Håvard Tjora fra «Kompani Lauritzen»:

Åpner seg om alvorlig ulykke og flydrama

- Det kunne gått virkelig galt, sier «Kompani Lauritzen»-deltakeren. Av TV 2-programmets psykolog fikk han vite at det sannsynligvis er en sammenheng mellom de to hendelsene.

DRAMATISK: Som ung mann opplevde Håvard Tjora å miste lufttilførselen under dykking på 18 meters dyp. 20 år senere fikk han plutselig klaustrofobi på et fly. Hang de to episodene sammen? Hva gjorde den kjente pedagogen med seg selv for å mestre en tiltagende mengde fobier? Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er år 2000. Forfatter, lærer og «Kompani Lauritzen»-deltaker Håvard Tjora (43) har nettopp fått seg dykkerlappen og skal ta seg et dykk i vinterkulda.

Men dykket går på ingen måte slik det skal.

- Skjønte at noe var galt

- Det var så kaldt at den ene ventilen frøs. Den fungerte ikke, minnes Tjora overfor Dagbladet i dag, over 20 år seinere.

Han fortsetter:

- Jeg fikk fikset ventilen og åpnet den igjen. Greia med ei dykkerflaske er at du åpner den helt, for deretter å skru den litt igjen for å være sikker på at den ikke låser seg helt i åpen posisjon. Problemet mitt var bare at det var dykkekompisen min som skulle gjort den jobben.

Dagbladet har vært i kontakt med dykkerkamerat Dag Trulsen, som har godkjent omtale og bildebruk av seg selv i denne saken.

- Sett i ettertid er det lett å tenke at vi burde snakket bedre sammen da vi fikset utstyret og planla alt. Det var dumt og kanskje litt klønete. Men det gikk heldigvis bra til slutt, sier Trulsen.

- Panikk

Tjora og kompisen Dag var nede på 18 meters dyp da det gikk helt galt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer