Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dwyane Wade:

Åpner opp om transkjønnet datter (12)

- Jeg ville ha elsket om dere kan kalle meg Zaya.

STØTTENDE: Dwyane Wade forteller åpenhjertig om hvordan dattera Zaya kom ut som transperson. Her avbildet med kona og skuespiller Gabrielle Union. Foto: NTB Scanpix
STØTTENDE: Dwyane Wade forteller åpenhjertig om hvordan dattera Zaya kom ut som transperson. Her avbildet med kona og skuespiller Gabrielle Union. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den tidligere NBA-stjerna Dwyane Wade (38) har skapt store overskrifter i amerikanske medier etter at han åpenhjertig fortalte om at dattera, Zaya (12), er transperson.

Da 38-åringen fikk Zaya sammen med ekskona, Siohvaughn Funches (38), for tolv år siden, ble hun født som gutt og fikk tildelt navnet Zion.

Dette har imidlertid endret seg med åra, og nå har Zaya besluttet å komme ut som transkjønnet.

Tirsdag var Wade gjest i det populære talkshowet «The Ellen DeGeneres Show», og det var her han fortalte med stolthet hvordan barnet sitt kom ut som transperson.

- Zion, født gutt, kom hjem og sa: «Hei, jeg vil bare snakke med dere. Jeg er klar for å leve som den jeg egentlig er. Jeg vil bli referert til som hun eller henne. Jeg ville ha elsket om dere kan kalle meg Zaya», minnes Wade i talkshowet, ifølge CNN.

FAR OG DATTER: Dwyane Wade avbildet med dattera i april i fjor. Foto: NTB Scanpix
FAR OG DATTER: Dwyane Wade avbildet med dattera i april i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Støttende foreldre

38-åringen som også er far til barna Zaire (18), Xavier (6) og Kaavia (1), forteller at han var i ærefrykt over barnet sitt.

- Jeg så på henne og sa: «Du er lederen vår. Du er lederen vår og dette er vår mulighet til å la deg være en stemme». Akkurat nå er det gjennom oss fordi hun bare er 12 år gammel, men etter hvert vil det være gjennom henne, fortsetter han.

Videre forteller firebarnsfaren at som foreldre er det deres jobb å høre etter hva barna har å si, og å gi dem den beste informasjonen man kan, samt de beste tilbakemeldingene.

Dette påpeker Wade at ikke kommer til å endre seg med tanke på datteras kjønnsidentitet.

- Jeg og kona mi, Gabrielle Union, er stolte foreldre av et barn i LHBT-samfunnet og vi er stolte allierte også. Vi tar rollene og ansvaret vårt som foreldre svært alvorlig, sier Wade.

Han legger til at han sammen med kona har tatt kontakt med rollebesetningen til tv-serien «Pose» for å lære mer om LHBT-samfunnet, og for å forsikre seg om at dattera får den beste muligheten til å være seg selv.

SPØKTE OM Å VÆRE TRANSKJØNNET: - Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg at jeg kunne følt meg som en kvinne når vi skulle dusje etter gymtimen, spøkte Huckabee under en tale den republikanske presidentkandidaten holdt i februar. Video: WND TV Vis mer

- Møt Zaya

Seinere på dagen delte Union et Twitter-innlegg med en video hvor hun introduserte dattera Zaya.

- Møt Zaya. Hun er medfølende, kjærlig og smart, og vi er så stolte av henne. Det er ok å lytte til, elske og respektere barna dine nøyaktig som de er. Kjærlighet og lys, gode mennesker, skrev hun.

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret over Wades datter.

I november i fjor delte Union et familiebilde på Instagram, hvor man kan se Zaya ikledd en magetopp og akrylnegler. Bildet fikk flere til å se rødt, og kritikken haglet i kommentarfeltet, ifølge Page Six.

Kritikken rettet mot dattera førte til at Wade delte et Twitter-innlegg.

- Jeg har sett hat på sosiale medier over familiebildet mitt. Dumhet er en del av denne verdenen som vi lever i - så jeg forstår det. Men, her er greia - jeg har blitt valgt til å lede familien min - ikke dere. Så vi vil fortsette å være oss og støtte hverandre med stolthet, kjærlighet og smil, skrev han den gang, ifølge Page Six.

NEKTET ADGANG: Charlotte Clymer hevder at hun ble fysisk tvunget ut av en restaurant etter denne hendelsen. Nå beklager myndighetene. Video: CNN Vis mer

- De ble født som de er

Wade er imidlertid ikke den eneste som har fortalt åpent om sitt barns seksualitet. I fjor kunne også Hollywood-stjerna Charlize Theron (44) avsløre at hennes sju år gamle sønn, Jackson, er transperson og definerer seg som jente.

- Ja, jeg trodde hun var en gutt jeg også. Helt til hun så på meg da hun var tre og sa «jeg er ikke en gutt», fortalte skuespilleren, og la til at hun nå har to nydelige døtre som hun vil beskytte og se utvikle seg.

- De ble født som de er, og akkurat hvor i verden de begge finner seg selv og hvem de vil være, er ikke opp til meg å bestemme, fortsatte hun.

Stjerna fortalte videre at hennes jobb som forelder er å støtte barna, gi dem kjærlighet og sørge for at de har alt de trenger for å kunne være den de ønsker å være.