Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Aretha Franklin er død

Den legendariske «souldronningen» ble 76 år gammel.

SOULSTJERNE: Soulstjernen Aretha Franklin er død, 76 år gammel. Hun døde i sitt hjem i Detroit, etter en kort tids sykeleie. Video: CNN / NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den legendariske soulsangeren og låtskriveren Aretha Franklin er død, 76 år gammel.

Det bekrefter artistens representant, Gwendolyn Quinn, overfor nyhetsbyrået Ap. Hun døde i sitt hjem i Detroit i dag, torsdag.

GÅTT BORT: Aretha Franklin døde i sitt hjem i Detroit i dag, torsdag. Foto: NTB Scanpix
GÅTT BORT: Aretha Franklin døde i sitt hjem i Detroit i dag, torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Familien med åpent brev

Franklin ble i 2010 diagnostisert med kreft, og døde som følge av langt framskreden kreft i bukspyttkjertelen, skriver AP.

- I en av de tyngste stundene i våre liv, finner vi ikke de riktige ordene til å uttrykke den smerten vi føler i hjertene våre. Vi har mistet matriarken og klippen i familien vår. Kjærligheten hun hadde for sine barn, barnebarn, nieser, nevøer og søskenbarn hadde ingen grenser, skriver familien i en felles uttalelse til offentligheten.

Videre ønsker familien å understreke hvor takknemlig og rørt de er for all kjærlighet og støtte de har mottatt fra både nære, kjære og fans verden over.

- Vi føler på kjærligheten dere har for Aretha og det gir oss trøst å vite at arven hennes vil leve videre, skriver familien, som også ber om respekt for privatlivets fred i denne tøffe tida.

Superstjerne

Låter som «Respect» og «You Make Me Feel Like a Natural Woman», har vært med på å gi sangeren stempelet som verdens «souldronning», og i 1987 ble hun som første kvinne innlemmet i rockens æresgalleri.

Gjennom mer enn fem tiår som superstjerne, har Franklin solgt mer enn 75 millioner plater, vunnet hele 18 Grammy-priser og sunget på tre presidentinnsettelser - sist ved innsettelsen av Barack Obama i 2009, ifølge det britiske musikkmagasinet NME.

Saken fortsetter nedenfor.

SANG FOR PRESIDENTEN: Aretha Franklin var blant artistene som spilte da Barack Obama ble innsatt som president i 2009. Foto: AP / NTB scanpix
SANG FOR PRESIDENTEN: Aretha Franklin var blant artistene som spilte da Barack Obama ble innsatt som president i 2009. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Omgitt av familien

At Franklin var alvorlig syk, ble kjent tidligere denne uken, da familievenn og underholdningsjournalist Roger Friedman kunne fortelle at 76-åringen lå for døden i sitt hjem i Detroit.

Mandag skrev han følgende i sin spalte i underholdningsmagasinet Showbiz 411:

- Aretha er omgitt av familien og mennesker som står henne nær. Hun vil bli dypt savnet både som mor, søster, venn og kusine. Men arven etter henne er større enn livet selv. Det er ikke bare Rolling Stone som har kalt henne den største sangeren gjennom tidene, og at hun er dronningen av soul. Lenge leve dronningen, skrev han blant annet i spalten.

Franklin etterlater seg fire sønner. Hun ble mor for første gang allerede som 13-åring, da Clarence Franklin (63) ble født. To år seinere kom sønnen Edward Franklin (61) til verden.

Mens Franklin var opptatt med musikk-karrieren, skal hennes bestemor Rachel og søster Erma ha tatt vare på barna.

Saken fortsetter nedenfor.

STOR KARRIERE: Aretha Franklin har hatt en enorm musikk-karriere, hvor hun blant annet har solgt mer en 75 millioner album. Her opptrer hun i New York i april 2017. Foto: INVISION/ NTB Scanpix
STOR KARRIERE: Aretha Franklin har hatt en enorm musikk-karriere, hvor hun blant annet har solgt mer en 75 millioner album. Her opptrer hun i New York i april 2017. Foto: INVISION/ NTB Scanpix Vis mer

I 1961 giftet Aretha Franklin seg med sin manager Ted White, som hun fikk sønnen Ted White Jr. (54) sammen med. Ekteskapet skal ha vært svært turbulent, og paret tok ut skilsmisse i 1969.

Året etter fikk hun sitt fjerde barn, sønnen Kecalf Cunningham (48), sammen med manageren Ken Cunningham.

I 1978 giftet hun seg med skuespilleren Glynn Turman (71), men heller ikke dette ekteskapet skulle vare. Paret skilte seg i 1984.

Debuterte som 14-åring

Den amerikanske sangeren var datter av pastoren CL Franklin, som var en kjent predikant i det afroamerikanske miljøet i USA. Moren var på sin side en talentfull sanger og pianospiller.

Som følge av sin oppvekst tilhørte Franklin først gospelsjangeren, en sjanger hun platedebuterte med allerede som 14-åring. På 60-tallet skiftet hun sjanger og ble blant de første navnene innen soul.

Sangeren ble diagnostisert med kreft i 2010, men tross sykdommen har artisten også i seinere tid fortsatt med opptredener.

Ifølge NME hadde hun sin siste opptreden så seint som i november 2017. Den gang opptrådte hun under en innsamling i regi av Elton Johns AIDS Foundation i New York.

Saken fortsetter under videoen:

SJELDEN OPPTREDEN: Sangerinnen bak låter som blant annet «You make me feel», Aretha Franklin, fremførte i 2015 en sjelden konsert under Kennedy æresprisutdeling. I den kjendistunge salen satt blant andre George Lucas og president Barack Obama. Vis mer Vis mer... Vis mer

I 2015 holdt hun en opptreden under æresprisutdelingen Kennedy Center Honors, som ble unisont hyllet. Også denne gang var daværende president Obama til stede.

Guardian-skribent Simon Hattenstone skrev følgende om opptredenen:

«Vil du vite hvorfor Aretha er den udiskutable dronningen av soul? Se på dette. (...) Dette er ikke årets opptreden, dette er årtusenets opptreden. Lenge leve dronningen.»

Slik minnes de Franklin

I sosiale medier strømmer det nå på med kondolanser og minneord, der en rekke kjendiser og artistkolleger omtaler Franklin i varme ordelag.

- Hyllest til dronninga. Den beste vokalisten jeg noensinne har kjent, skriver John Legend på Twitter.

- Mine tanker og bønner går til Aretha Franklin og hennes nærmeste akkurat nå. Den beste sangeren gjennom tidende, skriver Patti LaBelle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!