Kong Charles:

Årsaken for fingrene er ikke kjent

Den britiske kongen har fått kreft. Men han har også hatt andre helseplager.

PØLSEFINGRE: Kong Charles' fingre ser hovne ut på dette bildet. Han har selv kalt tilstanden pølsefingre. Foto: AP Photo/Brian Inganga, Pool, File/NTB
PØLSEFINGRE: Kong Charles' fingre ser hovne ut på dette bildet. Han har selv kalt tilstanden pølsefingre. Foto: AP Photo/Brian Inganga, Pool, File/NTB Vis mer
Publisert

Denne uka kom sjokknyheten om at den britiske monarken kong Charles (75) har fått påvist kreft. Det er ikke kjent hvilken form for kreft han har, men Buckingham Palace opplyste at han er i gang med behandling.

Fram til nå har kongen slitt lite med helsa. Han var riktignok inne for en planlagt operasjonen for forstørret prostata da legene fant kreften, men utover det har han stort sett vært i god form. Helt skadefri har han likevel ikke vært.

Storbritannias regent har vært litt av en ulykkesfugl, og har brukket mer enn ett bein. Her er en liten oversikt over noen av helseproblemene og skadene kong Charles har hatt gjennom åra, ifølge Sky News.

Poloskader

Da Charles fremdeles var ung prins var han svært glad i hester. Han spilte blant annet polo, en sport som skulle påføre ham flere ulike skader.

KASTET AV: Her blir Charles kastet av hesten under en polokamp. Foto: David Hartley/REX/NTB
KASTET AV: Her blir Charles kastet av hesten under en polokamp. Foto: David Hartley/REX/NTB Vis mer

Han ble på et tidspunkt kastet av og sparket av hesten sin i 1980, som førte til at han måtte sy seks sting. Utover det har han blitt slått i halsen ved en anledning, og mistet dermed stemmen i ti dager, i tillegg til at han en gang kollapset på banen.

Armbrudd

I 1990 falt kong Charles av hesten sin, da også mens han spilte polo, og endte opp med to brudd i armen. Tre måneder seinere måtte han operere armen, da bruddene ikke grodde som de skulle.

BRUDD: Prinsesse Diana og daværende prins Charles fotografert mens han hadde armen i fatle. Foto: Mike Forster/Daily Mail/REX/NTB
BRUDD: Prinsesse Diana og daværende prins Charles fotografert mens han hadde armen i fatle. Foto: Mike Forster/Daily Mail/REX/NTB Vis mer

Legene skal ha hentet beinbiter fra hofta til Charles, for å hjelpe armbruddet å leges.

Kneoperasjon

I 1998 gjennomførte den daværende prinsen en kikkhullsoperasjon på sitt høyre kne. Operasjonen fant sted seks år etter at han opererte venstre kne som følge av en poloskade.

Dronning Camilla og kong Charles forlater Clarence House etter møtet med prinsen. Video: TalkTV. Vis mer

Han sleit også med vondt i ryggen denne perioden, og reiste aldri på offisielle oppdrag uten en spesiell pute han kunne bruke for å lindre smertene.

Samme året brakk han ribbeina da han var på jakt - Charles var uheldig og ramlet av hesten.

Brokk

I 2003 måtte kong Charles igjen legge seg under kniven, da på grunn av brokk. Dette var en enkel operasjon, og det vites ikke hvordan kongen fikk skaden.

Fem år seinere hadde han en godartet utvekst på nesa som også ble operert bort.

Buckingham Palace melder at kong Charles (75) har fått påvist kreftdiagnose. Vis mer

«Pølsefingre»

Kong Charles har i lang tid fått høre at han har store fingre, som tidvis ser hovne ut. Det er flere som har spekulert på hva årsaken til fingrene kan være, uten at Buckingham Palace noensinne har gitt noen grunn.

Når det er sagt, så har kongen selv uttalt seg om sine hovne fingre. Han skal ha vært klar over at de er store i flere år.

- Han ser overraskende nydelig ut, og har pølsefingre akkurat som meg, skrev han i et brev til en venn etter at prins William (41) ble født.

Utover disse helseplagene har kong Charles, som veldig mange andre, hatt corona. Han gjennomførte også en blindtarmoperasjon da han var 13 år gammel.