Avicii:

Avicii donerte million­beløp til veldedighet

Tjente enorme summer i løpet av karrieren, men ville dele med dem «som trenger det mer».

BLE 28 ÅR: Den svenske EDM-artisten Tim Bergling, mer kjent som Avicii, ble funnet død 20. april. Foto: NTB Scanpix
BLE 28 ÅR: Den svenske EDM-artisten Tim Bergling, mer kjent som Avicii, ble funnet død 20. april. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den suksessrike artisten Tim Bergling (28) har siden gjennombruddet under navnet Avicii på starten av 2010-tallet solgt millioner av album. Låta «Wake Me Up» satt strømmerekord på Spotify, og tidvis holdt han opptil 300 konserter i året, verden over.

Han tjente store penger på spillejobber, albumsalg, forretninger og strømming. I sin mest aktive periode, mellom 2012 og 2016, tjente Avicii rundt 700 millioner kroner på musikken, skrev Forbes i april.

- Dele med dem som trenger det

Selv om den nå avdøde artisten hadde en enorm formue, har Tim Bergling sagt at han ikke hadde behov for de enorme summene han dro inn. Ifølge Expressen begynte Bergling allerede i 2012 å regelmessig gi bort penger til veldedighet.

- Personlig og moralsk mener jeg - når man havner i en posisjon der du får en overflod av penger som en ikke har behov for - at det mest fornuftige, menneskelige og selvsagte å gjøre er å dele med dem som virkelig trenger det, sa artisten i SVT-dokumentaren «Avicii – the documentary» i 2013.

MINNESTUND: Det ble arrangert minnestund for Avicii i Stockholm, som døde fredag 20. april. Video: Expressen Vis mer Vis mer

Ifølge Billboard donerte Tim Bergling og manageren Arash Pournouri én million dollar til Feeding America, gjennom deres stiftelse House for hunger i 2012 - omtrent åtte millioner kroner etter dagens kurs. Påfølgende år ga Bergling én million euro til den svenske stiftelsen Radiohjelpen. Det tilsvarer om lag 9,5 millioner kroner.

Artisten var også engasjert i arbeid mot hiv og aids, og samarbeidet med Apple-kampanjen Red, som blant annet skal ha donert 173 millioner svenske kroner til ovennevnte arbeid i 2014.

Hektisk karriere

Det var i midten av april at den 28 år gamle verdensstjernen Avicii ble funnet død i Oman. Tim Bergling, hans egentlige navn, var en markant skikkelse i EDM-sjangeren og preget hitlistene i flere år.

Berglings bortgang pustet for alvor liv i strømmekatalogen til den avdøde 28-åringen. Ifølge hitoversikten til Spotify, klatret flere av Aviciis låter betraktelig i tiden etter hans død.

Han levde med en hektisk karriere og spilte på det meste 300 konserter i året. I 2016 sa kroppen stopp og han holdt sin aller siste konsert - lang tid etter at han først ønsket at turnélivet skulle ta slutt.

Bergling sleit med angst, rus og brukte smertestillende i flere år. Den intense levemåten fikk sine følger.

Det kom fram da foreldrene kommentere omstendighetene rundt dødsfallet i et åpent brev.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», sto det i brevet.

Lagde ny musikk

Selv om 28-åringen sluttet å turnere i 2016, skulle han ifølge Expressen gjøre comeback, og var i gang med ny musikk da dødsbudskapet kom.

Den siste oppdateringen på musikerens hjemmeside lød slik:

- Vi kommer alle til et punkt i livet og karrieren der vi innser hva som betyr mest for oss. For meg er det å lage musikk. Det er det jeg lever for, og var født til å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer