Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Komiprisen 2017:

Åsleik Engmark hylles av humorkolleger på Komiprisen: - Det er så utrolig trist at han ikke er her

Komiprisen manglet i år en av Norges største humorhelter - avdøde Åsleik Engmark.

HYLLER HUMORHELTEN: Henrik Thodesen, Ørjan Burøe og Terje Sporsem savnet Åsleik Engmark under Komiprisen mandag. Foto: Andreas Fadum
HYLLER HUMORHELTEN: Henrik Thodesen, Ørjan Burøe og Terje Sporsem savnet Åsleik Engmark under Komiprisen mandag. Foto: Andreas Fadum Vis mer

(Dagbladet): Onsdag kveld var det duket for Komiprisen på Latter i Oslo, og som vanlig var den røde løperen preget av største komikernavnene i Norge.

Det var imidlertid én stjerne som manglet under årets prisutdeling. I februar gikk humorhelten Åsleik Engmark bort, og hans kolleger holder ikke igjen på lovord om den folkekjære komikeren.

Terje Sporsem, som er nominert til «Årets standupkomiker», beskriver Åsleik Engmark som en «veldig god venn».

HUMORHELT: Åsleik Engmark døde 12. februar i år. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
HUMORHELT: Åsleik Engmark døde 12. februar i år. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer

- Det er selvfølgelig utrolig trist at han ikke er her i kveld. Han har betydd så mye for norsk humor og han har betydd så mye for meg. Jeg har gjort så mye fint sammen med ham, så det er utrolig trist, sier Sporsem til Dagbladet, før han fortsetter:

- I bransjen er vi flinke til å snu det triste til det positive, så i stedet for å tenke at det er trist at han ikke er her, så hedrer vi ham for den fantastiske personen han er, sier den blide sunnmøringen.

HYLLER KOMPISEN: - I stedet for å tenke på at det er trist at Åsleik Engmark ikke er her, så hedrer vi ham for den fantastiske personen han er, sier Terje Sporsem. Foto: Andreas Fadum
HYLLER KOMPISEN: - I stedet for å tenke på at det er trist at Åsleik Engmark ikke er her, så hedrer vi ham for den fantastiske personen han er, sier Terje Sporsem. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Lompelandslaget gjenforent

Kveldens programledere, Cecilie Steinmann Neess og Jon Niklas Rønning, hedret deres avdøde kollega med en sterk tale.

- Han var en fantastisk venn. Han var en allsidig scenekollega som leverte alt fra tekster til fantastisk operasang til glitrende satire til nydelig standup til fantastisk improvisasjon. Rekken er helt enorm og savnet er bunnløst, sier Jon Niklas Rønning.

Steinmann Neess introduserer Åsleik gamle revygruppe, «Lompelandslaget», representert ved Trond Hanssen, Øyvind Angeltveit, Siw Anita Andersen, Linn Skåber og Atle Antonsen.

Lompelandlaget ble gjenforent på scenen etter 15 år, for å hedre Åsleik Engmarks minne. De sang hans egenskrevne «Gubben og gamla».

GJENFORENT: Lompelandslaget, gjenforent etter 15 år, hedret deres avdøde medlem Åsleik Engmark. Foto: Andreas Fadum
GJENFORENT: Lompelandslaget, gjenforent etter 15 år, hedret deres avdøde medlem Åsleik Engmark. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Åsleik Engmarks karriere ble hedret med høydepunkter fra hans innholdsrike karriere som komiker og skuespiller. Videre ble det spilt opp en mimrevideo med klipp fra flere av de mange filmene som han har lagt stemme til, deriblant «Løvenes Konge» og «Knerten».

VENNER: Ørjan Burøe ankom sammen med Aftenposten-journalist og venninne Ingeborg Senneset. Foto: Andreas Fadum
VENNER: Ørjan Burøe ankom sammen med Aftenposten-journalist og venninne Ingeborg Senneset. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- En stor del av humor-Norge

Ørjan Burøe, komiker og ektemann til blogger Marna Haugen, har jobbet tett med Åsleik Engmark opp igjennom årene. Han minnes Engmark som en person som har preget hele humor-Norge.

- Vi har jobbet mye sammen. Jeg tror at han er her i kveld. Han er stor del av alle som står backstage og folk som sitter i salen. Fin mann, minnes Burøe.

Henrik Thodesen beskriver Åsleik Engmark som en optimistisk og motiverende kollega.

- Jeg har selvfølgelig møtt ham på jobb mange ganger. Han var alltid sånn «alt er mulig», «dette får du til» og «dette funker». Han var veldig motiverende, sier Thodesen.

Døde brått

Det var i februar det ble kjent at den folkekjære komikeren hadde gått bort. Engmark døde brått søndag 12. februar da han fikk et illebefinnende under et familiebesøk i Brussel. Han ble 51 år gammel.

- Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brussel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, skrev Feelgood Scene i en pressemelding da nyheten ble kjent.

Engmark var kjent som skuespiller, komiker, sanger, regissør og tekstforfatter. Han startet sin karriere på revyscenen på Grefsen videregående skole i Oslo, sammen med flere andre kjente profiler.

Han var i sin tid med å starte revygruppa «Lompelandslaget» i 1987 før han ble ansatt ved Det norske teatret året etterpå.

EN VESENTLIG STEMME: Åsleik Engmark vil trolig bli husket godt for sin gjenkjennbare stemme. Han er blant annet stemmen til «Knerten» Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet
EN VESENTLIG STEMME: Åsleik Engmark vil trolig bli husket godt for sin gjenkjennbare stemme. Han er blant annet stemmen til «Knerten» Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet

Vis mer

Nordmenn i alle aldre vil trolig huske ham best som stemmen til noen av de mest elskede filmkaraktererne, i en rekke store animasjonsklassikere de siste tiåra.

Blant annet hadde han stemmen til Timon i Disney-filmen «Løvenes konge» og han vil for evig bli husket for stemmen til Woody i Disney/Pixars enorme suksess, som var de tre «Toy Story»-filmene fra 1995, 1999 og 2010.

Trolig vil Engmark bli best husket blant de yngste i befolkningen for stemmen til «Knerten», i de tre barnefilmene som ble utgitt fra 2009-2011.

I 2001 ble Engmark tildelt Stå Opp-prisen for sitt humortalent, og ble kåret til årets morsomste standupkomiker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media