Arne Næss er død

Ble 96 år gammel.

||| (Dagbladet.no): Filosofen Arne Næss er død. Det bekrefter Erling Kagge i Kagge forlag overfor Dagbladet.no.

Arne Næss døde mandag kveld, og ble 96 år gammel.

- Arne levde i nesten 97 rike år. Tankene i dag går til hans kjære kone og følgesvenn hele veien, Kit-Fai, skriver Kagge i en kommentar på e-post.

Filosofens fulle navn var Arne Dekke Eide Næss, og han ble født i Tyskland 27. januar 1912.

Filosof
Næss har vært med på å sette filosofien i en særstilling i den norske universitetsutdannelsen, og var professor i filosofi ved Universitetet i Oslo 1939-70. Arne Næss avla magistergraden som den yngste noensinne i 1933, og ble professor bare 27 år gammel.

Blant folk flest er han kjent for sin lærebok i examen philosophicum, En del elementære logiske emner, samt pensumverket Filosofiens historie, som første gang kom ut i 1953. Han regnes også som grunnleggeren av dypøkologien.

Samtidig regnes han som en av nåtidens mest innflytelsesrike intellektuelle, og er også internasjonalt anerkjent, med en lang rekke bokutgivelser og utmerkelser bak seg.

I 2005 ble han utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St Olavs Orden. Han fikk ordenen for sin store samfunnsnyttige innsats.

Næss' tankesett og økofilosofi, kalt «økosofi» (naturvisdom), har vært sentral for «Miljøpartiet De Grønne», både i Norge og i en rekke andre land. I Norge har Arne Næss innehatt æresplassen (sisteplassen) på Miljøpartiet De Grønnes Oslo-valgliste til kommunevalg og stortingsvalg siden partiets grunnleggelse i 1987.

Hans dypøkologi har hatt en sentral påvirkningskraft overfor miljøbevegelser verden over. Ifølge dypøkologien har alt liv en verdi i seg selv, og mennesket må tilpasse menneskeheten etter naturens behov og krav. Næss har siden 1970-tallet vært sterkt engasjert i organisasjonen «Fremtiden i våre hender» og hans filosofi har vært sentral for bevegelsen.

Fjellklatrer
Næss var også fjellklatrer, og stod blant annet i spissen for klatreekspedisjoner til Tirich Mir i Pakistan i 1950 og 1964. Han var også onkel til den kjente klatreren og eventyreren Arne Næss jr. Han døde i en klatreulykke i Sør-Afrika i 2004.

Arne Næss har ved en rekke anledninger markert seg med radikale politiske standpunkter. Han har blant annet analysert og vært påvirket av Ghandis ikkevolds-filosofi. Arne Næss drev likevel som ung med boksing, og helt til sine siste leveår bød han gjerne på en boksekamp overfor journalister som intervjuet ham.

Så sent som i januar 2007, i forbindelse med sin 95-årsdag, utga han sin siste bok av i alt 30, «Livsviktig» med undertittelen «Arne Næss og dialogen», med Henrik B. Tschudi som medforfatter.

I 2004 ble han tildelt Peer Gynt-prisen av norske stortingsrepresentanter. Kriteriene for å kunne smykke seg med Peer Gynt-prisen er at man har markert seg positivt på det samfunnsnyttige plan, og også vært med på å gjøre Norge kjent i utlandet.

Naturelsker
I et intervju med Aftenposten på sin 95-årsdag beskriver han seg selv som en heldig person.

- Jeg har hatt så mange muligheter til å gjøre noe virkelig bra og storsinnet. Jeg tar et selvoppgjør nå når slutten av livet nærmer seg. Det hadde vært moro å bli 100, bare fem år til. Om jeg kan velge, blir jeg 100.

I boka «Gamle vise menn og kvinner. Tanker til neste generasjon» ga han dette rådet til de kommende generasjonene:

«Spør deg selv hva du virkelig har glede av å gjøre. Og så skal du gjøre dette. Gå din egen vei. Sva marga.»
 
I fjor høst gjorde magasinet UTE et intervju med Arne Næss, der han fortalte om sin kjærlighet til naturen.
 
- I stedet for å bekymre meg for alderen, tenker jeg at jeg fortsatt kan oppleve skjønn natur. Selv med halvlukkete øyne. Det er godt å være menneske fordi vi kan oppfatte og oppleve mer enn de aller fleste levende vesener. Jeg tenker at jeg er heldig, sier Arne Næss til Utemagasinet.

• Les mer om Arne Næss i Wikipedia på norsk og den engelskspråklige Wikipediautgaven.

Dagbladet.no kommer med mer.