Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ari Behn er død:

- Ba ham holde ut

Ari Behns nære venner åpner opp om kunstneren og forfatterens liv i NRK-dokumentar.

NÆRE VENNER: Per Heimly minnes sin gode venn i en ny NRK-dokumentar om Aris liv. Der forteller han blant annet at han snakket med ham sist på julaften. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
NÆRE VENNER: Per Heimly minnes sin gode venn i en ny NRK-dokumentar om Aris liv. Der forteller han blant annet at han snakket med ham sist på julaften. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Fredag tok en fullsatt Oslo domkirke farvel med Ari Behn. Forfatteren og kunstneren ble 47 år gammel.

Seint fredag kveld har NRK også frigitt en ny dokumentar om Ari Behns liv, hvor også hans nære venner får komme til orde med sine egne minner om ham. Blant disse er fotograf Per Heimly, som var en av Aris nærmeste venner.

I dokumentaren forteller Heimly også om Aris siste dager, og at han selv forsøkte å overbevise Ari om at det ville komme lysere dager.

- Snakket med Ari julaften

I dokumentaren forteller Heimly blant annet at Ari slet en del med fysiske plager og at han var veldig tom for kraft og energi.

- Jeg snakket med ham på julaften og var ordentlig masete på ham om å «stay in there», og at ting alltid vil komme til å bli bedre. Man må bare komme gjennom smerten, sier Heimly.

PROTOKOLL: Karianne Skibenes var en av mange som møtte opp for å skrive i Ari Behns´ kondolanseprotokoll i Oslo Domkirke. Reporter: Øystein Andersen. Video: Malene Storrusten Vis mer

Slik ble det likevel ikke. 1. juledag døde forfatteren, kunstneren og trebarnsfaren, Ari Behn.

Kort tid etter at dødsbudskapet ble kjent, publiserte Heimly et lengre minneord om Ari Behn på sin Facebook-profil. Her skrev han blant annet følgende:

- I de siste av dine år forsøkte jeg å være en bauta for deg som sto ved din side, som aldri ga deg opp, og som alltid forsøkte å vise deg veien ut av fortvilelsen. Men ditt følsomme sinn og ditt store hjerte klarte ikke mere savn, lengsel og anger. Livet ble for smertefullt! Ari var lyset, jeg var mørket! Fra nå vil Ari alltid være lyset som går ved min side.

Åpnet seg om sorgen

Ari Behn ble i bisatt i Oslo domkirke fredag, hvor en rekke fine ord ble delt om ham. Blant dem som rørte en hel nasjon med sin tale under bisettelsen, var Aris Behns eldste datter Maud Angelica (16).

- I dag skal jeg holde tale for deg, og jeg skjelver kanskje også litt på hendene. Jeg skulle gi deg denne tegningen som julegave. Jeg jobbet på den i minst ti timer. Og mens jeg tegnet den, tenkte jeg på hvor mye jeg elsker deg, og hvor spent jeg var på å se reaksjonen din, sa hun blant annet i talen til sin far.

Talen har siden blitt hedret av svært mange, og arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er blant dem som mente at 16-åringens ord til faren sin, er ord vi aldri kommer til å glemme.

Fredag kveld uttalte prinsesse Märtha Louise (48) seg også for første gang om Aris bortgang.

I tillegg til å berømme eksmannen for den han var og for hans store kjærlighet og lidenskap for deres tre, felles døtre, åpnet hun også opp om de psykiske plagene Ari Behn slet med den siste tida.

- En usynlig sykdom tok mer og mer overhånd i deg, for sånn er det når den psykiske helsen svikter. Over lang tid så vi deg gradvis bli borte, men vi holdt fast i troen på at dette skulle gå bra, skrev hun og fortsatte:

- Familien din kjempet for deg. De har stått der for deg dag og natt. Du er og vil fortsette å være dypt savnet, Ari. Og jeg kjenner på en sorg over at du aldri riktig forsto hvor elsket du var, er blant det prinsessa delte i en offisiell uttalelse og på Instagram.

HELE BISETTELSEN: Mange fulgte Ari Behn da han ble bisatt i Oslo Domkirke fredag 3. januar 2020. Video: NRK Vis mer