Åsleik Engmark er død

Døde brått søndag.

HØYDEPUNKTENE: Åsleik A. Engmark døde 12. februar, 51 år gammel. Han var en komiker, skuespiller, sanger, regissør og tekstforfatter. Her er høydepunktene fra hans liv. Vis mer

(Dagbladet): Skuespiller Åsleik Engmark er død, bare 51 år gammel.

Han døde brått søndag

- Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brussel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, skriver Feelgood Scene i en pressemelding.

Var nylig på turné

Engmark var kjent som skuespiller, komiker, sanger, regissør og tekstforfatter. Han startet sin karriere på revyscenen på Grefsen videregående skole i Oslo, sammen med flere andre kjente profiler. Har var i sin tid med å starte revygruppa «Lompelandslaget» i 1987 før han ble ansatt ved Det norske teatret året etterpå.

Engmark er kjent fra en rekke filmer og tv-serier, og er mannen bak karakteren Severin Suveren, som guidet nordmenn gjennom fjellvettreglene i beste sendetid på 80-tallet.

Engmark har i tillegg dubbet en rekke tegnefilmer. Mange husker ham som stemmen til tegneseriefiguren Timon i Disney-filmen «Løvenes konge», men også i «Mulan», «Monsterbedriften» og «Toy Story». I seinere tid også i filmene om bokfiguren Knerten.

51-åringen hadde fram til nylig vært på turné musikervennen Jon Rørmark.

I 2001 ble Engmark tildelt tildelt Stå Opp-prisen for sitt humortalent, og ble kåret til årets morsomste standupkomiker.

- Forferdelig trist

Jo Vestly, sønn av Knerten-forfatter Anne-Cath. Vestly, har jobbet med Engmark flere ganger. Han beskriver nyheten om Engmarks bortgang som et sjokk.

EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
EN STEMME ALLE HUSKER: Åsleik Engmark har dubbet en rekke tegnefilmer, deriblant filmene om bokfiguren Knerten. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Det skal ikke ramme en mann på den alderen. Jeg kan ikke si noe annet enn at dette er forferdelig trist, sier han og fortsetter:

- Han hadde et kjempetalent og det fikk vi glede av. «Knerten» gjorde han på en unik og flott måte. De tre filmene blir stående igjen som en egen æra, forklarer han.

Vestly mener Engmark har vist stor bredde gjennom sin mangfoldige karriere.

- Som publikummer har mange fått mye glede av Åsleik. Han blir stående i historien og vil huskes, avslutter Jo Vestly.

- Noe helt eget

I 2010 vant Engmark «Skal vi danse» på TV 2 sammen med Nadya Khamitskaya.

Med stor sorg i hjertet: Kjære Åsleik, kreativ og leken, proffesjonell til fingerspissene. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk lov til å få jobbe med deg. Det var noe helt eget. Sammen har vi laget danseøyeblikkene som jeg vil huske for alltid. Du kom brått inn i Skal vi danse-livet mitt og beriket det. Din bortgang kom like brått. Alt for tidlig. Du skulle berike verden med din kreativitet i så mange år til. Mine varme tanker går til barna og familien. Hvil i fred, kjære "Chaplin" <3, skriver Khamitskaya på Facebook.

RETT TIL TOPPS: Åsleik Engmark og Nadya Khamitskaya vant «Skal vi danse». Foto: Sveinung Uddu Ystad, Dagbladet
RETT TIL TOPPS: Åsleik Engmark og Nadya Khamitskaya vant «Skal vi danse». Foto: Sveinung Uddu Ystad, Dagbladet Vis mer

TV-profilen Aylar Lie, som kom på andreplass i «Skal vi danse» samme år, sier til Dagbladet at Engmarks bortgang er et stort tap for norsk underholdning.

- Vi hadde mye kontakt da vi var med i «Skal vi danse» og jeg husker at jeg ble imponert over hvor mye energi han hadde. Han var en trebarnspappa i 40-årene men gikk «all in» i alt han gjorde, og var veldig imponerende.

- Selv om vi var konkurrenter, hadde vi en veldig god tone, og da det nærmet seg finalen, bodde vi nærmest sammen på dansehallen. Nyheten om hans bortgang kommer som et stort sjokk, sier hun.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre voksne trillingbarn, Edda, Erle og August. Komikeren var kjent for å holde privatlivet for seg selv, og fortalte i et intervju med Dagbladet i 2002 at han ikke vil at familien skal være et hjelpemiddel i hans karriere.

- Det er hva jeg gjør på scenen og ikke hvilke gardiner eller hvilken sofa jeg har, som betyr noe. Jeg snakker aldri om privatlivet mitt, sa han.