Åse Kleveland operert for kreft

Nå synger hun for å bli frisk.

KLEVELAND I KAMP: Før jul fikk Åse Kleveland (62) brystkreft. FOTO: AGNETE BRUN
KLEVELAND I KAMP: Før jul fikk Åse Kleveland (62) brystkreft. FOTO: AGNETE BRUN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dagens utgave av Magasinet forteller Åse Kleveland (62) om den lille skyggen som legen oppdaget i fjor høst.

Biopsien avslørte en svulst i det ene brystet. Kreftkulen var omtrent en centimeter i diameter, ondartet og ble operert bort etter nyttår.

Viss spredning - Jeg fikk beholde brystet, men det var en viss spredning, så de tok lymfekjertlene også. Dermed ble jeg sterkt anbefalt å ta en cellegiftkur i tillegg til den strålingen som alltid gjennomføres ved brystbevarende operasjon, forteller Kleveland i portrettintervjuet.

Beskjeden om cellegiftkur var som å få et slag i ansiktet.

- Jeg hadde håpet at stråling skulle være tilstrekkelig, siden svulsten var på størrelse med en klinkekule og prognosene gode. Legen min på Kreftsenteret knuste motforestillingene mine med statistikk som fortalte at cellegiften kunne redusere den statistiske sjansen for et tilbakefall til et ensifret prosenttall, sier Kleveland videre.

HAR HOLDT TETT: - Jeg har ikke ønsket å snakke så mye om denne sykdommen offentlig. Det har vært viktigere for meg å bli frisk enn å være syk. FOTO: TERJE MOSNES
HAR HOLDT TETT: - Jeg har ikke ønsket å snakke så mye om denne sykdommen offentlig. Det har vært viktigere for meg å bli frisk enn å være syk. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

- Hvis man, som jeg, ikke tror på et liv etter dette, gjelder det å sørge for at det livet man har blir så langt og godt som mulig, og for meg betød det å ta imot alt jeg kunne få. For hva er vel ett strevsomt år og mindre hår, sammenliknet med livet?

Tar sangtimer Den kjente visesangeren og nåværende direktøren for Rikskonsertene har ikke tidligere fortalt offentlig om kampen mot kreften.

- Det har vært viktigere for meg å bli frisk enn å være syk, sier Kleveland.

Cellegiftbehandlingen ble avsluttet i juni. De daglige strålebehandlingene fortsetter fram til et stykke ut i august. Kleveland forteller at hun har tålt cellegiften ganske godt. Underveis har hun holdt motet oppe med det som gir henne glede og lyst: Damen med den dramatisk mørke stemmen har begynt å synge igjen.

- Nå tar jeg til og med sangtimer og planlegger innkjøp av sanganlegg. Det har vært viktig for meg å prøve å være en aktør i arbeidet med å bli frisk framfor å være et offer for sykdommen.

SNAKKER UT: Åse Kleveland er i Portrettet i dagens utgave av Magasinet.
SNAKKER UT: Åse Kleveland er i Portrettet i dagens utgave av Magasinet. Vis mer

Kleveland håper å være tilbake i jobb utpå høsten.

Les hele portrettintervjuet i dagens Magasinet.

Åse Kleveland (62)

• Født 18. mars 1949 i Stockholm. Hennes norsk-svenske foreldre flyttet til Norge i 1957.

• Studier i klassisk gitar, sang og juss. Startet karriere som visesanger og artist i Norge og Sverige på 60-tallet. Kom på 3. plass i Melodi Grand Prix med melodien «Intet er nytt under solen» i 1966.

• Hadde stor suksess med kvartetten Ballade (1977 -80) sammen med Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand og Birgitte Grimstad

• Har hatt en rekke programlederoppgaver, bl.a. den internasjonale Grand Prix-finalen i Bergen 1986.

• Leder i Norsk Musikerforbundet (1983-87). Direktør for Tusenfryd og leder av Likestillingsrådet (1987-90), kultursjef for OL på Lillehammer (1990-94), kulturminister (1990-96), direktør for Svenska Filminstitutet (2000 — 2005). Er for tiden sykepermittert fra direktørstillingen i Rikskonsertene.

• Er samboer med Oddvar Bull Tuhus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer