Kronprins Haakon:

Barna kan bryte mønsteret: - De bestemmer selv

Kronprinsparets barn får frie tøyler av foreldrene.

- GI RÅD: Kronprins Haakon har, i likhet med sine forfedre, tjenestegjort i militæret. Nå forteller han derimot at hans barn selv får bestemme hva de ønsker å gjøre. Her er han fotografert med kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer. Foto: NTB scanpix
- GI RÅD: Kronprins Haakon har, i likhet med sine forfedre, tjenestegjort i militæret. Nå forteller han derimot at hans barn selv får bestemme hva de ønsker å gjøre. Her er han fotografert med kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus i sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det stor tradisjon for at kongelige, i likhet med annen ungdom, tjenestegjør i militæret. Kong Haakon, kong Olav, kong Harald (82) og kronprins Haakon (45) har alle gjort det i løpet av sine liv.

Sistnevnte gikk rett fra videregående til førstegangstjenesten i 1992. Mens de fleste i førstegangstjenesten tiltales ved etternavn, ble han omtalt som kronprins Haakon under hele oppholdet.

Han gikk både på befalsskolen og på sjøkrigsskolen, og i et intervju med Soldatnytt, gjengitt på Forsvarets Forum sine nettsider, minnes han sine tidligere år i militæret med glede.

I dag er han både admiral i Sjøforsvaret, general i Hæren og general i Luftforsvaret, akkurat som hans far er. Det har aldri vært lovbetinget at tronfølgere må i militæret, men alle har gjort det etter egen lyst. Kronprinsen kan derimot fortelle at han ikke har planer om å presse sine barn til å gjøre det samme som ham.

- Bestemme selv

- Vi i generasjonene før har valgt det, litt ut fra at vi synes det er en fornuftig måte å gjøre det på, og ha en utdanning. Dermed kjenner man til Forsvaret. Når det gjelder mine barn får de bestemme det selv. Jeg er forelder og kan gi råd som alle andre foreldre, forklarer 45-åringen til Soldatnytt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer