<strong>AVFEIENDE:</strong> Det siste døgnet har Kim Kardashian fått kritikk for sin nyeste kolleksjon - som er designet for gravide. Kritikken finner hun seg ikke i, noe hun viser ved å svare med en kraftsalve av en uttalelse. Foto: NTB Scanpix
AVFEIENDE: Det siste døgnet har Kim Kardashian fått kritikk for sin nyeste kolleksjon - som er designet for gravide. Kritikken finner hun seg ikke i, noe hun viser ved å svare med en kraftsalve av en uttalelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kim Kardashian:

Avfeier gravid-kritikken

- Ikke som formål å gjøre en tynnere.

Publisert

Kim Kardashian West (39) har sammen med ektemannen, rapper og presidentkandidat Kanye West (43), fått fire barn i løpet av ekteskapet. De to første fikk hun via tradisjonelle svangerskap, mens de to siste kom til verden ved hjelp av surrogati.

Dette har hun hele tida valgt å være åpen om, særlig fordi det har vært sårt for henne. Hun ville nemlig gjerne bære alle fram selv, men det lot seg ikke gjøre på grunn av en tilstand med livmora.

Hun husker likevel godt hvordan det var å gå gravid, og ble i begge svangerskapene såpass stor at det vekket oppsikt i internasjonale medier. Særlig var det stilen hennes som gravid som fikk flere til å sperre øynene opp.

<strong>GRAVID-STIL:</strong> Kim Kardashian har ved flere anledninger blitt hyllet for gravidstilen sin, og det er kanskje derfor ikke så rart at hun vil gjøre hverdagen enklere for andre gravide. Her fotografert på Met-gallaen i 2013. Foto: NTB Scanpix
GRAVID-STIL: Kim Kardashian har ved flere anledninger blitt hyllet for gravidstilen sin, og det er kanskje derfor ikke så rart at hun vil gjøre hverdagen enklere for andre gravide. Her fotografert på Met-gallaen i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den blomstrete kjolen fra Givenchy hun bar på Met-gallaen i 2013 står igjen som et eksempel på dette, og Kardashian har uttalt at hun dro gråtende hjem fordi hun var så usikker på seg selv.

Det er derfor kanskje ikke så merkelig at stjerna ønsker å hjelpe andre blivende mødre gjennom sine svangerskap, når det kommer til klær. Gjennom sitt «shapewear»-merke Skims offentliggjorde hun nylig en kolleksjon for gravide kvinner. Det falt imidlertid ikke i god jord hos alle.

REAGERER: Kim Kardashian prøver å jobbe hjemmefra, men det er ikke så enkelt når datteren North West også er til stede. Vis mer

Hudflettet

Nå har realitystjerna sett seg nødt til å forsvare kolleksjonen, etter at flere har kritisert henne for å ville gjøre gravide kvinner smalere. Det er på sin Instagram-historie at hun tar et oppgjør med kritikken, som har haglet siden hun offentliggjorde kolleksjonen på tampen av helga.

<strong>UTTALELSE:</strong> Dette skrev Kardashian til følgerene sine etter kritikken. Foto: Skjermdump
UTTALELSE: Dette skrev Kardashian til følgerene sine etter kritikken. Foto: Skjermdump Vis mer

«(...) Om du ikke har vært gravid før vet du kanskje ikke om kampen det er å bære all denne vekten slik som jeg gjorde - noe millioner av andre sterke kvinner også vet hvordan er. Denne kolleksjonen har ikke som formål i gjøre en tynnere, men å støtte», skriver hun til sine 188 millioner følgere.

Det som startet debatten var altså at Kardashian offentliggjorde kolleksjonen, som skal komme i salg seinere i september. Med størrelser fra ekstra small og helt til fem ganger ekstra large, ønsket hun at gravide skulle få den støtten en voksende mage kan behøve.

«Magedelen på strømpebuksa gjør deg ikke tynnere, den er faktisk gjennomsiktig og i et tynnere materiale enn resten av plagget. Den bidrar til å fordele vekten litt jevnere», skriver hun videre.

