ASAP Rocky:

ASAP Rocky tiltalt

Den amerikanske superstjerna er tiltalt for kroppsskade i Sverige.

TILTALE: Rapperen Rakim «ASAP Rockys» Mayers er tiltalt for kroppsskade. Myers forsvarer Slobodan Jovicic deler ikke aktoratets oppfatning. Video: Expressen TV Vis mer

Den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er i dag tiltalt for kroppsskade. Det melder den svenske påtalemyndigheten i en pressemelding.

- Jeg har i dag tiltalt de tre mistenkte for kroppsskade, for jeg bedømmer at det som har skjedd utgjør en forbrytelse, på tross av at forsvaret har innvendt at dette var nødvern og prokovasjon, sier talsmann for påtalemyndigheten Daniel Suneson.

Rapperen - som egentlig heter Rakim Mayers - var involvert i en voldshendelse i Stockholm 30. juni, noe som førte til at han ble varetektsfengslet og siktet for grov kroppsskade noen dager senere. Det ble seinere nedgradert til kroppskade.

Nå er det altså klart at rapperen er tiltalt for kroppsskade.

- For å komme fram til den beslutningen har jeg blant annet gransket de filmene som foreligger i etterforskningen. Det er verdt å notere at jeg har hatt et større materiale å bedømme enn hva som tidligere har vært tilgjengelig på internett, fortsetter den svenske påtalemyndighetens talsmann.

SE TV: En video som ble tatt i Stockholm søndag kveld, skal vise Rakim Mayers, bedre kjent som «Asap Rocky» gå til angrep på en mann på gata. Reporter: Emilie Rydning. Video: @asaprocky og NTB Scanpix Vis mer

Kan bli felt av SMS

I pressemeldingen kommer det frem at aktor har lagt til grunn at det finnes flere videoer av voldshendelsen. Ifølge Aftonbladet skal deler av aktors bevisførsel være en rekke SMS-utvekslinger som angivelig skal motbevise at Asap Rocky og vennene hans handlet i nødverge da voldshendelsen skjedde 30. juni.

SMS-samtalen skal nå ha blitt sikret på en telefon. En kvinne i Asap Rockys selskap skal ha skrevet at hun så Asap Rocky og sikkerhetsvakten «slå dritten ut av noen», skriver den svenske avisa.

Det vil mest sannsynlig ikke ta lang tid før tiltalen mot ASAP Rocky blir behandlet i tingretten i Stockholm.

SE TV: - I dypet av mitt hjertet kjenner jeg at det er feil at min klient er fengslet. Han er fengslet bare på grunn av fluktfaren, sa Asap Rockys advokat, Slobodan Jovicic, til pressen etter fengslingsmøtet hvor det ble bestemt at rapperen blir i varetekt en uke til. Vis mer

Når en person er fengslet, er det nemlig en absolutt tidsfrist på bare fjorten dager før saken prøves for retten. Det bekrefter Mirja Högström, som er dommer i Stockholm Tingrett og med i Sveriges Domstolars mediegruppe.

- Hvis en person er frihetsberøvet, må man begynne hovedforhandlingene innen fjorten dager, sier Högström til Dagbladet.

Hendelsen ble filmet

Suneson sier videre at det utover det filmede materialet også finnes støtte for sakens opplysninger i avhør de har gjennomført med vitner.

Det var den 30. juni at den amerikanske rapperen var involvert i en voldshendelse i Stockholm. Det ledet til at artisten ble varetektsfengslet, siktet for kroppsskade.

Påtalemyndighetene mente den gang at det var fare for at rapperen kunne rømme landet, eller at etterforskningen kunne påvirkes - og besluttet derfor at han skulle holdes i varetekt frem til i dag, 25. juli.

Deler av hendelsen som skjedde 30. juni ble filmet, og i den aktuelle videoen ser man det som skal være artisten i en hvit hettegenser mens han tar tak i en mann på gata for så å hive ham i bakken. Deretter følger både slag og spark.

- I dypet av mitt hjerte kjenner jeg at det er feil at min klient er fengslet. Han er fengslet bare på grunn av fluktfaren, sa rapperens advokat, Slobodan Jovicic etter forrige fengslingsmøte 19. juli.

Kroppsskade

De tre mistenkte i saken, deriblant Asap Rocky, ble arrestert natt til 3. juli, og har vært fengslet siden det. Innledningsvis var de tre mistenkte for grov kroppskade, men Stockholm tingrett besluttet 5. juli å nedgradere mistanken til kroppsskade.

Rapperens livvakt var også på plass da hendelsen fant sted. Han besluttet kort tid etter å politianmeldte offeret, da livvakten selv mener han ble utsatt for vold.

Saken mot offeret ble imidertid henlagt for få dager siden, ifølge Expressen.

De tre personene kommer nå til å være fengslet fram til rettssaken. Det er Stockholms tingrett som bestemmer når rettssaken skal starte, og påtalemyndigheten foreslår å sette av tre dager til behandlingen av saken.

REAGERER: Asap Rockys mor, Renee Black, vil ha sønnen sin hjem snarest mulig. Video: Expressen Vis mer

Måtte utsette konserter

Den kjente amerikanske rapperen var i Sverige for spille en konsert da voldshendelsen han nå er tiltalt for, skjedde. Han skulle senere også opptre på den kjente festivalen «Kadetten» i Norge, men han ble pågrepet i Sverige før det - noe som førte til at rapperens opptreden ble avlyst.

Saken om den kjente rapperen har skapt voldsom engasjement verden over - og en rekke kjendiser har også kastet seg på for å forsøke å få Asap Rocky ut av Sverige.

Da 30-åringens varetektfengsling ble utvidet enda en uke tidligere i juli, vakte det sterke reaksjoner i de internasjonale kjendismiljøene, og blant andre realitystjerna Kim Kardashian (38) og ektemannen Kanye West (42) ba Jared Kushner (38), presidentens svigersønn, om å snakke med Trump om fengslingen - noe som førte fram.

«Takk til Donald Trump, Mike Pompeo, Jared Kushner og alle som er involvert i å få Asap Rocky og hans to venner ut av fengsel», skrev blant andre Kardashian på Twitter tidligere i juli.

VARETEKTSFENGSLES I TO UKER: Rapperen Rakim Meyers, bedre kjent som ASAP Rocky, varetektsfengsles i to uker i Sverige. Det orienterte aktor Fredrik Karlssom under et fengslingsmøte i Stockholm tingrett fredag. Video: Expressen. Vis mer

Trump ville betale kausjon

USAs president Donald Trump kastet seg nemlig også inn i saken, og meddelte at han ville snakke med Sveriges statsminister Stefan Löfven for å få til en løsning på saken.

- Snakket akkurat med Kanye West om vennen hans Asap Rockys fengsling. Jeg vil ringe den talentfulle statsministeren i Sverige for å se hva vi kan gjøre for å hjelpe Asap Rocky. Så mange mennesker ønsker å se dette løst raskt, skrev Trump på Twitter.

Kort tid seinere skrev Trump at han hadde vært i kontakt med den svenske statsministeren.

- Hadde akkurat en veldig god telefonsamtale med den svenske statsministeren, som forsikret meg om at Asap Rocky vil bli behandlet rettferdig. Jeg forsikret ham om at det ikke er rømningsfare for Asap, og tilbød meg å personlig betale kausjonen hans, eller et alternativ.