Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kongefamilien:

Avlyser alle arrangementer

- Landet vårt er i en alvorlig situasjon, sier kongen i en uttalelse.

AVLYSER: Den norske kongefamilien avlyser eller utsetter en rekke oppdrag framover, opplyser kongehuset i en pressemelding. Foto: NTB Scanpix
AVLYSER: Den norske kongefamilien avlyser eller utsetter en rekke oppdrag framover, opplyser kongehuset i en pressemelding. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset herjer rundt i verden, og preger nå også dagliglivet i Norge. Torsdag meldte NTB at alle landets skoler og barnehager skal stenges, samtidig som en rekke andre tiltak er innført for å hindre smitte. Onsdag opplyste FHI at 621 mennesker i Norge er blitt smittet.

Coronaviruset påvirker også kongefamiliens program, opplyser kongehuset i en pressemelding.

- Med utgangspunkt i myndighetenes råd og tiltak, vil kongehuset avlyse eller utsette alle offisielle arrangement. I første omgang gjelder dette frem til påske, heter det i pressemeldingen.

I JORDAN: Da kongeparet var i Jordan nylig, gikk statsbesøket som planlagt. Nå utsettes eller avlyses imidlertid alle oppdrag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I JORDAN: Da kongeparet var i Jordan nylig, gikk statsbesøket som planlagt. Nå utsettes eller avlyses imidlertid alle oppdrag. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Av pressemeldingen kommer det også fram at statsråd og andre møter som følger av kongens konstitusjonelle rolle vil opprettholdes.

Dette sier kong Harald i pressemeldingen:

Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at vi alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at vi alle følger anbefalinger og pålegg fra myndighetene.

Vi må bidra med det vi kan for å hindre spredning av viruset, og jeg vil særlig takke helsepersonell over hele landet som i disse dager gjør sitt ytterste for å avhjelpe situasjonen. Vi alle håper at utviklingen snart vil snu.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Var i Jordan

Nyheten om at kongefamilien utsetter eller avlyser alle sine oppdrag, kommer kort tid etter at kongeparet var på statsbesøk i Jordan. I forkant av besøket var det knyttet stor spenning til om besøket ville bli påvirket av coronaviruset.

Besøket gikk imidlertid som normalt, og kommunikasjonsdirektør Guri Varpe ved Slottet kunne opplyse om at de fulgte situasjonen nøye.

- Statsbesøket planlegges gjennomført. Vi følger situasjonen i dialog med vertslandets myndigheter, fortalte Varpe til NTB.

Dette var kongeparets 50. statsbesøk, og Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, kunne fortelle at dronning Sonja og kong Harald var svært opplagte under besøket.

- Kongen og dronningen er allerede på plass i Jordan, hvor det faktisk ikke er registrert et eneste smittetilfelle. Det er med andre ord vel så trygt å være her som hjemme i Norge. Landet har dessuten innført innreiseforbud for personer som reiser via Sør-Korea, Kina, Iran og Italia, sa hun da.

OVERRASKET: United-supportene på vei hjem fra kamp fikk seg litt av en overraskelse da kong Harald plutselig kom inn på SAS-flyet som skulle ta dem hjem til Norge. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV Vis mer

Nå har altså kongehuset snudd - og satt i gang flere tiltak grunnet coronaviruset. Kong Harald måtte også avlyse sitt besøk til Holmenkollen tidligere i mars. Kongefamilien skulle opprinnelig ha vært til stede under den årlige skifestivalen - men avlyste i tråd med myndighetenes råd.

Caroline Vagle er ikke overrasket over at kongehuset nå avlyser oppdrag framover.

BYGDØY: Kongen uttaler seg for første gang om Durek Verrett, Märtha Louises nye kjæreste. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Ruben Pedersen Vis mer

- Jeg er ikke overrasket over at kongehuset avlyser og utsetter alt. Det er helt i tråd med rådene vi alle får nå, og det ville være rart om de ikke fulgte på. Vi er i en helt ekstraordinær situasjon, og vi må alle delta i dugnaden for å unngå smitte. Kongelig eller ei, sier kongehuseksperten til Dagbladet.

AVLYSTE: Kongefamilien har pleid å være til stede under skifestivalen i Holmenkollen. I år sto de over arrangementet. Her er kongeparet med dronning Margrethe av Danmark i fjor. Foto: Andreas Fadum
AVLYSTE: Kongefamilien har pleid å være til stede under skifestivalen i Holmenkollen. I år sto de over arrangementet. Her er kongeparet med dronning Margrethe av Danmark i fjor. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Vagle forklarer videre at kronprinsfamilien i Danmark har gått til det skritt å avbryte sitt tre måneder lange opphold i Sveits - for å kunne være til stede for det danske folk i en krisesituasjon.

- Det at de kongelige opptrer slik, er jo også med på å understreke alvoret, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!