Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kong Harald:

Avlyser oppdrag

Grunnet påkjenningene den siste tida.

AVLYSER OPPDRAG: Kong Harald skulle etter planen ha reist til Nordsjøen tirsdag. Det er nå blitt avlyst. Foto: NTB Scanpix
AVLYSER OPPDRAG: Kong Harald skulle etter planen ha reist til Nordsjøen tirsdag. Det er nå blitt avlyst. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag denne uka skulle kong Harald (82) etter planen ha deltatt under åpningen av oljefeltet Johan Sverdrup. Dette er nå blitt avlyst.

I en uttalelse på kongehusets nettsider kommer det fram at dette er som følge av påkjenningene den siste tida. Som kjent har kongefamilien gått gjennom en tung tid, etter at Ari Behn gikk bort i jula.

Dagbladet har vært i kontakt med Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Slottet, som opplyser om at de ikke har noen ytterligere kommentarer.

Dette skulle ha vært kongens første offisielle oppdrag etter Behns bortgang. Også dronning Sonja (82) avlyste sitt første oppdrag etter at dødsfallet ble kjent, da hun 2. januar, dagen før Behns bisettelse, skulle ha vært til stede under en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

HEDRET ARI: Da Ari Behn ble bisatt i Oslo Domkirke var det mange som hedret den avdøde kunsteren og fofatteren. Video: NRK og Dagbladet TV Vis mer

Kritisk til kongelig åpning

Etter planen skulle kong Harald ha flydd ut til oljefeltet i Nordsjøen tirsdag, sammen med statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Sylvi Listhaug (FrP).

Det var MDG svært kritiske til, da de mener Johan Sverdrup-feltet er en «gigantisk feilinvestering». Une Bastholm, stortingsrepresentant og nasjonal talsperson, uttalte følgende:

- Equinor og regjeringen burde latt være å sette kongen i en situasjon der han må kaste glans over et oljeprosjekt som vil bidra massivt til klimakrisen.

Produksjonen på Johan Sverdrup ble satt i gang allerede 5. oktober i fjor, og nå skal oljefeltet putre og gå i mer enn 50 år - det vil si helt til 2070-åra.

Dette er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet, og om alt går etter planen kan 2,7 milliarder fat olje pumpes opp derfra.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

- Stor sorg

Som nevnt har kongefamilien gått gjennom en tung tid, etter at det første juledag ble kjent at Ari Behn, som tidligere var gift med prinsesse Märtha Louise (48), hadde tatt sitt eget liv. Han ble bare 47 år gammel.

BISETTELSE: Kong Harald og dronning Sonja var til stede for å ta et siste farvel med Ari Behn fredag 3. januar. Foto: NTB Scanpix
BISETTELSE: Kong Harald og dronning Sonja var til stede for å ta et siste farvel med Ari Behn fredag 3. januar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behns bortgang preget naturlig nok kongeparet, som kom med følgende uttalelse da dødsfallet ble kjent:

- Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne.

Da Behn ble bisatt fra Oslo Domkirke 3. januar, var kongefamilien til stede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media