Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lill-Babs:

Avslører Lill-Babs' siste tid

Den svenske artistens datter snakker om tapet av mora.

HUSKES: Lill-Babs var en av Sveriges mest folkekjære artister. I starten av april i fjor sovnet hun inn, 80 år gammel. Nå forteller dattera om den siste stunden med henne. Dette bildet ble tatt på Palm Beach i 2017. Foto: Aller Media SE / Suvad Mrkonjic
HUSKES: Lill-Babs var en av Sveriges mest folkekjære artister. I starten av april i fjor sovnet hun inn, 80 år gammel. Nå forteller dattera om den siste stunden med henne. Dette bildet ble tatt på Palm Beach i 2017. Foto: Aller Media SE / Suvad Mrkonjic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har nå gått halvannet år siden den svenske musikksensasjonen Barbro Margareta Svensson, bedre kjent rundt om i Skandinavia under kallenavnet Lill-Babs, gikk bort. Hun rakk akkurat å bli 80 år gammel, og sovnet inn etter kort tids sykdom.

Siden den gang er det skrevet mye om artisten, som kanskje huskes spesielt godt for låtene «Är du kär i meg ännu, Klas-Göran?», «Älaskade ängel» og «April, april». Den solide karrieren fikk hun blant annet Kongens fortjenstmedalje for, og i 2017 ble hun innlemmet i den Swedish Music Hall of Fame.

Det er kanskje derfor ikke så vanskelig å forstå at 80-åringen betydde mye for mange. Dødsfallet gikk nok derimot aller tøffest utover de tre døtrene hennes, Monica Svensson (64), Malin Berghagen (53) og Kristin Kaspersen (49).

Glede i sorgen

Nå forteller Monica Svensson om hennes siste møte med mora, som var like før hun sovnet inn. I et intervju med det svenske ukebladet Hemmets Journal, gjenfortalt av Expressen, legger hun ikke skjul på at det var tøft.

Likevel kan hun også fortelle at det var en slags trøst i det hele.

- Da mamma ble syk, fikk vi i familien for første gang ha henne for oss selv, noe som var veldig skjønt. Vi fikk en kjempefin tid sammen. Selv om det gikk veldig, veldig fort, måtte vi ta til oss at hun ikke skulle overleve, sier hun.

SISTE FARVEL: Døtrene Kristin, Malin og Monica, her fotografert i Lill-Babs' minnesamvær i Storkyrkan i Stockholm, var alle rundt mora da hun døde. Nå snakker Monica om sorgen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SISTE FARVEL: Døtrene Kristin, Malin og Monica, her fotografert i Lill-Babs' minnesamvær i Storkyrkan i Stockholm, var alle rundt mora da hun døde. Nå snakker Monica om sorgen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Svensson kom til verden da mora bare var 16 år gammel. Dette var før artistkarrieren til Lill-Babs tok av, og dattera fikk derfor muligheten til å vokse opp i relativt skjermede kår. De to søstrene hennes ble derimot født inn i rampelyset, der de begge fortsatt jobber. Svensson har på sin side valgt et alminnelig kontorliv, uten røde løpere og scener.

Familien har i hele hennes tilværelse som voksen vært opptatte mennesker, så tida alene med mora på sykehjemmet var verdifull for Svensson - helt til det siste. Samtidig begynte familie fra hele verden å ta turen til Stockholm, blant andre Svenssons datter og barnebarn, for å ta et siste farvel. På slutten var hun svært dårlig.

- Vi satt og spiste påskemiddag i avdelingens matsal, og gikk inn til mamma med jevne mellomrom. Jeg tror absolutt hun kjente at vi var der, sier hun til magasinet.

Fint minne

Det ble siste gang hun så mora i live. På vei til sykehjemmet den 3. april, fikk hun en telefon fra sin søster Kristin om at 80-åringen hadde sovnet inn. Da de ankom, satte de seg alle ved moras seng.

- Det så ut som mamma lå og sov. Det var ikke noe i ansiktet hennes som avslørte at hun var syk. Hun var like solbrun og vakker som hun hadde vært ei uke tidligere. Det er kjempefint å få bære med seg det siste minnet av henne. Da hun døde, mistet jeg ikke bare min mor, men også min beste venn, sier hun åpenhjertig til bladet.

Monica Svensson er ikke den eneste av døtrene som har snakket åpent om sorgen. Kristin Kaspersen, som for øvrig er datter av artisten og den norske fotballspilleren Kjell Kaspersen, gikk i høst ut med sin versjon av historien. Det gjorde hun i «Kändispodden».

- Det er så vanskelig, fordi jeg synes det har vært en fin vår midt i sorgen, med alt det innebar. Tida med henne de siste ukene var utrolig hyggelige. Selv om det var vanskelig å se henne, hadde vi det mye moro sammen, sa hun, ifølge Expressen.

49-åringen sa videre at hun har mottatt så mye kjærlighet fra folket etter moras dødsfall, at det til tider har vært vanskelig å sørge over tapet.

- For meg har det nesten vært vanskelig å gå inn i sorgen, fordi jeg har kjent en så stor stolthet over den hun var og det hun har gitt, sa hun, og la til:

- Hun berørte mennesker. Noen ganger sa hun selv at Lill-Babs sto i veien for Barbro. Det har hun jo virkelig ikke gjort, for den som alle prater om er jo hvem Barbro var som menneske.

Kreft

Måneden før dødsfallet ble artisten innlagt på sykehus som følge av hjerteflimmer. Det var da legene oppdaget en ondartet kreftsvulst.

3. april sovnet artisten stille inn på sykehuset.

«Familien har vært rundt mamma hver dag siden hun kom til sykehuset, og hun sovnet stille inn i dag formiddag. Nå hviler sjelen hennes hos mamma Brita», skrev familien i Instagram-innlegget.

Både familie, venner og artistkolleger har hyllet den folkekjære artisten i sosiale medier etter dødsnyheten ble kjent.

Blant andre besøkte Lasse Berghagen, som var gift med Lill-Babs fra 1965 til 1968, sin ekskone på sykehuset rett før hun døde.

- Jeg var og besøkte henne her om dagen på sykehuset. Da sov hun. Jeg vet ikke om hun hadde det vondt, men jeg vet at hun kjempet imot. Hun var en kriger, uttalte Berghagen til Expressen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!