Olav Bjørshol:

Aris far: - Jeg fant ham

Ari Behns foreldre forteller om sønnens bortgang for første gang, i et intervju med Se og Hør.

I SORG: Her er prinsesse Märtha Louise avbildet sammen med Ari Behn og hans foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol, i 2001. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Her er prinsesse Märtha Louise avbildet sammen med Ari Behn og hans foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol, i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn hadde tatt sitt eget liv, slo ned som en bombe i norsk offentlighet første juledag. Dødsfallet etterlot landets befolkning i sjokk, og de etterlatte og pårørende i en ubeskrivelig sorg.

3. januar ble Behn bisatt for en fullsatt Oslo domkirke, der blant andre 47-åringens eldstedatter, Maud Angelica Behn (16), holdt en svært åpenhjertig og rørende tale.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Ville unngå spekulasjoner

Behns familie har hele veien valgt å være åpne om at Ari tok sitt eget liv, noe de har høstet mye ros for - ikke minst for å ha satt ekstra fokus på mental helse.

ÅPENHJERTIGE: Marianne Behn og Olav Bjørshol på forsida av tirsdagens Se og Hør. Foto: Faksimile
ÅPENHJERTIGE: Marianne Behn og Olav Bjørshol på forsida av tirsdagens Se og Hør. Foto: Faksimile Vis mer

I tirsdagens utgave av Se og Hør snakker Behns foreldre, Marianne Behn (66) og Olav Bjørshol (67), om sønnens bortgang for første gang. Marianne Behn forteller blant annet om bakgrunnen for hvorfor familien gikk tidlig ut med sønnens valg om å avslutte livet.

- Ari var en kjent person. Vi valgte å si det som det var, for ikke å skape spekulasjoner - og med håp om å kunne være til hjelp for andre, forteller Marianne Behn.

I intervjuet går også Behns far nærmere inn på sønnens siste døgn. Selv var han på besøk hjemme hos Ari i Lommedalen både julaften og første juledag.

- Det var jeg som fant ham. I dag er jeg svært takknemlig for at jeg fikk være hos ham, forteller Bjørshol til Se og Hør.

TAR FARVEL: Harald Rønneberg vil minnes Ari Behn som en herlig fargeklatt. Vis mer

- Var ikke alene

Opprinnelig skulle Behn ha feiret julaften som kongeparets gjest sammen med sine tre døtre på Kongsseteren, men måtte avlyse.

Behn følte seg for dårlig til å delta, og planene ble derfor endret til at han skulle reise til Larkollen for å feire jul sammen med foreldrene. Denne planen ble heller aldri noe av, og dermed besluttet Bjørshol å reise til sønnen tidlig på julaften.

- Ari var ikke alene da han valgte å avslutte livet. Det virket som om Ari hadde funnet en slags ro den siste dagen, forteller han.

OSLO DOMKIRKE: Ari Behns foreldre, Marianne Behn og Olav Bjørshol, holdt en rørende tale i bisettelsen til sønnen sin, som gikk bort første juledag i 2019. Bilder fra NRK Vis mer

Rørende tale

Foreldrene holdt også en hjerteskjærende tale til minne om sin kjære sønn under bisettelsen i Oslo domkirke:

- Når vi beskriver følelser kan vi også bruke farger. Alle fargene kan relatere seg til forskjellige følelser og nyanser. Kjære Ari, du hadde det store spennet. Larger than life. Du rommet så mye, var noe av det Marianne Behn sa.

- Kjære Ari, min førstefødte sønn. Øyeblikket da jeg holdt deg i armene for første gang var ubeskrivelig. Jeg var stolt og glad, og du var inderlig ønsket. Aldri hadde jeg drømt om et slikt brutalt rollebytte. Jeg står her og minnes deg, sa Olav Bjørshol.

PREGET: Ari Behns foreldre på vei inn i sønnens bisettelse, i begynnelsen av januar. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
PREGET: Ari Behns foreldre på vei inn i sønnens bisettelse, i begynnelsen av januar. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Eldstedatter Maud Angelica (16) holdt en tale for historiebøkene, der hun blant annet kom med en klokkeklar oppfordring til alle som sliter:

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 16-åringen.

I prinsesse Märtha Louises (48) minneord om sin avdøde eksmann, kom det fram at Ari hadde slitt over lengre tid.

- En usynlig sykdom tok mer og mer overhånd i deg, for sånn er det når den psykiske helsen svikter. Over lang tid så vi deg gradvis bli borte, men vi holdt fast i troen på at dette skulle gå bra. Familien din kjempet for deg. De har stått der for deg dag og natt, var noe av det prinsessa sa i uttalelsen.

I intervjuet i tirsdagens utgave av Se og Hør forteller Marianne Behn at sønnen de siste åra hadde kjent på både «sorg, smerte, lidelse - og alle de andre store og sterke følelsene.»

- Han måtte aldri være alene med det han har slitt med. Utfordringene hans har ikke kommet helt ut av det blå, forteller hun til ukebladet, og legger til at sønnen fikk profesjonell hjelp både terapeuter og mennesker som kom ham i møte - når lidelsen var som verst.

TRENGER DU HJELP?

  • Akutt selvmordsfare: 113
  • Legevakt: 116117
  • Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40 // Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/
  • Mental helse Telefon: 116 123 // Nettsted: https://www.sidetmedord.no/
  • Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/Fakta: Klikk for å legge til tekst

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer