Lill-Babs:

Avdøde Lill-Babs i ny dokumentar: - Redd jeg ikke skal få oppleve barnebarna

Nye avsløringer kommer fram i den siste tv-produksjonen Lill-Babs medvirket i.

SAVN: Lill-Babs fortalte i høst, i et intervju som først er publisert nå, at hun vurderte å pensjonere seg. Det for å få mer tid sammen med familien. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SAVN: Lill-Babs fortalte i høst, i et intervju som først er publisert nå, at hun vurderte å pensjonere seg. Det for å få mer tid sammen med familien. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

3. april kom beskjeden om at den folkekjære, svenske artisten Barbro Margareta Svensson, bedre kjent som Lill-Babs, hadde sovnet inn - 80 år gammel.

Siden den gang har det vært skrevet mye om artisten, som fra 1960-tallet og utover fascinerte skandinaver med sin musikk og humoristiske framtoning.

I mange år var hun en del av en trio, sammen med Siw Malmkvist og Ann-Louise Hanson, og sist de sto på scenen sammen var i slutten av november. Den gang hadde de dokumentarskaper Susanne Cederberg med seg. Få hadde nok tenkt at dette skulle bli Svenssons siste tv-prosjekt noensinne.

Det er derfor ventet at mange svensker onsdag kveld kommer til å se SVT-dokumentaren «Siw, Lill-Babs og Ann-Louise», der artisten forteller om potensielle pensjonsplaner.

- Lengter

Det er Expressen som omtaler saken. De har sett deler av dokumentaren, der den da 79 år gamle artisten letter på sløret om sin framtidige eventuelle pensjonstid.

- Nå lengter jeg så altfor mye. Det er den eneste årsaken til at jeg har lyst til å slutte. For nå, som man begynner å nærme seg 80 … Det er liksom det at jeg må treffe alle mine barn, barnebarn og venner. Ikke bare treffe, men vi må omgås, fortalte hun i november - i opptakene som vises for første gang nå.

KJENT TRIO: Lill-Babs (t.v), Siw Malmkvist og Ann-Louise Hansson opptrådte sammen i flere år. Her fotografert i 1997, mens de gjør seg klare til et show. Foto: Mette Randem / Dagbladet
KJENT TRIO: Lill-Babs (t.v), Siw Malmkvist og Ann-Louise Hansson opptrådte sammen i flere år. Her fotografert i 1997, mens de gjør seg klare til et show. Foto: Mette Randem / Dagbladet Vis mer

Hun understreker imidlertid at ikke mye har forandret seg siden hun platedebuterte i ungdommen. Hun ønsket å bevare nysgjerrigheten hun har båret på helt siden barndommen, og hadde derfor ingen permanente planer om å forsvinne helt fra underholdningsbransjen.

I sitt siste tv-intervju blir det emosjonelt når hun prater om savnet etter familien, og tårene begynner å renne.

- Jeg er redd jeg ikke skal få oppleve mine barn og barnebarn. Og nå sier vi ikke mer om det, for da begynner jeg å gråte, forteller hun.

A post shared by kaspersen (@kaspersen) on

Selv om Lill-Babs flørtet med tanken på å gi seg, var hun også interessert i å muligens opptre mer. I sommer skulle den musikalske trioen trolig ha opptrådt i flere av Sveriges folkeparker, på en slags turné.

- Det er jo kjempegøy. Jeg sa bare ja til det, flirer hun i sendingen.

Overfor den svenske avisa forteller Malmkvist at hun ikke tror Svensson mente alvor med det hun sa. Jo da, artisten hadde trappet kraftig ned, men en fullstendig pensjon var nok trolig «bare snakk», forteller artisten i dag.

Ensom

De siste åra av livet sitt, tilbrakte Lill-Babs i Järvsö. Hennes siste tv-opptreden mens hun fortsatt levde ble i programmet «Anders knackar på» på TV4, der hun blant annet fortalte om ensomheten hun følte på nå på sine eldre dager.

- Det er fantastisk å være alene, men det er aldri gøy å være ensom. Og det tror jeg alle kan kjenne på. Ensomhet er ikke gøy for noen mennesker, sa hun den gang.

I sommer skulle hun egentlig ut på den nevnte folkeparkturneen, noe hun reiste fram og tilbake til Malmö for å forberede.

NORGESVENN: Lill-Babs med bandasjert fot etter at hun falt utenfor scenekanten ned i salen og orkestergraven på Chat Noir i 1967. Her viser hun fram foten sin til direktør Einar Schanke (t.v.) og ektemannen Lasse Berghagen. Hun var ofte i Norge, og hadde flere nære, norske venner. Foto: NTB scanpix
NORGESVENN: Lill-Babs med bandasjert fot etter at hun falt utenfor scenekanten ned i salen og orkestergraven på Chat Noir i 1967. Her viser hun fram foten sin til direktør Einar Schanke (t.v.) og ektemannen Lasse Berghagen. Hun var ofte i Norge, og hadde flere nære, norske venner. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun brukte også mye tid på å holde seg i form, og var spesielt glad i golf og svømming. Ifølge Expressen uttalte hun følgende da hun fikk spørsmål om å trappe ned:

- Haha, synes det at jeg elsker jobben min altså? Etter 65 år uten comeback så gjør man jo det, flirte artisten.

Sovnet inn

Det var i starten av mars at artisten ble lagt inn på sykehus med hjerteflimmer. Det er flere år siden 80-åringen fikk beskjed om at hun har hjerteproblemer. I 2004 kollapset hun under en konsert i Stockholm, og legene slo da fast at hun led av hjerteflimmer.

- Jeg har lært meg å høre på kroppen min, og for det meste sier den at det går helt utmerket å takke ja til underholdningsoppdrag, har artisten tidligere fortalt om sin helsetilstand.

Legene fant derimot en kreftsvulst denne gangen, og den viste seg å være uhelbredelig. 3. april sovnet hun inn i sykesenga.

«Familien har vært rundt mamma hver dag siden hun kom til sykehuset, og hun sovnet stille inn i dag formiddag. Nå hviler sjelen hennes hos mamma Brita», skrev dattera Kristin Kaspersen i et innlegg på Instagram da mora hadde gått bort.

Hun etterlot seg tre voksne døtre, flere barnebarn og oldebarn - og en stor vennekrets som de par siste døgnene har hyllet den svenske stjerna i sosiale medier.

Lill-Babs huskes godt for låtene «Är du kär i meg ännu, Klas-Göran?», «Älskade ängel» og «April, april». Hun har blant annet fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats, og ble i fjor innlemmet i Swedish Music Hall of Fame. I 1963 opptrådte hun også med The Beatles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer