Lewis Capaldi:

Avslører diagnose

Artisten åpner seg for fansen.

VIL DELE: Lewis Capaldi åpnet seg om tilstand på Instagram. Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock
VIL DELE: Lewis Capaldi åpnet seg om tilstand på Instagram. Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert

Den skotske sangeren Lewis Capaldi (25) slo gjennom med låta «Someone you loved» i 2018, og har siden det rørt hjerter verden over med musikken sin.

Nå har 25-åringen åpnet seg om at han har diagnosen Tourettes syndrom. Det melder han selv på Instagram.

Tourettes syndrom er en kompleks nevroutviklingsforstyrrelse, skriver Lommelegen. Det kjennetegnes ved gjentatte og ufrivillige ticks. Ticks er ufrivillige bevegelser, som ofte er plutselige og raske.

Botox i skuldra

Det er Capaldi selv som avslører diagnosen på en livesending på Instagram. Her forteller han også at han ønsket å dele det offentlig, og forklarer det med at han ikke ønsket at «folk tror at jeg tar kokain eller noe».

HAR TOURETTES: 26 år gamle Adrian Lund fra Melbu er med i TV Norge-programmet «71 grader nord«. Lund har Touretts Syndrom, noe han ble mobbet for i tenårene. Nå vil han skape bevissthet rundt sykdommen. Video: TV Norge Vis mer

- Jeg får rykninger i skuldra min når jeg er gira, glad, nervøs eller stressa, sier han og legger til at det er noe han lever med.

Artisten åpner opp om hvordan det er å leve med tilstanden, og forteller at det kan være både vondt og ubehagelig enkelte dager.

- Det er en ny ting, jeg har ikke lært så mye om det. Jeg har botox i skuldra så den skal slutte å bevege seg, men jeg lærer nye måter å håndtere det på hele tida.

Hyllet i Norge

I Norge har også artisten Tix, hvis egentlige navn er Andreas Haukeland (29), blitt hyllet for sitt fokus på Tourettes syndrom.

NORSK TOLKNING: Slik reagerer artistene når TIX tolker "Girl in Oslo" av Bigbang. «Hver gang vi møtes» har premiere på TV 2 lørdag 1. januar kl. 20.00. Musikk/tekst: Øystein Greni. Vis mer

Da han deltok i Eurovision 2021 sanket han mye oppmerksomhet for opptreden sin, da han både i semifinalen og finalen tok av seg solbrillene og viste fram sine ticks.

Haukeland ble også hyllet på Twitter for sin handling, hvor en blant annet skrev:

«At han tar av seg brillene og viser ticsen sin, på det største TV-programmet i verden, er ikke noe annet enn utrolig», skrev en.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer