Anja Johansen:

Babydrømmen knust: - Stor risiko

Forteller åpenhjertig om livmorhalssvikten.

TOBARNSFORELDRE: Anja Johansen og Lavrans Solli har to barn, men kunne gjerne tenkt seg et tredje. Slik blir det imidlertid ikke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TOBARNSFORELDRE: Anja Johansen og Lavrans Solli har to barn, men kunne gjerne tenkt seg et tredje. Slik blir det imidlertid ikke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Influenser Anja Johansen (33) og tidligere proffsvømmer Lavrans Solli (29) har fått to døtre sammen de siste åra. Frøya (7) kom til verden i april 2014, og i desember 2018 så Maud (2) dagens lys.

Johansen har lenge drømt om å få et tredje barn, og da helst en gutt. Nå skriver hun imidlertid i et innlegg på Instagram at hun tror at hun ikke kommer til å gå gravid igjen.

33-åringen har tidligere vært åpen om at svangerskapene hennes har vært tøffe, og etter fødselen av Maud opplevde hun både å få nyrestein og blodpropp - og måtte hasteopereres.

Livmoren åpnet seg også under graviditeten, noe som førte til flere sykehusinnleggelser i løpet av svangerskapet. I innlegget på Instagram skriver Johansen at livmorhalssvikten nå har ført til at hun mest sannsynlig ikke vil gå gravid igjen.

«Som jeg har delt med dere flere ganger, så har drømmen om en nummer tre alltid vært der, og med to jenter har tanken om en gutt vært stor. Jeg tror nok dessverre at jeg aldri kommer til å gå gravid igjen», skriver hun innledningsvis.

DRITSKUMMELT: Cecilie Kåss Furuseth avslørte 30. desember at hun hadde blitt mor til en liten gutt. Nå har hun vært på «P3morgen» og snakket om fødselen. Video: NRK Vis mer

«Som en sluse»

Videre beskriver hun de to første svangerskapene sine som vanskelige, og at legene fant ut for seint i graviditeten med eldstemann at livmorhalsen hennes ikke gjør jobben sin.

«Den er som en åpen sluse som aldri lukker seg. Enkelt forklart, jeg må ligge så å si hele svangerskapet, ellers «faller barnet» ut altfor tidlig, skriver tobarnsmoren åpenhjertig på Instagram.

Hun legger ikke skjul på at det var en svært tøff beskjed å få, til tross for at det finnes muligheter for å «sy igjen» livmorhalsen slik at barnet holdes på plass. Det kan imidlertid medføre en så stor risiko at hun ikke er villig til å ta den.

«Det tok meg noen dager å bare godta at livmorhalsen min er en dritt og ødelegger for en drøm, et håp, og et stort ønske», fortsetter 33-åringen.

Hun legger til:

«Jeg har vært lei meg. En så stor risiko for meg selv og et barn tør jeg ikke å ta. Selv hvor mye jeg ønsker meg en til. For jeg har tross alt vært evig heldig som har fått to jenter».

ENDELIG HER: Elin og CF møtte hverandre på «Paradise Hotel», og nå har de blitt foreldre for tredje gang. Video: Rød Løper Vis mer

- Burde tenke meg om

Til Dagbladet forteller Anja Johansen at det tok noen minutter før hun forsto alvoret bak beskjeden fra legene, og at det ikke «bare» var å gå gravid igjen.

- Det er mye informasjon om min helsejournal som jeg ikke ønsker å utlevere, men i bunn og grunn sa legen at jeg virkelig burde tenke meg om hvis jeg ønsket å gå om bord i et svangerskap til, på grunn av tidligere historie og komplikasjoner jeg har med meg, forteller hun.

Anja påpeker at hun fremdeles kan bli gravid, og at det ikke er noen som ordrett har frarådet henne å bli det, men at det er en ting som ikke snakkes om med særlig positivitet.

- Jeg ble gravid for en stund siden, men det gikk ikke hele veien ut, forteller hun åpenhjertig.

- Er det livmorhalssvikt du har?

- Ja, jeg har blant annet en alvorlig livmorhalssvikt, og jeg har etter en operasjon også fått fjernet veldig mye av livmorhalsen min som gjør det enda mer komplisert sammen med alt annet på listen min.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug deler klipp fra fødestua i den nyeste episoden av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Alvorlig celleforandring

33-åringen har tidligere blitt operert for alvorlig celleforandring, og før operasjonen ble hun spurt om hun ville ha flere barn med tanke på hvor mye legene skulle fjerne av livmorhalsen.

- De prøvde nok å ikke å fjerne så altfor mye, men de har tatt en god del. Så det skaper også ekstra utfordringer, forklarer hun.

På spørsmål om det er en sorg å ikke kunne få et barn til, påpeker Anja at hun har vært heldig å bli mamma to ganger, til to jenter, og at sorgen nok ville vært større dersom hun ikke hadde dem.

- Dette er nok mer en tyngde jeg må bearbeide fordi jeg hele veien har tenkt at dette kommer til å gå helt fint, innrømmer hun, og legger til at det ikke er noen menneskerett å få barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer