«Hjelp, det er juleferie»:

Avslører sannheten bak scenen «alle» husker

Beryktet kranglefant, prøverørstvillinger, nykter opprører og suksessrikt brannoffer. Slik gikk det med stjernene i «Hjelp, det er juleferie».

FAMILIEJUL: «Far» Chevy Chase og «mor» Beverly D'Angelo, sammen med «barna» Juliette Lewis og Johnny Galecki. Foto: Warner Bros/NTB
FAMILIEJUL: «Far» Chevy Chase og «mor» Beverly D'Angelo, sammen med «barna» Juliette Lewis og Johnny Galecki. Foto: Warner Bros/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når det kommer til kaotiske familieferier - der absolutt alt som kan gå galt, ender opp enda verre - er det ingen som er i nærheten av den amerikanske familien Griswold.

Gjennom et knippe filmer tok de oss med på biltur i USA og Europa. Underveis etterlot de seg komisk kaos og hysteriske øyeblikk i kjølvannet.

Det kunne være naturlig å tro at det gikk roligere for seg da handlingen ble lagt til hjemmeadressa. Den gang ei.

Clark Griswold (Chevy Chase) har sverget dypt og hellig på at årets juleferie skal bli den mest tradisjonsrike og formidable noensinne. Men verken han, kona eller ungene er forberedt på kaoset som venter dem.

Julesuksess rett på video

«Hjelp, det er juleferie» inngår i filmserien «National Lampoons Vacation». Manus er skrevet av legenden John Hughes, som også sto bak blant annet «The Breakfast Club», «Skulk med stil» og julefilmklassikeren «Alene hjemme».

Etter premieren 1. desember 1989, sopte den inn over 750 millioner kroner på kino. Men mens svenskene kunne humre i kinosalen, gikk filmen rett på video her i Norge 14. november 1990.

JULEKAOS: Det går sjelden bra for familien Griswold, og julefeiringa er intet unntak. Foto: Warner Bros/NTB
JULEKAOS: Det går sjelden bra for familien Griswold, og julefeiringa er intet unntak. Foto: Warner Bros/NTB Vis mer

Anmelderne var heller ikke for begeistret – både VG, Dagsavisen og Dagbladet trillet en muggen treer på terningen.

Det forhindret ikke at den ble en av årets største leievideosuksesser. «Hjelp, det er juleferie» er blitt en naturlig del av julefilmkatalogen mange simpelthen må se for n-te gang innen 24. desember.

Men hvordan gikk det med skuespillerne som i mer enn tre tiår har fått oss til å gapskratte så julegløggen og pepperkakesmulene spruter?

Legende med dårlig rykte

I rollen som familiens kaotiske overhode, er komikerlegenden Chevy Chase (79) et evig sentrum for alt kaoset. Faktisk klarte han ifølge IMDB å skade seg selv i scenen der «Clark» tar ut frustrasjonen på julepynten, etter å ha mislyktes i å få julelysene til å fungere.

KOMIKERLEGENDE: Chevy Chase var på et tidspunkt en av de største stjernene i Hollywood. Foto: McAfee/Mediapunch/NTB
KOMIKERLEGENDE: Chevy Chase var på et tidspunkt en av de største stjernene i Hollywood. Foto: McAfee/Mediapunch/NTB Vis mer

Mens han slo til julenissen, brakk Chase den ene lillefingeren. I ren frustrasjon og smerte, gikk han løs på resten av dekorasjonene med slag og spark. Kameraene rullet og opptaket er det du ser i filmen.

1.93 meter høye Chevy Chase slo seg opp som komiker i det legendariske fjernsynsshowet «Saturday Night Live». 80-tallet ble hans store tiår med en perlerad av komediesuksesser, før det dabbet av utover 90-tallet.

Chase er ellers beryktet for å være særdeles vanskelig å jobbe med og han topper de fleste listene over minst likte Hollywood-stjerner. Hvis du googler «Chevy Chase», vil du se at «Chevy Chase difficult» kommer nærmest i toppsjiktet av søkeresultatene.

GAMLE KOLLEGER: Chevy Chase har gjort seg upopulær blant mange i Hollywood. Men Beverly D'Angelo ser ut til å trives i selskapet hans. Her er «ekteparet» Griswold fotografert i 2015. Foto: NTB
GAMLE KOLLEGER: Chevy Chase har gjort seg upopulær blant mange i Hollywood. Men Beverly D'Angelo ser ut til å trives i selskapet hans. Her er «ekteparet» Griswold fotografert i 2015. Foto: NTB Vis mer

I seinere år har han dukket opp i mindre film- og TV-roller, og han fikk et lite comeback med TV-serien «Comunity». Da han forlot serien etter fire sesonger, skal stemningen på settet ha vært særdeles dårlig.

Giftet seg inn i italiensk adel

Selv om mange forbinder 71-åringen med rolle som Ellen Griswold i flere av «Vacation»-filmene, har Beverly D’Angelo en rikholdig karriere å vise til. Hun har medvirket i mer enn 60 filmer siden debuten med «The Sentinel» i 1977.

STJERNEPAR: Beverly D'Angelo var i flere år i forhold med filmstjerna Al Pacino. Foto: Reuters/NTB
STJERNEPAR: Beverly D'Angelo var i flere år i forhold med filmstjerna Al Pacino. Foto: Reuters/NTB Vis mer

D’Angelo kan smykke seg med både Golden Globe- og Emmy-nominasjoner. I 1998 gjorde hun et sterkt inntrykk som mora til Edward Norton og Edward Furlong i det Oscar-belønte nynazist-dramaet «American History X».

På privaten har D’Angelo vært gift med en italiensk hertug-arving. Fra 1997 til 2003 var hun i et forhold med Al Pacino, som hun i 2001 fikk tvillinger med via prøverørsbefruktning.

NY «JULEFILM»: D'Angelo er for tiden på norske kinolerreter i den blodige, svarte komedien «Violent Night». Foto: Universal Studios
NY «JULEFILM»: D'Angelo er for tiden på norske kinolerreter i den blodige, svarte komedien «Violent Night». Foto: Universal Studios Vis mer

D’Angelo er fremdeles aktiv skuespiller og ser ikke ut til å ha mistet smaken for julefilmer. Siden 2. desember har hun nemlig vært kinoaktuell i Tommy Wirkolas «Violent Night», som fikk terningkast 5 av Dagbladet.

Lovlig skilt fra foreldrene

Som dattera Andrea ser vi Juliette Lewis (49) i en av sine første filmroller. Lewis er kjent for en opprørsk stil og sine mange kontroversielle roller, som for eksempel seriemorder i «Natural Born Killers».

I 1991 ble hun Oscar-nominert for «Cape Fear».

BRAD + JULIETTE: Juliette Lewis og Brad Pitt var et par i flere år og spilte sammen i to tilmer. Her i en scene fra thrilleren «Kalifornia» (1993). Foto: Moviestore/NTB
BRAD + JULIETTE: Juliette Lewis og Brad Pitt var et par i flere år og spilte sammen i to tilmer. Her i en scene fra thrilleren «Kalifornia» (1993). Foto: Moviestore/NTB Vis mer

Da hun var 14, ble Lewis lovlig skilt fra foreldrene. To år seinere begynte hun å date den ti år eldre Brad Pitt. Pressen har tidvis fråtset i hennes rebelske tilværelse, med småkriminelle kjærester, biltyveri og det vi så fint kaller «utagerende livsstil».

Etter å ha eksperimentert med harde stoffer i en årrekke, søkte hun til slutt hjelp hos scientologikirken som satte henne på et eget avrusningsprogram. Det gjorde susen, men i 2021 brøt stjerna alle bånd med det omstridte trossamfunnet.

TØFF: Juliette Lewis poserer på rød løper i forbindelse med premieren på TV-serien «Yellowjackets» i Los Angeles i 2021. Foto: Jim Ruymen/UPI/NTB
TØFF: Juliette Lewis poserer på rød løper i forbindelse med premieren på TV-serien «Yellowjackets» i Los Angeles i 2021. Foto: Jim Ruymen/UPI/NTB Vis mer

Lewis er aktiv skuespiller, men hun har også et bankende hjerte for rockemusikk. Da hun var 30 år, startet hun bandet Juliet and the Licks som har gjestet Norge ved et par anledninger.

Hemmelig romanse på settet

Etter rollen som Rusty Griswold, dukket Johnny Galecki (47) opp i serier som «Roseanne», samt mindre filmroller. Han er for eksempel den første som blir drept i slasher-suksessen «I Know What You Did Last Summer» (1997).

GAMLE KOLLEGER: Sara Gilbert og Galecki spilte mot hverandre i flere episoder av humorserien «Roseanne». Flere år senere møttes de igjen i «Big Bang Theory». Foto: Carsey-Werner/Wind Dancer Prod/NTB
GAMLE KOLLEGER: Sara Gilbert og Galecki spilte mot hverandre i flere episoder av humorserien «Roseanne». Flere år senere møttes de igjen i «Big Bang Theory». Foto: Carsey-Werner/Wind Dancer Prod/NTB Vis mer

I 2007 gikk den aller første episoden av «Big Bang Theory» på lufta i USA, med Johnny Galecki i rollen som fysikeren Leonard Hofstadter. Serien oppnådde enorm suksess, og Galecki kom snart på listene over de best betalte TV-skuespillerne.

Da brannen Hill Fire slukte 650 hektar med skog og boliger i delstaten California i 2017, var Galecki blant dem som ble rammet da huset hans brant opp.

I 2019, samme år som «Big Bang Theory» kastet inn håndkleet etter 12 sesonger, ble han pappa for første gang etter at han fikk sønn med sin 22 år yngre kjæreste. Knapt et år seinere tok forholdet slutt.

ROMANTISK: Kaley Cuoco og Johnny Galecki ble romantiske både på TV-skjermen og privat. Her sammen med «Big Bang Theory»-kollega Simon Helberg. Foto: AP/NTB
ROMANTISK: Kaley Cuoco og Johnny Galecki ble romantiske både på TV-skjermen og privat. Her sammen med «Big Bang Theory»-kollega Simon Helberg. Foto: AP/NTB Vis mer

Tidligere i år kom det fram i et Vanity Fair-intervju at Galecki og «Big Bang Theory»-kollega Kaley Cuoco (36) var sammen i to år. Da hadde paret allerede holdt romansen hemmelig for de andre på settet før de sa noe.

Ifølge IMDB har ikke Galecki noen prosjekter på gang i skrivende stund. Foreløpig siste oppføring på CV-en, er en ukreditert rolle i fire episoder av «The Conners» i 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer