NY HVERDAG: Fjorten måneder er gått siden bruddet mellom Ari Behn (45) og prinsesse Märtha Louise (46). I dag synes Behn stillheten uten barna er det vanskeligste. Foto: Christian Roth Christensen
NY HVERDAG: Fjorten måneder er gått siden bruddet mellom Ari Behn (45) og prinsesse Märtha Louise (46). I dag synes Behn stillheten uten barna er det vanskeligste. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

ARI BEHN

Året etter skilsmissen: Slik er Aris nye liv

- Det tar tid å venne seg til stillheten.

(Dagbladet): - Mine barn opplever det samme som jeg gjorde i min barndom, at jeg blir skilt og at de blir skilsmissebarn. Og det er selvfølgelig vondt og tragisk. Men jeg prøver virkelig å være der for dem, sier Ari Behn (45).

Det er i podkasten Suppology, som ledes av kunstnerkompis Per Heimly (45) og terapeut Seri Linn Erlandsen, at Behn snakker åpenhjertig om livsforandringene etter skilsmissen med prinsesse Märtha Louise (46).

NY TID: Ari Behn er gjest i den siste utgaven av podkasten Suppology, som ledes av Per Heimly og Seri Linn Erlandsen. Foto: Per Heimly
NY TID: Ari Behn er gjest i den siste utgaven av podkasten Suppology, som ledes av Per Heimly og Seri Linn Erlandsen. Foto: Per Heimly Vis mer

Fjorten måneder er gått siden nyheten om samlivsbruddet slo ned som en bombe i norsk og internasjonal presse. Etter 14 års ekteskap var det svært offentlige forholdet historie, og manges liv var snudd på hodet.

«Inferno-år»

Selv beskriver Behn det siste året som et «inferno-år».

- Det har vært så mye rundt min person. Men jeg har stor glede av å gå på Karl Johan nå, det er mye hyggelige folk. Da jeg gikk der forrige uke, kom jeg på at jeg ikke har gått der mer enn tre ganger på 17 år, forteller Behn til Heimly og Erlandsen.

Overgangen fra prinsesse-ektemann til «vanlig borger», men også fra samboer til enslig trebarnsfar, har naturlig nok vært omveltende for den ukonvensjonelle mossingen. Av og til kan det være helt små detaljer som minner ham på den nye tilværelsen.

- Jeg hadde ikke fått med meg hvor mye en stor Norvegia koster, for jeg har ikke pleid å se på prisen under innkjøp. For meg koster den fortsatt 47 kroner, sier han.

Kjenner på ensomhet

Etter ekteskapsbruddet med Märtha Louise har Behn flyttet ut av parets hus i Lommedalen, og gått til anskaffelse av et nytt krypinn i nærheten av familiens tidligere hjem. Omsorgen for døtrene Maud Angelica (14), Leah Isadora (12) og Emma Tallulah (9) er delt på midten.

- Mitt nye liv er å ikke ha barna hos meg hver dag, og det har vært noe av det vanskeligste. Det blir veldig stille når man ikke hører den vanlige kranglingen - og kjas og mas. Det er mange menn og kvinner som forteller meg at de har opplevd det samme. At den stillheten tar tid å venne seg til, sier Behn.

STILLE UTEN BARNA: Ari Behn tok med barna på sin egen utstilling i Drammen i mars. Maud Angelica til venstre, Emma Tallulah, en venninne av barna og Leah Isadora ytterst til høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
STILLE UTEN BARNA: Ari Behn tok med barna på sin egen utstilling i Drammen i mars. Maud Angelica til venstre, Emma Tallulah, en venninne av barna og Leah Isadora ytterst til høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Som en del av nettopp tilvenningen til sin nye hverdag har 45-åringen tatt fram penselen og malt «intenst».

- Kall det manisk skapende. Jeg har brukt store deler av det siste året til å male - store og mange bilder. Jeg har skrevet også, samtidig, sier han.

- Mørkt og brutalt

Da Behn viste fram flere av sine siste verk tidligere i år, var det spesielt maleriet med tittelen «100 strokes before I go», der en skikkelse sitter ved siden av en kvinne med ballkjole og tiara på hodet, som fikk oppmerksomhet.

45-åringen legger ikke skjul på at han har hentet inspirasjon fra sitt eget liv.

- Mange av bildene er mørke, brutale og hjerteskjærende. Det ligger selvfølgelig noe manisk i det - å rømme fra stillheten - men jeg dykker også inn i den, sier han i podkasten.

Til Dagbladet utdyper han:

- All menneskelig erfaring både fascinerer og interesserer meg, og er hva jeg derfor utforsker litterært og i maleriene mine.

På spørsmål fra terapeut Seri Linn Erlandsen om han tror det er sunt at barna opplever to verdener, delvis i kongehuset og delvis hos ham, svarer Behn todelt.

- De har skjønt tidlig at de er en del av kongefamilien og at det er spesielt. Samtidig er det veldig naturlig, fordi det er deres liv. Barna har levd tilnærmet som andre barn, så vi har en hverdag. Men vi har skjermet dem veldig fra offentligheten.

Nakenbråk

Den siste tida har Behn, som har funnet kjærligheten med Ebba Rysst Heilmann (32) etter skilsmissen, turnert rundt med utstillingen «Møtepunkt», der også Per Heimly er med på laget.

Behn og Heimly har tidligere skapt en rekke overskrifter for sitt vennskap, som fikk en stygg ripe i lakken da sistnevnte solgte lettkledde bilder av Behn til ukebladet Se og Hør - like før bryllupet med Märtha Louise i 2002.

Det skulle ta hele sju år før kunstnerkompisene snakket sammen igjen, og femten år seinere er det velomtalte bildebråket definitivt glemt.

- Det var oppsiktsvekkende nakenbilder, men jeg så faktisk jævlig godt ut. Nå kan jeg jo bruke dem på Tinder under falskt navn, spøker Behn.

- Smertefull overgang

Det profilerte vennskapet hadde riktignok allerede begynte å skrante da Ari-bildene ble trykket over flere sider i Se og Hør.

- Overgangen til kongehuset var smertefull i forhold til meg og Per. Det ble et brudd, og jeg var på andre siden av gjerdet. Fra å være utagerende og ha stunts i pressen, sa jeg plutselig ingenting. Jeg ville ha Per med meg videre, men Per opplevde at han ikke passet inn i livet mitt. Så han kuttet kontakten på en brå måte, sier Behn, som minnes gjenforeningen på Aschehougs hagefest:

- Det var mye «tension». Vi hadde ikke sett hverandre på sju år, men så ble det en omfavnelse og vi begynte å snakke med hverandre igjen. Jeg husker vi hadde et tungekyss, også.

- Hadde vi det, sier Per Heimly og ler.

Ari Behn opplyser til Dagbladet at han ellers ikke har noe å tilføye utover podkast-intervjuet.

ARI BEHN OM TIDA ETTER BRUDDET: Ari Behn var programleder på Se og Hørs Kjendisgalla 2016. Her snakker han ut om en hektisk høst. Video: Per Ervland Vis mer