Kong Carl Gustaf:

Åpner opp om sjokkavgjørelsen

I sin årlige juletale forklarer 73-åringen bakgrunnen for beslutningen om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I oktober ble det kjent at kong Carl Gustaf (73) av Sverige hadde tatt en beslutning om å fjerne fem av sine barnebarn fra kongehuset.

«Hensikten med disse endringene er å klargjøre hvilke personer i den kongelige familien som det forventes at blir brukt til offisielle oppgaver som statsoverhode, eller er i slekt med statsoverhode», het det blant annet i pressemeldingen.

«Prins Alexander, prins Gabriel, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lenger tittel som Kongelige Høyheter, og forventes ikke å i framtida påta seg kongelige oppdrag», sto det videre.

Se utdrag fra juletalen øverst i saken.

Barna vil også beholde sine hertug- og hertuginnetitler som de ble tildelt av kongen ved fødselen. Prins Carl Philip (40), prinsesse Sofia (35) og prinsesse Madeleine (37) kommer på sin side til å fortsette å jobbe i stiftelser og virksomheter som de har grunnlagt og engasjerer seg i. Likevel er det kronprinsessa som i høyest grad vil representere kongehuset framover.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.