Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Avicii:

Avicii (28) er død

Aristen Tim Bergling ble bare 28 år gammel.

DØDE FREDAG: Artisten Avicii, hvis ordentlige navn er Tim Bergling, døde fredag ettermiddag, ifølge svenske Dagens Nyheter. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den verdenskjente, svenske musikeren Avicii, eller Tim Bergling som han egentlig heter, er død. Det bekrefter hans pressekontakt overfor svenske Dagens Nyheter.

- Det er med stor sorg at vi må meddele at Tim Bergling, bedre kjent under artistnavnet Avicii, er død. Han befant seg i Muscat, Oman, og ble funnet død fredag ettermiddag lokal tid, skriver Berglings pressekontakt, Ebba Lindquist, til avisa.

Lindquist opplyser at familien er knust etter nyheten om dødsfallet. De ber om ro i tida som kommer.

- Familien er informert, og vi ber om å vise hensyn og la dem være i fred i denne vanskelige tiden. Ingen flere uttalelser kommer til å bli gjort, sier hun.

Dødsårsak ikke kjent

Det svenske utenriksdepartementet forteller til Expressen at de er kjent med saken.

- Vi har kjennskap til at en svensk mann i 30-årsalderen er gått bort i Oman. Vi kan ikke si noe mer om saken. De pårørende er varslet, forteller Rasmus Eljanskog ved departementets pressekontor.

Dødsårsaken er ikke kjent. Bergling ble bare 28 år gammel.

Hotellet Avicii oppholdt seg på i Muscat, Muscat Hills Resort, delte selv et bilde av 28-åringen for tre dager siden:

Avicii ble verdensberømt som DJ, remixer og albumprodusent, og toppet listene i en rekke land gjennom flere år. Han slo gjennom med debutalbumet Seek Bromance i 2010, og fortsatte sin internasjonale karriere med kjente låter «Fade into Darkness», «Hey Brother» og «Wake Me Up».

Han sto flere ganger på scenen i Norge, blant annet under Findings-festivalen i Oslo i 2014 og 2015.

28-åringen var også en av verdens best betalte DJ-er. I 2015 var han på 47. plass på Forbes’ toppliste over de 100 mest innflytelsesrike kjendisene, rangert etter inntekt.

STOR: Avicii var kjent som en av verdens største EDM-artister. Her fra Gøteborg i 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB Scanpix
STOR: Avicii var kjent som en av verdens største EDM-artister. Her fra Gøteborg i 2015. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT / NTB Scanpix Vis mer

For to år siden opplyste den svenske artisten i et langt åpent brev, til sine fans på eget nettsted, at han kommer til å slutte og turnere.

Sleit med helsa

- Jeg vet at jeg er velsignet med å være i stand til å reise rundt i verden og gjøre dette, men jeg har for lite tid til livet til den ekte personen bak artisten, skrev han, og la til:

- Jeg vil imidlertid aldri gi slipp på musikk - Jeg vil fortsette å snakke med mine fans gjennom den, men jeg har bestemt meg for at dette 2016-løpet vil være min siste turné og siste show. La oss gå ut med et smell!

Den unge artisten har tidligere også måttet ta en pause fordi karrieren har slitt på helsa hans. Det var i september 2014 at superstjernen kansellerte alle planlagte konserter over en periode på grunn av helseproblemer.

- Jeg kunne ikke fortsette å presse meg på samme måte lenger. Det føltes som jeg ville møte veggen hvis jeg ikke stoppet opp litt, skrev han på Twitter den gang.

Tidligere samme år ble han igjen fraktet til sykehuset og ble tvunget til å fjerne galleblæren. Han ble også innlagt på sykehus mens han var på turné i 2012, grunnet betennelse i bukspyttkjertelen.

Lagde ny musikk

Hvorvidt Aviciis sykdomshistorie har noe med dødsfallet å gjøre, er foreløpig ikke kjent. Musikeren har for øvrig vært åpen om narkotikabruk, blant annet i en dokumentar hos SVT.

Selv om 28-åringen sluttet å turnere i 2016, skulle han ifølge Expressen gjøre comeback, og var i gang med ny musikk da dødsbudskapet kom.

Den siste oppdateringen på musikerens hjemmeside lød slik:

- Vi kommer alle til et punkt i livet og karrieren der vi innser hva som betyr mest for oss. For meg er det å lage musikk. Det er det jeg lever for, og var født til å gjøre.

Blant artistene som har sett opp til Avicii som artist, er vår egen Kyrre Gjørvell-Dahl, som selv har slått seg opp som internasjonal EDM-artist. Dagbladet har vært i kontakt med Kyogs stefar og manager, Jan Bjordal, som ikke ønsker å si noe om Aviciis bortgang.

Kygo er for øvrig nominert i klassen for beste dance/elektronika-artist under kommende Billboard Music Awards, sammen med blant andre Avicii.

Bergenseren steppet også inn for Avicii da sistnevnte måtte avlyse sin opptreden under «TomorrowWorld»-festivalen grunnet sykdom.

Dagbladet har vært i kontakt med Universal-sjefen i Sverige, Per Sundin, som ikke ønsker å kommentere dødsbudskapet overfor Dagbladet fredag kveld.

Etter nyheten om Aviciis altfor tidligere bortgang, strømmer flere til sosiale medier for å sende sine kondolanser. Deriblant den britiske EDM-kollegaen Calvin Harris.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!