk da det i oktober ble kjent at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips barn ikke lenger skal regnes som kongelige. Foto: NTB Scanpix
UT AV FAMILIEN: Det var mange som fikk seg et sjokk da det i oktober ble kjent at prinsesse Madeleine og prins Carl Philips barn ikke lenger skal regnes som kongelige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre i talen beskrev 73-åringen jula som en «spesiell høytid omringet av tradisjoner».

- Uansett hvordan din julefeiring ser ut eller hvor du tilbringer den, håper jeg at det vil gi deg tid til refleksjon, uttalte Kong Carl Gustaf videre og adresserte utfordringene som Sverige og resten av verden har stått overfor i året som har gått.

I talen benyttet han også anledningen til å nevne de menneskene som jobber på julaften, blant dem militæret, eldreomsorgen og offentlig transport, før han avslørte at han og dronning Silvia så fram til å feire jula med familien.

- Vi har nå sju små barnebarn mellom et og sju år gamle. Det er ikke alltid like fredfullt og stille, men veldig gøy, fortsatte han.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessa i 2015. Video: NRK Vis mer

- Kan flytte utenlands

Da nyheten om Carl Gustafs avgjørelse ble kjent, fikk den oppmerksomhet langt utenfor Sveriges landegrenser.

I et intervju med det svenske TV4-programmet «Nyhetsmorgon» fortalte Carl Philip og prinsesse Sofia nylig at avgjørelsen slett ikke kom som noe sjokk på dem, og at de to også vurderer å ta en liknende avgjørelse for seg selv.

FJERNET: Prins Alexander og prins Gabriel, barna til prins Carl Philip og prinsesse Sofia, er fjernet fra kongehuset. Nå snakker foreldrene om den nye framtida. Foto: NTB scanpix
FJERNET: Prins Alexander og prins Gabriel, barna til prins Carl Philip og prinsesse Sofia, er fjernet fra kongehuset. Nå snakker foreldrene om den nye framtida. Foto: NTB scanpix Vis mer

- På noen måter er det et naturlig steg. Det her er en mulighet for våre gutter til å skape ei framtid som de selv vil ha, med utdanning og jobb, sa han i programmet, gjengitt av Expressen, og henviser altså til sine egne barn - sønnene prins Gabriel (2) og prins Alexander (3).

Prins Carl Philip skal trolig aldri arve tronen. Den rollen har hans storesøster, kronprinsesse Victoria (42). Derfor har han også mye friere tøyler enn henne, og vurderer derfor nå å forlate Sverige.

- Vi kan flytte utenlands om vi vil, akkurat som Madeleine og Chris gjorde med sine barn. De kan gå på skolen uten å tenke noe nærmere på det. Det gir andre valgmuligheter, forklarte prinsesse Sofia i intervjuet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer