Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ulrikke Falch:

Avslører diagnose

23-åringen er brutalt ærlig om tøff tid.

ÅPNER OPP: Skuespiller Ulrikke Falch er brutalt ærlig i et nytt intervju om hvordan hun egentlig har det. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ÅPNER OPP: Skuespiller Ulrikke Falch er brutalt ærlig i et nytt intervju om hvordan hun egentlig har det. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

I begynnelsen av februar annonserte «Skam»-stjerna og tv-profil Ulrikke Falch (23) at hun skulle trekke seg tilbake fra sosiale medier. Det meddelte hun i et Instagram-innlegg til sine over 800 000 følgere, som i etterkant ble fjernet som følge av at hun deaktiverte kontoen sin.

I innlegget skrev Falch at hun hadde et mål om å føle seg verdig alene, og at hun ønsket å finne styrke og verdi i seg selv, og ikke de tingene hun oppnår.

Fire måneder har gått siden Falch tok avgjørelsen, og hun har ikke uttalt seg om hvordan det står til med henne, før nå. I et nytt intervju med danske ALT. forteller 23-åringen om hva hun har gått gjennom de siste månedene.

Intervjuet er tatt i anledning Falchs nye dokumentarserie «Ulrikke uden skam», som har premiere på danske TV 2-play i dag.

Ifølge danske TV 2 handler dokumentarserien om Falch og livet etter «Skam», hvor hun hver dag har måttet slite for å takle dårlig selvtillit, fortidas demoner og rollen hun har bygget rundt seg selv på Instagram.

SKAM-STJERNE: Ulrikke Falch viste fram sin nye tatovering på rød løper i forbindelse med Elle-festen. Video: Mariann Habbestad / Dagbladet. Vis mer

- Har gitt meg mer håp

I intervjuet med ALT. kommer det fram at Falch har innsett at det var på tide å ta ansvar for hva som foregår på innsida. Dette har gått ut på å begynne i terapi for å lære seg å leve med angsten sin. Hun får også hjelp til å lære seg å takle en personlighetsforstyrrelse som hun nylig ble diagnostisert med.

Personlighetsforstyrrelsen det er snakk om går under navnet emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Ifølge sykehuset i Østfold kjennetegnes emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse ved tendens til intense emosjonelle svingninger samt impulsiv atferd uten å tenke på konsekvensene.

Humøret er svingende og uforutsigbart, og man har ofte liten evne til å planlegge framover. Også relasjoner til andre mennesker kan være problematiske.

GÅR I TERAPI: Ulrikke Falch forklarer at hun har forpliktet seg til å konstant jobbe med seg selv. Foto: Andreas Fadum
GÅR I TERAPI: Ulrikke Falch forklarer at hun har forpliktet seg til å konstant jobbe med seg selv. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Falch forklarer at diagnosen har gitt henne et håp om at hun ikke trenger å ha det like vanskelig som tidligere.

- Det finnes en behandling for det, og det finnes en løsning. Nå går jeg i terapi to ganger i uka, og det fortsetter i noen år. Jeg har forpliktet meg langsiktig til å konstant jobbe med meg selv, forteller Falch åpenhjertig.

23-åringen innrømmer at hun fortsatt øver seg på å være ærlig om hvordan hun egentlig har det, og legger ikke skjul på at det er vanskelig å snakke åpent om diagnosen sin.

Dette begrunner hun med at det fortsatt finnes mange fordommer i samfunnet når det kommer til personlighetsforstyrrelser.

STERK HISTORIE: Dommer i «Skal vi danse», Merete Lingjærde, forteller en sterk historie på TV2 i påsken. Video: TV2 Vis mer

Klarte ikke tenke på framtida

Til ALT. forteller Falch at hun i perioder har vært så alvorlig syk at hun ikke har klart å tenke på framtida.

- Jeg visste ikke hvor jeg kom til å være et år framover, og det var ikke mulig å legge planer, forteller hun, og legger til at hun for første gang klarer å tenke på framtida og beskriver det som «fantastisk».

Som nevnt ble Falch kjent som 18-åring i den naive og usikre rollen som Vilde i NRK-suksessen «Skam».

MÅ FOKUSERE PÅ SEG SELV: Den 23 år gamle skuespilleren valgte til slutt å ta tak i problemene sine ved å fjerne seg fra Instagram, begynne i terapi og være ærlig om følelsene sine.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MÅ FOKUSERE PÅ SEG SELV: Den 23 år gamle skuespilleren valgte til slutt å ta tak i problemene sine ved å fjerne seg fra Instagram, begynne i terapi og være ærlig om følelsene sine. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Med sin store suksess gjorde hun seg kjapt til et offentlig talerør for sin generasjon av unge kvinner, og har til sine mange følgere på Instagram delt sine dypeste tanker om kropp, angst og dårlig selvfølelse.

Nå har 23-åringen imidlertid innsett at hun ikke lenger kan hjelpe andre, og at hun heller må fokusere på å jobbe med seg selv. .

Det var først under innspillingen av ovennevnte dokumentarserie i fjor, at hun innså at hun ikke hadde tatt følelsene sine på alvor.

KUPPER SENDINGEN: Svein Østvik vant «årets kjendis»-prisen under årets kjendisgalla, og forteller om den tunge tiden. Midt i intervjuet avbryter Ulrikke Falch på merkelig vis. Video: Christian Wehus / Reportere: Kine Falch og Jonas Scheie Hammer Vis mer

Til slutt valgte hun å ta tak i problemet ved å først og fremst fjerne seg fra Instagram, men også være ærlig om følelsene sine overfor seg selv og andre ved blant annet å begynne i terapi for å lære seg å leve med personlighetsforstyrrelsen.

Dagbladet har vært i kontakt med Ulrikke Falch som opplyser om at hun har en avtale med produksjonen om å ikke uttale seg til pressen i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!