Kong Carl Gustaf:

Åpner opp om sjokkavgjørelsen

I sin årlige juletale forklarer 73-åringen bakgrunnen for beslutningen om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble det kjent at kong Carl Gustaf (73) av Sverige hadde tatt en beslutning om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

«Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», het det blant annet i pressemeldingen.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke å i framtida påta seg kongelige oppdrag», sto det videre.

Se utdrag fra juletalen øverst i saken.

Barna vil også beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Prins Carl Philip (40), prinsesse Sofia (35) og prinsesse Madeleine (37) kommer på sin side til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de har grunnlagt og engasjerer seg i. Likevel er det kronprinsessa som i høyest grad vil representere kongehuset framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer