VISTE FRAM KROPPSHÅRET: - Det er ikke så mye å skryte av, men det er litt. Det er det jeg kan få til. Jeg synes det er litt fint, sa Aurora da hun viste fram håret under armhulene under Øya-konserten sin i går. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
VISTE FRAM KROPPSHÅRET: - Det er ikke så mye å skryte av, men det er litt. Det er det jeg kan få til. Jeg synes det er litt fint, sa Aurora da hun viste fram håret under armhulene under Øya-konserten sin i går. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

Aurora med hårete statement på Øyafestivalen

Lar håret gro. 

(Dagbladet): I går spilte Os-artisten Aurora Aksnes (20) på Øyafestivalens største scene sammen med bandet sitt.

Det var knyttet store forventninger til konserten, som ble anmeldt i en rekke norske medier - Dagbladet inkludert.

Mange lot seg fascinere av Auroras opptreden på Oslo-festivalen, noe som resulterte i terningkast i den øvre ende av skalaen i mange medier.

Noe annet som fikk oppmerksomhet var Aksnes' armhulehår, som hun selv omtalte fra scenen.

A video posted by 730.no (@730no) on

Statement

Under konserten viste artisten stolt fram håret under armene til både publikum og fotografer, og fortalte at hun hadde spart i to uker.

- Det er ikke så mye å skryte av, men det er litt. Det er det jeg kan få til. Jeg synes det er litt fint, sier Aurora i en video som er publisert av 730.no.

Mode Steinkjer i Dagsavisen beskriver det hårete utspillet som «et ikke uvesentlig politisk statement på en festival der publikum er relativt selvbevisst».

Moteekspert Marianne Jemtegård beskriver det å vise fram armhulehårene fra scenen som et feministisk statement fra Aurora.

SKAPTE OVERSKRIFTER: Da Julia Roberts stilte på en filmpremiere i 1999 med ubarberte armhuler skapte det overskrifter i media. Foto: Scanpix
SKAPTE OVERSKRIFTER: Da Julia Roberts stilte på en filmpremiere i 1999 med ubarberte armhuler skapte det overskrifter i media. Foto: Scanpix Vis mer

- Budskapet er at man er bra nok sånn som man er, og at det er helt naturlig at det er hår under armene. Dermed blir det et statement mot de kunstige skjønnhetsidealene som eksisterer i dag, sier Jemtegård til Dagbladet.

- Det er deilig og forfriskende å se at noen viser fingeren til det, og gjør akkurat det de vil på scenen.

Kjendiser dropper høvelen

Aurora er ikke den eneste som har lagt barberhøvelen på hylla.

Da hun viste fram resultatene av to ukers sparing under Øyafestivalen i går gikk hun i fotsporene til artistkollegaer som Madonna, Miley Cyrus og Amanda Palmer.

Andre kjente kvinner som har latt håret under armene gro er Drew Barrymore, Scout Willis, Jemima Kirke, Cate Blanchett og Julia Roberts.

Sistnevnte fikk massiv oppmerksomhet i media da hun i 1999 viste fram kroppshåret sitt på en filmpremiere.

Les mer: - Er det så ille med litt hår under armen, da?

- Inngrodd holdning

Jemtegård forteller at det å la håret under armene gro er noe kvinnelige kjendiser og kunstnere har gjort fra tid til annen i veldig mange år.

- Når det er sagt ser vi kanskje en ny bølge av kule damer som har en sterk stemme, også i de tradisjonelle kanalene hvor kvinner har hatt et veldig konservativt skjønnhetsideal. Eksempler på det er Lena Dunham i tv-bransjen, og nå Aurora i musikkbransjen. Vi trenger jenter i de kanalene som tør å pushe grenser.

LA HØVELEN PÅ HYLLA: Artist Miley Cyrus er blant kjendiskvinnene som har latt håret under armene gro. Foto: Aaron Josefczyk / Reuters / Scanpix
LA HØVELEN PÅ HYLLA: Artist Miley Cyrus er blant kjendiskvinnene som har latt håret under armene gro. Foto: Aaron Josefczyk / Reuters / Scanpix Vis mer

- Hvorfor er kvinners armhulehår fortsatt noe som skaper så mye reaksjoner?

- Det sier ganske mye om hvor overfokuserte vi er på den kvinnelige kroppen i skjønnhetsidealet, og hvor strenge krav det stilles, sier Jemtegård.

Hun som beskriver det som en inngrodd holdning i samfunnet at kvinner skal være glattbarberte under armene.

- Når kvinner får de første hårene under armene blir vi opplært til å fjerne dem, og lærer dermed at det er noe skummelt, skittent og stygt som er under våre armhuler, noe som ikke er sant i det hele tatt, påpeker moteeksperten, og legger til:

- Men at menn har det er helt OK.

Dagbladet har vært i kontakt med Auroras plateselskap, som opplyser at 20-åringen er opptatt i Haugesund, og ikke er tilgjengelig for kommentar.

MUSIKKVIDEO: Se Aurora Aksnes' musikkvideo for sangen Runaway. Vis mer
PRISVINNER: Aurora Aksnes kåret til Årets nykommer og vinner av Gramo-stipendet under utdelingen av Spellemannprisen 2016. Video: Sveinung U. Ystad / Miriam Bakkejord Vis mer