Innlegget om kritikken er langt, og er plukket opp av flere medier - deriblant InStyle. De siterer flere Twitter-brukere, som var kritiske da Kardashian kunngjorde kolleksjonen. Skuespiller Jameela Jamil har også vært kritisk, og stilte spørsmål ved når samfunnet skulle begynne å fokusere på det som skjer inne i kroppen til en gravid kvinne - og ikke på det andre.

Det var altså de som til slutt sørget for at stjerna måtte svare på anklagene om at hun forsøkte å gjøre gravide kvinner smalere.

SLUTT: Realityserien «Keeping Up with the Kardashians» går mot slutten. Her er noen av høydepunktene fra programmet. Video: Hayu (TV 2 Sumo) / Rød Løper Vis mer

«Vi lanserte dette fordi titusenvis av gravide kvinner ønsket seg dette, og fordi det er noe jeg personlig trengte da jeg var gravid», skriver hun videre.

I markedsføringen av kolleksjonen, har Kardashian blant andre brukt sin gode venninne Chrissy Teigen - som for tida venter sitt tredje barn. Den kjendistunge markedsføringen av denne kolleksjonen, samt de andre hun har lansert under merkenavnet Skims, har gitt penger i kassa for realitystjerna. Merket tjente rundt 20 millioner kroner på et par minutter da det først ble lansert, blant annet.

Kardashian har, med andre ord, store økonomiske interesser av å forsvare merket offentlig.

HØYGRAVID: Gravid i åttende måned var Kim Kardashian coverpike av det tredje nummeret av Carine Roitfelds CR Fashion Book. Her er «behind the scenes»-videoen fra fotoshooten, som har blitt kalt bisarr. Video: CR Fashion Book / YouTube Vis mer

Baby-problemer

Som nevnt innledningsvis, har realitystjerna aldri lagt skjul på at hun helst skulle ha født alle barna sine selv, men på grunn av komplikasjoner med kroppen, måtte hun gi seg etter at den første sønnen hennes kom til verden.

Situasjonen var faktisk nokså alvorlig, og hun måtte opereres hele fem ganger i løpet av halvannet år.

- Da jeg var gravid med North hadde jeg noe som heter svangerskapsforgiftning. Det er en tilstand der organene til mor begynner å svikte. Den eneste måten å bli kvitt det på er å føde, fortalte hun i en video på Instagram i fjor, og la til at hennes førstefødte kom til verden seks uker for tidlig.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er svangerskapsforgiftning en tilstand der den gravide har forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen. Symptomer kan være alt fra hodepine til magesmerter, og oppstår gjerne etter uke 20.

KORSETT: Kim Kardashian liker å sjokkere, og det gjør hun, nok en gang, på Instagram. Video: Rød Løper Vis mer

Kardashian har vært uheldig, for det er bare fem prosent av førstegangsfødende som opplever tilstanden i nye svangerskap. Det er derimot ikke det eneste problemet som oppsto under fødslene.

- Etter at jeg fødte kom morkaka mi aldri ut. Det kalles fastvokst morkake. Den vokste på innsida av livmora mi, og det dør kvinner av. Etter at dattera mi ble født, fortsatte jeg å fryse eggene mine. Jeg prøvde en gang til, og da kom Saint. Men det samme skjedde igjen. Det var en forferdelig fødsel, sa hun i videoen.

Etter en normal fødsel løsner morkaka fra slimhinna den har vokst i under svangerskapet. I enkelte tilfeller vokser den seg derimot fast, og blir værende etter fødsel.

Alle problemene under svangerskapene sørget for at Kim måtte opereres - hele fem ganger på halvannet år. Hun lekte flere ganger med ideen om å bli gravid igjen, men tok til slutt legenes råd om å holde seg unna. De to eggene hun hadde igjen måtte altså gis til andre kvinner hvis drømmen om storfamilien skulle realiseres.

39-åringen har hyllet surrogatmødre flere ganger, og har fortalt om hvordan de har blitt en del av familien under svangerskapene. Det er heller ikke til å stikke under stol at de har blitt rikelig kompensert økonomisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer