Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Foreldrene til Avicii:

Arver 222 millioner etter sønnens død

Dokumentene er offentliggjort.

ARV: Det er nå blitt kjent at foreldrene til den avdøde musikeren Tim Bergling, best kjent under artistnavnet Avicii, arver millionformuen til den verdenskjente artisten. Foto: NTB Scanpix
ARV: Det er nå blitt kjent at foreldrene til den avdøde musikeren Tim Bergling, best kjent under artistnavnet Avicii, arver millionformuen til den verdenskjente artisten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20. april kom den tragiske nyheten om at den verdenskjente musikeren Avicii, eller Tim Bergling, som han egentlig het, hadde gått bort - bare 28 år gammel.

At den svenske DJ-en og låtskriveren gikk god for mye penger, er det ingen tvil om. Tre måneder etter dødsfallet kom det blant annet fram at Bergling hadde tatt ut en kvart milliard kroner året før han døde.

Ifølge Forbes tjente artisten millioner av dollar mellom 2013 til 2015. I denne perioden økte formuen hans med i overkant av en halv milliard kroner, og mot slutten kunne artisten dra inn flere millioner for én enkelt konsert.

Det har lenge blitt spekulert på hva som vil skje med formuen til den verdenskjente artisten. Ifølge den svenske avisa Expressen er det nå blitt kjent at det er foreldrene hans, Klas Bergling og Anki Lidén, som arver den store summen.

Det er i dokumenter som er blitt gjort offentlige for skatteverket i Sverige, det kommer fram at det er foreldrene som arver formuen. Dette fordi Bergling verken etterlot seg kone eller barn.

Saken fortsetter nedenfor.

HYLLET: Under årets Billboard-utdeling hyllet The Chainsmokers og artisten Halsey den svenske artisten Avicii. Video: CNN Les hele saken her: https://goo.gl/AkQBtJ Vis mer

Voldsom sum

Ifølge avisa etterlater musikeren seg over 231 millioner svenske kroner, noe som tilsvarer omtrent 222 millioner norske kroner.

Saken fortsetter under:

MISTET SØNNEN: Anki Lidén og Klas Bergling er foreldrene til artisten Avicii, som døde 20. april, 28 år gammel. Foto: Jackeline Perez / NTB scanpix
MISTET SØNNEN: Anki Lidén og Klas Bergling er foreldrene til artisten Avicii, som døde 20. april, 28 år gammel. Foto: Jackeline Perez / NTB scanpix Vis mer

Expressen har forsøkt å komme i kontakt med pressekontakten for familien, uten å lykkes.

Donerte store summer

En skulle kanskje tro at en hvilken som helst 28-åring ville brukt slike summer på luksusbiler, eiendom, festing og dyr mote, men Bergling valgte å prioritere annerledes.

Jo da, han har også kost seg med formuen, men har uttalt at han ble lei playboylivet med åra. Han ble faktisk syk av festingen og det ekstravagante livet, og hadde et behov for å trekke seg tilbake. Likevel donerte han betydelige summer gjennom åra til formål som har stått artisten nær.

- Personlig og moralsk mener jeg - når man havner i en posisjon der du får en overflod av penger som en ikke har behov for - at det mest fornuftige, menneskelige og selvsagte å gjøre er å dele med dem som virkelig trenger det, sa artisten i SVT-dokumentaren «Avicii - the documentary» i 2013.

STOR: Avicii var kjent som en av verdens største EDM-artister. Her fra Gøteborg i 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Scanpix
STOR: Avicii var kjent som en av verdens største EDM-artister. Her fra Gøteborg i 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB Scanpix Vis mer

Dette finnes det tydelige spor på. I 2012 ga han bort alt han tjente på sin amerikanske turné til organisasjonen Feeding America. Gjennom stiftelsen House for Hunger skal stjerna ha donert i underkant av åtte millioner norske kroner til organisasjonen.

Bergling har også engasjert seg i flere andre saker. Kampen mot hiv og aids var i 2014 blant annet en viktig sak for ham.

Stjerna samarbeidet med Apple sin Red-kampanje, og totalt sett klarte selskapet å donere bort spinnville 160 millioner kroner til forebygging og forskning på sykdommen.

Hektisk karriere

Det var i april at den 28 år gamle verdensstjernen Avicii ble funnet død i Oman. Tim Bergling, hans egentlige navn, var en markant skikkelse i EDM-sjangeren og preget hitlistene i flere år.

Berglings bortgang pustet for alvor liv i strømmekatalogen til den avdøde 28-åringen. Ifølge hitoversikten til Spotify, klatret flere av Aviciis låter betraktelig i tida etter hans død.

Saken fortsetter nedenfor.

DØDE FREDAG: Den svenske artisten Avicii, hvis egentlige navn var Tim Bergling, døde 20. april 2018, under en reise til Oman. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet, NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Han levde med en hektisk karriere og spilte på det meste 300 konserter i året. I 2016 sa kroppen stopp og han holdt sin aller siste konsert - lang tid etter at han først ønsket at turnélivet skulle ta slutt.

Bergling sleit med angst, rus og brukte smertestillende i flere år. Den intense levemåten fikk sine følger.

Det kom fram da foreldrene kommentere omstendighetene rundt dødsfallet i et åpent brev.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», sto det i brevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!