Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lena Dunham:

Avslører enorme coronasmerter

Lena Dunham ble smittet av coronaviruset i mars. Nå forteller hun åpenhjertig om den grusomme opplevelsen.

SYK: Skuespilleren skal ha blitt svært syk etter at hun ble smittet av corona, og forteller nå åpent på Instagram om opplevelsen. Foto: NTB Scanpix
SYK: Skuespilleren skal ha blitt svært syk etter at hun ble smittet av corona, og forteller nå åpent på Instagram om opplevelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Skuespilleren Lena Dunham (34), best kjent fra tv-serien «Girls», åpner nå opp i et innlegg på Instagram, der hun kan fortelle at hun har vært svært syk den siste tida. Innlegget kaller hun «Min covid-historie».

34-åringen har nemlig vært et av mange ofre for coronapandemien, og i innlegget er hun nå brutalt ærlig om hva hun har gått gjennom.

View this post on Instagram

My Covid Story

A post shared by Lena Dunham (@lenadunham) on

«Etter å ha sett hvor uforsiktig folk i USA er med sosial distansering, folk som jogger uten masker og fester på Instagram, føler jeg meg tvunget til å være ærlig om innvirkningen denne sykdommen har hatt på meg, i håp om at personlige historier får oss til å se det menneskelige i det som virker som en abstrakt situasjon», åpner hun innlegget med.

Dunham skriver at hun ble syk med coronaviruset i midten av mars, med det som først «bare» var ømme ledd. Skuespilleren skriver at hun ikke klarte å skille smertene fra sin vanlige diagnose, og holdt seg dermed rolig. Hun lider av den kroniske sykdommen Ehlers-Danlos' syndrom.

Ehler Danlos' syndrom beskrives av Norsk Helseinformatikk som en bindevevssykdom som gir lidelser i muskel- og skjelettsystemet. Den kan blant annet gi leddproblemer, brokk og sprekkdannelser av blodkar og andre organer.

SMS-HJELP: Norske Thea meldte seg frivillig da talkshow-vert Graham Norton søkte etter publikummere som trengte sjekkehjelp. Dermed fikk Thea hjelp med kjærlighetsproblemene sine av både Lena Dunham og Idris Elba. Video: TVNorge Vis mer

Varte i 21 dager

«Men smertene ble raskt sammensveiset med en håpløs, knusende utmattelse. Deretter feber på 39 grader. Plutselig gjorde kroppen min opprør. Nervene i føttene mine brant og musklene gjorde ikke jobben sin. Hendene mine var numme. Jeg taklet ikke høye lyder. Jeg klarte ikke å sove, men jeg klarte ikke å våkne heller. Jeg mistet smaks- og luktesansen. En hakkende hoste, som et metronom som målte tida», skriver 34-åringen.

I tillegg hadde skuespilleren vanskelig for å puste, selv etter enkle gjøremål, fikk røde utslett og hodepine.

«Dette varte i 21 dager - dager som gikk inn i hverandre, som en dårlig fest. Jeg var heldig nok som hadde en lege som kunne gi meg tett oppfølging, så jeg måtte aldri legges inn på sykehus», skriver hun videre.

Etter én måned testet hun negativt for covid-19, og kunne endelig oppholde seg utenfor isolasjonsbobla igjen. Symptomene ble imidlertid ikke borte.

«Jeg hadde hovne hender og føtter, en økende migrene og utmattelse som begrenset hvert steg jeg tok. Som en kronisk syk person hadde jeg aldri opplevd lignende».

34-åringen skriver også at hun har fått flere problemer i ettertid, som hun ikke var plaget med før hun be smittet med det fryktede viruset.

Avlsutningsvis oppfordrer hun alle til å ta vare på hverandre, og vise hensyn.

Åpen om helseproblemer

Dette er ikke første gang «Girls»-stjerna er åpen om sine helseutfordringer. Som nevnt lider hun av Ehler Danlos' syndrom. Avsløringen gjorde hun på Instagram i fjor, der hun delte et bilde av seg selv gående med stokk.

- Slik er livet når man sliter som verst med kronisk sykdom. Den tida betyr at jeg trenger støtte fra mer enn vennene mine. Tusen takk, kjære stokk! skrev stjerna på Instagram.

Dunham har slitt med sykdommen i en årrekke. Enkelte dager er den så ille at hun har vansker med å stå opp av senga.

- I årevis har jeg motsatt meg ting som kan ha gjort situasjonen bedre, og har blant annet insistert på et en stokk ville gjort ting rart. Men det er mindre rart å faktisk delta på ting enn å bare ligge i senga hele dagen, skrev Dunham.

#ASKLENA: I boka «Ikke en sånn jente», som slippes i Norge 6. oktober, gir Lena Dunham sine beste tips til unge jenter. Video: Asklena / YouTube Vis mer

Hun har også operert bort livmora etter å ha vært plaget av tilstanden edometriose. 34-åringen var også nødt til å fjerne sin venstre eggstokk på grunn av arrvev og fibrose som presset på nerver rundt tarmområdet.

Ifølge Helsebiblioteket er eggstokkene blant de vanligste stedene for endometriose, som er en tilstand der livmorslimhinna eller vev av samme type begynner å vokse utenfor livmora.

I tillegg har skuespilleren psykiske lidelser.

- Jeg hadde angst og måtte dukke opp på ting jeg ikke følte meg rustet til. Men jeg vet også at jeg må gjøre disse tingene, og når jeg tar Rivotril, klarer jeg det. Det får meg også til å føle meg som den personen jeg er ment å være, har hun tidligere uttalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!