Anne-Kat. Hærland:

Åpner opp om sykdommen

- Jeg kan nesten ikke snakke så mye om det, for da begynner jeg nesten å gråte, sier den profilerte «Farmen kjendis»-deltakeren.

LEVER MED ØYESYKDOM: Anne-Kat. Hærland lever med øyesykdommen Retinitis pigmentosa, og tilstanden hennes per nå er verre enn noensinne. Foto: Morten Eik / Se og Hør
LEVER MED ØYESYKDOM: Anne-Kat. Hærland lever med øyesykdommen Retinitis pigmentosa, og tilstanden hennes per nå er verre enn noensinne. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

TANGEN (Dagbladet): Deltakerne i den neste runden av «Farmen kjendis» ble sluppet denne uka, og blant dem finner vi tidligere TV-dronning Anne-Kat. Hærland (51).

I 2016 ble det kjent at komikeren lever med øyesykdommen Retinitis pigmentosa, en sykdom som gjør at cellene på netthinna dør i sakte tempo. Det fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli helt blind er reell, ifølge NHI.no.

Når Dagbladet møter Hærland inne på Li gård på dag to av «Farmen kjendis» legger 51-åringen ikke skjul på at hun går inn i reality-programmet med et klart handikap.

- Verre og verre

- Ja, det jo en funksjonshemning, sier Anne-Kat. Hærland alvorlig, før hun fortsetter:

- Det er en ukurerbar progressiv sykdom, så det går bare verre og verre for hver gang man får spørsmål om hvordan det går. Det er som å spørre en med ukurerbar kreft om det samme. Det er den veien det går.

Den tidligere «Nytt på nytt»-stjerna legger ikke skjul på at synet over åra har blitt gradvis forverret, og at hun sliter mer enn noensinne med å orientere seg.

- Jeg ser skuldrene dine og hodet ditt, men det er alt. Resten er ... Ingenting. Jeg er nødt til å bevege mye på hodet for å få med meg hele bildet rundt meg. Jeg må bare tenke at det er det jeg lever med og har levd med i 30 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer