Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Prins Harry:

Åpner opp om tiden i Afghanistan: - Det å gå gjennom det vanskelige har hjulpet meg

Opplevelsene har hjulpet ham med å håndtere prinsesse Dianas død.

ÅPEN OM PROBLEMENE: Prins Harry forteller i et intervju at tiden i militæret har hjulpet ham i sorgen av Prinsesse Dianas død. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For litt over to år siden forlot prins Harry (32) det britiske forsvaret etter at han hadde tjenestegjort i ti år.

Nå snakker han ut om hvordan den lange tiden i militæret og at alle opplevelsene har hjulpet ham å håndtere moras død.

Fikk hjelp først i 20-årene

Prins Harry var bare 12 år da mora, prinsesse Diana, døde i 1997.

BESØKTE SYDNEY: Prins Harry under Invictus-lekene tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
BESØKTE SYDNEY: Prins Harry under Invictus-lekene tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forbindelse med «Invictus Games» - en rekke aktiviteter for veteraner og andre som er skadd i krig - fortalte han at tiden i Afghanistan ikke nødvendigvis hadde vært en traumatisk opplevelse, men at den hadde fått ham til å se nødvendigheten av hjelp.

Saken fortsetter under bildet.

- Å jobbe med Invictus og å snakke med gutta om deres problemer har virkelig hjulpet meg, fortalte han til den militære kanalen ForcesTV.

I videoen forteller Harry at han ba om profesjonell hjelp først i 20-årene for å takle moras død.

- Ikke for å bli for personlig, men hvis mister mora di når du er 12 år gammel, så må du jobbe med det. Og det faktum at 15 til 17 år senere hadde jeg fremdeles ikke arbeidet med det, Afghanistan var det øyeblikket. Jeg tenkte, «OK - fiks det nå.»

AFGHANISTAN: I 2013 snakket Prins Harry også åpent ut om sitt Afghanistan-opphold. Video: NTB Scanpix Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 22.01.2013 Vis mer Vis mer Vis mer

Forstod viktigheten ved å være åpen

Harry fortalte at han ofte har følt seg utilpass i offentlige sammenhenger, men at han til slutt følte han måtte ta seg sammen.

- Med én gang jeg tok hodet ut av sanden og tenkte OK, du er Prins Harry, dette klarer du, så lenge du ikke er en komplett idiot, så klarer du å skaffe hjelp fordi du har kredibiliteten av 10 år i forsvaret, så kan du faktisk gjøre en forskjell, forteller han.

Videre sa han at han nå forstod viktigheten ved å være åpen om sine egne problemer og hvordan det kunne hjelpe andre i samme situasjon.

- Man går igjennom alt der og møter andre i samme situasjon, og du kan hjelpe dem og bli bedre kjent samtidig. Da skjønner de, «Jeg er ikke alene i denne situasjonen og det er flere som har hatt det sånn som meg. Det er så mange som har lidd og deretter blitt frisk igjen. Jeg kan også komme meg gjennom det og få hjelp.»

- I nærheten av et sammenbrudd

I april fortalte Harry i et intervju med avisa The Telegraph at han lukket seg fullstendig og at hodet var totalt kaos før han fikk hjelp i slutten av 20-årene.

Broren, Prins William, prøvde også å få ham til å skaffe hjelp for å takle sorgen etter Dianas død.

PÅ JOBB: Prins Harry i Afghanistan i 2008. Foto: NTB Scanpix
PÅ JOBB: Prins Harry i Afghanistan i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har nok vært i nærheten av et sammenbrudd ved flere anledninger når sorg, løgner, misforståelser har kommet fra alle kanter. Min måte å håndtere sorgen på var å stenge alle følelsene ute og ikke tenke på henne fordi det ville jo ikke hjelpe, forteller han til avisa.

I intervjuet forteller han føler seg heldig for at den verste perioden ikke varte mer enn i to år og at han nå klarer å snakke om problemene sine.

Innrømmer å ha drept

Da Harry kunngjorde at han var ferdig i militæret i 2013, skrev The Guardian at prinsen hadde tatt livet av opprørere da han fløy et helikopter.

- Om det er noen som prøver å gjøre vonde ting mot våre menn, da setter vi dem ut av spill. Vi tar et liv for å redde et liv. Alle som har vært i felten, har skutt en viss mengde, sa han den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!